Neo Cosmos: Εγκαίνια για ένα νέο χώρο με την παρουσίαση καλλιτεχνικών πρακτικών που σχετίζονται με τα αστικά κοινά

Τρία έργα σε αλληλεπίδραση σχολιάζουν καταστάσεις αντίθεσης και συνύπαρξης ψηλαφώντας το χώρο ο οποίος δημιουργείται μέσα στην ένταση φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων δημιουργίας και αλληλεξάρτησης.

Neo Cosmos

Έχοντας ως αφετηρία ότι η δημιουργική σκέψη και η παραγωγή ιδεών προκύπτει συλλογικά, το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά (LUC) είναι μια ομάδα η οποία αναπτύσσει και παράγει έρευνα, καλλιτεχνικές πρακτικές, αστικές παρεμβάσεις και εκπαίδευση. Και τα τέσσερα πεδία δράσης αντιμετωπίζονται εξίσου ως "εργαλεία" και ως "πρακτικές" οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν μέσω της κοινής χρήσης. Η ομάδα λειτουργεί δημιουργώντας έναν αυτο-αναλυτικό και αυτο-αναπαραγωγικό χώρο για έρευνα και παραγωγή και αναπτύσσει μεθόδους ξεκινώντας, τεκμηριώνοντας και επεκτείνοντας μορφές κριτικής συζήτησης και "συγκυριακής" ανάλυσης παράλληλα με τις εξελισσόμενες αντι-ηγεμονικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές πρακτικές.

Η πρώτη δημόσια εκδήλωση του Neo Cosmos έχει την πρόθεση να παρουσιάσει καλλιτεχνικές πρακτικές του δικτύου των ανθρώπων που σχετίζονται με το Εργαστήριο. Τρία έργα σε αλληλεπίδραση σχολιάζουν καταστάσεις αντίθεσης και συνύπαρξης ψηλαφώντας το χώρο ο οποίος δημιουργείται μέσα στην ένταση φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων δημιουργίας και αλληλεξάρτησης.

Το Pissa & Vresthenis είναι μία τοιχογραφία διπλής όψης στα παράθυρα και την πρόσοψη του χώρου Neo Cosmos των Κωστή Δαμουλάκη, Δόμνας Δεγαΐτα, Σοφοκλή Κουτσουρέλη, Παναγιώτη Λιανού και Πέγκυς Ζάλη. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες και των δύο πλευρών της τζαμαρίας, και έχοντας ως αναφορά βανδαλιστικές και πρωτόγονες γραφές, το έργο στέκεται σε μία ρωγμή: "εντός” ενός -εν δυνάμει- πολιτιστικού κέντρου αλλά και "εκτός” του, στο δημόσιο χώρο. Επιμελημένες πολιτιστικές διαδικασίες και άτυπες ενσωματωμένες χειρονομίες διαμορφώνουν καλλιτεχνικές πρακτικές οι οποίες πραγματώνουν ενδιάμεσους χώρους.

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η παρέμβαση των Μαρία Φ. Nτολόρες & Σοφία Ντώνα, με τίτλο Το φάντασμα της Καλλιόπης ή αλλιώς το πρόβλημα της τουαλέτας. Η πρόταση τους για τον Neo Cosmos επικεντρώνεται στο αίτημα για προσβασιμότητα. Στο κοινό τους κείμενο-το οποίο διατίθεται στο χώρο- οι Ντολόρες και η Ντώνα αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Θα ήταν παράδοξο να μιλάμε για κοινά χωρίς να αναγνωρίζουμε τα προνόμια, τις αντιφάσεις και τη θεσιακότητα των πολιτικών της συμπερίληψης. Η αρχιτεκτονική των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων ορίζει κοινωνικές ιεραρχίες. Σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι να προσβάλει το ηγεμονικό παράδειγμα που καθιστά φαντάσματα τα "διαφορετικά" ή περιθωριοποιημένα σώματα μας ή τουλάχιστον να κάνει ορατή την απουσία τους. 

Στο υπόγειο παρουσιάζεται το βίντεο με τίτλο A Whole New Online Cosmos, ένα εικονικό τοπίο στο οποίο εξερευνώνται οι δυνατότητες του διαδικτυακού site-specificity της περιοχής του Νέου Κόσμου, των Σοφοκλή Κουτσουρέλη, Παναγιώτη Λιανού και Πέγκυς Ζάλη. "Χρησιμοποιώντας τη μηχανή διαδικτυακών παιχνιδιών sansar.com δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό κόσμο ο οποίος αποτελείται από ένα avatar, ένα τραπ μουσικό βίντεο και τρισδιάστατες σαρώσεις τοποθεσιών που (θα) αποτελούν σημεία έρευνας και αναφοράς για την ομάδα του LUC στην περιοχή του Νέου Κόσμου", αναφέρει η καλλιτεχνική ομάδα. Συγκεκριμένα, οι επιλεγμένες τοποθεσίες περιλαμβάνουν: το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Πλατεία Κυνοσάργες και το Δρουγούτι. "Στο μέλλον θα προσκαλέσουμε τα avatar φίλων να συμμετέχουν στο περιβάλλον μας με σκοπο την περιπλάνηση, τη μελετη και την αλληλεπίδραση. Διαδικτυακά γλυπτά, τοπία και παραστάσεις δημιουργούν νέες μορφές πνευματικότητας στη σκιά των παγκόσμιων πανδημιών και της κλιματικής κρίσης", εξηγούν. 

Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 από τις 17.00

Από τις 22/5 ο χώρος Neo Cosmos (Ευστρατίου Πίσσα 51 & Θεοδώρητου Βρεσθένης 83) θα είναι ανοιχτός κάθε Παρασκευή 16:00-20:00 & Σάββατο 13.00-17.00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Δρόμοι Σύνθεσης": Έργα μεταπολεμικής γενιάς σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη

Στην έκθεση παρουσιάζονται μνημειακά έργα "δασκάλων" της μεταπολεμικής γενιάς, επιχειρώντας μια μοναδική ώσμωση με συνθέσεις νεότερων δημιουργών με διακριτικό αποτύπωμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Η χαρακτική γίνεται παιχνίδι στον χώρο τέχνης Εκτός

Μετά από την έκθεση, μερικά από αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ.

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.