Οι Σέρρες αποκτούν ένα νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης εγκαινιάστηκε υπό την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» των Σερρών.

Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Κωνσταντίνος Ξενάκης

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης εγκαινίασε χθες το μεσημέρι στο Πάρκο Πολιτισμού "Κωνσταντίνος Καραμανλής" των Σερρών, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη.

Όπως σημείωσε στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, "Από σήμερα οι Σέρρες αποκτούν μια υπερσύγχρονη και εναρμονισμένη με το περιβάλλον στέγη για το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη, μια στέγη για τον Πολιτισμό, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά, στο Πάρκο Πολιτισμού "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Το Μουσείο είναι "πράσινο", με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, και απόλυτα προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προδιαγραφές και αντιλήψεις, όπως την συμπεριληπτικότητα, η οποία άλλωστε αποτελεί και ουσιαστική προτεραιότητά στις πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης. Είναι μια παρέμβαση σημαντική, που μπορεί να λειτουργήσει, με διαφορετικούς τρόπους, ευεργετικά για την πόλη. Ως εξέχων πολιτιστικός πόλος για την ευρύτερη περιοχή, ως σημαντική πράσινη παρέμβαση στον αστικό ιστό, ως εξαιρετική επένδυση με έντονη αναπτυξιακή δυναμική".

Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Κωνσταντίνος Ξενάκης
Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Κωνσταντίνος Ξενάκης

 Η "Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης", που βασίστηκε στη δωρεά 171 έργων  από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Νανιόπουλου και άλλους ιδιώτες, βρίσκεται στο παλιό στρατόπεδο Παπαλουκά, εντός του οποίου δημιουργείται το πάρκο Πολιτισμού του Δήμου Σερρών "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Cultural Dipole "Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή" του προγράμματος INTERREG V-A "Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020".

Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Κωνσταντίνος Ξενάκης
Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Κωνσταντίνος Ξενάκης

Οι επισκέπτες της Πινακοθήκης μπορούν να περιηγηθούν σε όλα τα στάδια του έργου του Κωνσταντίνου Ξενάκη, με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού. Σημειώνεται ότι το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ, ενώ υπάρχουν απτικά εκθέματα, βίντεο με υπότιτλους και νοηματική γλώσσα, υπομνηματισμός με QR code και γραφή Braille.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο νέες εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus στη Θεσσαλονίκη

Οι εκθέσεις "Martial Raysse. Sinéma" και "Ευρωπαϊκή Pop. Η μάχη των ρεαλισμών και των αφηγήσεων" είναι ένας καλός λόγος για ταξίδι στη συμπρωτεύουσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2026

Τρεις καλλιτέχνες "εκθέτουν" το μεσημέρι ως απολεσθέντα χρόνο

Ο Παναγιώτη Κεφαλά, η Νικόλ Οικονομίδου και ο Θάνος Φούντας εξετάζουν τη φύση του χρόνου, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως στοιχείο "ήδη εγγεγραμμένο στο υλικό".

Το ΕΛΙΒΙΠ γιορτάζει με μια έκδοση την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πρόκειται για ένα βιβλίο-αφιέρωμα, σε δίγλωσση έκδοση, για μεταφράστριες και μεταφραστές και παρουσιάζει 29 διαδρομές προς την ελληνική γλώσσα.

Όλα όσα μας περιμένουν αυτόν το μήνα στο ΕΜΣΤ

Απ' όλα έχει ο δεύτερος μήνας του έτους στο ΕΜΣΤ, που παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, εκδόσεων και εκδηλώσεων.

Το Μόναχο φωνάζει "Αντιφασισμός: Tώρα" και η Αθήνα παίρνει σειρά

Bρεθήκαμε στο εναρκτήριο διήμερο του δι-εθνικού προγράμματος "Αντιφασισμός: τώρα" ("Antifascism: Now) από το "Lothringer 13 Halle" και Goethe-Institut πριν αυτό ενεργοποιηθεί και στην Αθήνα και αναμεταδίδουμε.

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη μετά από 30 χρόνια

Θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά έως τις 24 Μαΐου σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ενός πολυσύνθετου καλλιτέχνη.

To "Μαζί για το Παιδί" γιορτάζει 30 χρόνια με εικαστική έκθεση και δημοπρασία

Συνολικά 30 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες προσφέρουν τα έργα τους, συμμετέχοντας σε μια ξεχωριστή εικαστική γιορτή με κοινωνικό αποτύπωμα.