Open Call για νέους φωτογράφους από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

Μάθετε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, πότε λήγει η προθεσμία, τα κριτήρια και τι προσφέρει το πρόγραμμα.

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2026 ©Ilias Lois

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε νέους φωτογράφους και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2026.

Η καθιερωμένη αυτή διοργάνωση διευρύνει τις δράσεις της πέρα από το εκθεσιακό γεγονός, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο παρουσίασης, καλλιτεχνικής έρευνας και δικτύωσης, με στόχο την ενίσχυση των νέων δημιουργών και την ανάδειξη της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας.

Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκεται η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2026, και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε δημιουργούς ηλικίας έως 35 ετών, οι οποίοι είτε διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα είτε είναι ελληνικής καταγωγής και κατοικούν στο εξωτερικό.

Προθεσμία υποβολής


Οι δηλώσεις συμμετοχής και το φωτογραφικό υλικό θα πρέπει να σταλούν το αργότερο έως τις 28 Απριλίου 2026.

Υποβολή πρότασης


Η κατάθεση του υλικού γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του δικτυακού τόπου του προγράμματος (www.youngphotographers.gr). Κάθε πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει μία ενότητα έως 15 φωτογραφιών, οι οποίες παρουσιάζουν το σύνολο ή μέρος ενός πρότζεκτ. Η υποβολή πρότασης για συμμετοχή στο πρόγραμμα Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2026 είναι δωρεάν.

Κριτική επιτροπή


Η επιλογή των προτάσεων θα γίνει από τετραμελή επιτροπή αξιολόγησης. Την κριτική επιτροπή του προγράμματος απαρτίζουν οι:

  • Γιώργος Πρίνος (καλλιτέχνης)

  • Σταμάτης Σχιζάκης (ιστορικός τέχνης, επιμελητής Φωτογραφίας και Νέων Μέσων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

  • Νατάσσα Χριστιά (ανεξάρτητη επιμελήτρια, συγγραφέας και εκπαιδευτικός με έδρα την Ισπανία)

  • Μαρίλια Φωτοπούλου (Υπεύθυνη Προγραμματισμού του Athens Photo Festival και επιμελήτρια της έκθεσης YGP:26)

Τι προσφέρει το πρόγραμμα

  • Εκθέσεις

Οι επιλεγμένες προτάσεις θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, από τις 10 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου 2026, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2026. Στη συνέχεια, η έκθεση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη.

  • Παραγωγή έργων

Το πρόγραμμα θα καλύψει την παραγωγή και την εκτύπωση των επιλεγμένων έργων που θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

  • Portfolio Reviews

Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν σε Portfolio Reviews, θα έρθουν σε επαφή με ειδικούς από τη διεθνή φωτογραφική κοινότητα και θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν ανατροφοδότηση για τη δουλειά τους, αναπτύσσοντας παράλληλα νέες επαγγελματικές επαφές.

  • Mentoring Sessions

Οι επιλεγμένοι φωτογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστηριακό πρόγραμμα του Athens Photo Festival και του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

  • Residencies

Ένας φιναλίστ θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας, με δυνατότητα επιτόπιας έρευνας και δημιουργίας νέου φωτογραφικού έργου.

  • Κατάλογος & Website

Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα συμπεριληφθούν στον επίσημο κατάλογο του Athens Photo Festival και θα παρουσιαστούν στο website του φεστιβάλ.

Πληροφορίες και υποβολή αίτησης εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Κυψέλη αποκτά νέο χώρο τέχνης και φιλοξενεί την έκθεση "Homecoming"

Το Arndt Family Residence, Salon and Private Art Space κάνει την πρώτη εμφάνισή του με την εναρκτήρια ομαδική έκθεση "Homecoming".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2026

Για την Jocasta M. δεν υπάρχει χώρος για θλίψη

Η εικαστικός μας συστήνει στη νέα της έκθεση "No place for sorrow" στο πολιτιστικό κέντρο Καμίνι, με έργα που λάμπουν από φως, χρώμα και χαρά για ζωή. Είσοδος ελεύθερη.

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυτό το Σάββατο

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, επισκεπτόμαστε τα πολιτιστικά ορόσημα της πόλης χωρίς να χρειάζεται η καταβολή αντιτίμου.

Τέσσερις performances και μία ομιλία για το σώμα της γραφής στο Zatopek

Το Re_Trace επανέρχεται πειραματιζόμενο με τις δυνατότητες ανάπτυξης θέσεων και σχέσεων στις φυσικές και συμβολικές επικράτειες του βιβλίου.

Το Artisanal φιλοξενεί τον κύκλο εικαστικών εκθέσεων Première Fraîcheur

Η πρώτη έκθεση, παρουσιάζει το έργο του Γιώργου Σταματέλου, ενός νέου ζωγράφου και κεραμίστα.

Τι είναι η οικολογική μετάφραση; Περπατάμε, ακούμε και μαθαίνουμε!

Ομαδική έκθεση, συμπόσιο και παράλληλες δράσεις συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα "Ecological Translation" σε μια προσπάθεια οικολογικής ευαισθητοποίησης και συζήτησης.

Η Χώρα της Αμφιλογίας ρίχνει αυλαία με ζωντανή περφόμανς

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης, η Kourd Gallery παρουσιάζει την περφόμανς "From Disconnection to Cypher", μια δράση αυτοσχεδιαστικού χορού και λάιβ μουσικής.