Neo Cosmos: Εγκαίνια για ένα νέο χώρο με την παρουσίαση καλλιτεχνικών πρακτικών που σχετίζονται με τα αστικά κοινά

Τρία έργα σε αλληλεπίδραση σχολιάζουν καταστάσεις αντίθεσης και συνύπαρξης ψηλαφώντας το χώρο ο οποίος δημιουργείται μέσα στην ένταση φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων δημιουργίας και αλληλεξάρτησης.

Neo Cosmos

Έχοντας ως αφετηρία ότι η δημιουργική σκέψη και η παραγωγή ιδεών προκύπτει συλλογικά, το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά (LUC) είναι μια ομάδα η οποία αναπτύσσει και παράγει έρευνα, καλλιτεχνικές πρακτικές, αστικές παρεμβάσεις και εκπαίδευση. Και τα τέσσερα πεδία δράσης αντιμετωπίζονται εξίσου ως "εργαλεία" και ως "πρακτικές" οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν μέσω της κοινής χρήσης. Η ομάδα λειτουργεί δημιουργώντας έναν αυτο-αναλυτικό και αυτο-αναπαραγωγικό χώρο για έρευνα και παραγωγή και αναπτύσσει μεθόδους ξεκινώντας, τεκμηριώνοντας και επεκτείνοντας μορφές κριτικής συζήτησης και "συγκυριακής" ανάλυσης παράλληλα με τις εξελισσόμενες αντι-ηγεμονικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές πρακτικές.

Η πρώτη δημόσια εκδήλωση του Neo Cosmos έχει την πρόθεση να παρουσιάσει καλλιτεχνικές πρακτικές του δικτύου των ανθρώπων που σχετίζονται με το Εργαστήριο. Τρία έργα σε αλληλεπίδραση σχολιάζουν καταστάσεις αντίθεσης και συνύπαρξης ψηλαφώντας το χώρο ο οποίος δημιουργείται μέσα στην ένταση φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων δημιουργίας και αλληλεξάρτησης.

Το Pissa & Vresthenis είναι μία τοιχογραφία διπλής όψης στα παράθυρα και την πρόσοψη του χώρου Neo Cosmos των Κωστή Δαμουλάκη, Δόμνας Δεγαΐτα, Σοφοκλή Κουτσουρέλη, Παναγιώτη Λιανού και Πέγκυς Ζάλη. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες και των δύο πλευρών της τζαμαρίας, και έχοντας ως αναφορά βανδαλιστικές και πρωτόγονες γραφές, το έργο στέκεται σε μία ρωγμή: "εντός” ενός -εν δυνάμει- πολιτιστικού κέντρου αλλά και "εκτός” του, στο δημόσιο χώρο. Επιμελημένες πολιτιστικές διαδικασίες και άτυπες ενσωματωμένες χειρονομίες διαμορφώνουν καλλιτεχνικές πρακτικές οι οποίες πραγματώνουν ενδιάμεσους χώρους.

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η παρέμβαση των Μαρία Φ. Nτολόρες & Σοφία Ντώνα, με τίτλο Το φάντασμα της Καλλιόπης ή αλλιώς το πρόβλημα της τουαλέτας. Η πρόταση τους για τον Neo Cosmos επικεντρώνεται στο αίτημα για προσβασιμότητα. Στο κοινό τους κείμενο-το οποίο διατίθεται στο χώρο- οι Ντολόρες και η Ντώνα αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Θα ήταν παράδοξο να μιλάμε για κοινά χωρίς να αναγνωρίζουμε τα προνόμια, τις αντιφάσεις και τη θεσιακότητα των πολιτικών της συμπερίληψης. Η αρχιτεκτονική των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων ορίζει κοινωνικές ιεραρχίες. Σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι να προσβάλει το ηγεμονικό παράδειγμα που καθιστά φαντάσματα τα "διαφορετικά" ή περιθωριοποιημένα σώματα μας ή τουλάχιστον να κάνει ορατή την απουσία τους. 

Στο υπόγειο παρουσιάζεται το βίντεο με τίτλο A Whole New Online Cosmos, ένα εικονικό τοπίο στο οποίο εξερευνώνται οι δυνατότητες του διαδικτυακού site-specificity της περιοχής του Νέου Κόσμου, των Σοφοκλή Κουτσουρέλη, Παναγιώτη Λιανού και Πέγκυς Ζάλη. "Χρησιμοποιώντας τη μηχανή διαδικτυακών παιχνιδιών sansar.com δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό κόσμο ο οποίος αποτελείται από ένα avatar, ένα τραπ μουσικό βίντεο και τρισδιάστατες σαρώσεις τοποθεσιών που (θα) αποτελούν σημεία έρευνας και αναφοράς για την ομάδα του LUC στην περιοχή του Νέου Κόσμου", αναφέρει η καλλιτεχνική ομάδα. Συγκεκριμένα, οι επιλεγμένες τοποθεσίες περιλαμβάνουν: το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Πλατεία Κυνοσάργες και το Δρουγούτι. "Στο μέλλον θα προσκαλέσουμε τα avatar φίλων να συμμετέχουν στο περιβάλλον μας με σκοπο την περιπλάνηση, τη μελετη και την αλληλεπίδραση. Διαδικτυακά γλυπτά, τοπία και παραστάσεις δημιουργούν νέες μορφές πνευματικότητας στη σκιά των παγκόσμιων πανδημιών και της κλιματικής κρίσης", εξηγούν. 

Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 από τις 17.00

Από τις 22/5 ο χώρος Neo Cosmos (Ευστρατίου Πίσσα 51 & Θεοδώρητου Βρεσθένης 83) θα είναι ανοιχτός κάθε Παρασκευή 16:00-20:00 & Σάββατο 13.00-17.00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση": Η έκθεση επιστρέφει τον Σεπτέμβριο

Μετά από μεγάλη προσέλευση και αίτημα του κοινού, η έκθεση στο παλαιό Χρηματιστήριο της οδού Πεσμαζόγλου θα επαναλειτουργήσει αυτό το φθινόπωρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/06/2022

Τα "γνωστά και άγνωστα έργα" του Σπύρου Παπαλουκά

Η έκθεση "Σπύρος Παπαλουκάς. Ερευνητής του αινίγματος της ζωγραφικής. Γνωστά και άγνωστα έργα" πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο έργο του καλλιτέχνη και θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Η ρηξικέλευθη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παρθένη

Υπό νέα διεύθυνση, η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει μια συλλογή έργων του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, η οποία που προσεγγίζει τη θεματική της πρώτης περιοδικής έκθεσης με θέμα την "Τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου".

"Οι Σειρήνες ήταν γυναίκες πουλιά": Υβριδικά πλάσματα ζωντανεύουν στην Ύδρα

Μια έκθεση που υλοποιείται με τη συμβολή του οργανισμού Hydra for Artis of the Mediterranean, στην Οικία Τομπάζη.

Μουσική βραδιά στο τέλος του "Αμαζονίου"

Το συναρπαστικό ταξίδι του Αμαζόνιου, της έκθεσης του Δημήτρη Τσουμπλέκα στο εργαστήριο και κτήμα του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού στο Πολύδροσο Αμαρουσίου, φτάνει στο τέλος του.

H Rodeo μεταμορφώνεται με δύο αντιπαραθετικές εκθέσεις

Ο Θανάσης Τότσικας και η Κούλα Σαββίδου παρουσιάζουν τα έργα τους στον χώρο της γκαλερί, δημιουργώντας μια καλλιτεχνική αντιπαράθεση μέσα από το περιεχόμενο των εκθέσεών τους.

Δανάη Στράτου: "Δεν είναι η "ανθρώπινη δράση" που σκοτώνει τον πλανήτη, είναι το ολιγαρχικό εκμεταλλευτικό σύστημα στο οποίο ζούμε"

Η δημιουργός της εμβυθιστικής εγκατάστασης "Burning Issues-Merimbula", που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μας μίλησε για το περιεχόμενο και τους συμβολισμούς της έκθεσής της, τον τρόπο που προσεγγίζει τα έργα της και τη σημασία της προβολής περιβαλλοντικών κρίσεων μέσα από την τέχνη.