Ο Φώτιος Μπάλας συνθέτει ένα εφήμερο περιβάλλον για τις παραδόσεις της Αρκαδίας

Μια καλλιτεχνική αναδρομή στην εξέλιξη της αρκαδικής γης και τα κινήματα τέχνης που συνδέθηκαν με τον ιστορικό τόπο.

Μάσκα από γαιδουράνγκαθα, 2020 Φώτιος Μπάλας @Μάσκα από γαιδουράνγκαθα, 2020, Φώτιος Μπάλας

Η γκαλερί The Eye Altering παρουσιάζει την έκθεση του Φώτιου Μπάλα "Et in Arcadia Ego". Ο γνωστός Έλληνας καλλιτέχνης συνθέτει ένα εφήμερο environment που διερευνά τη μακρά παράδοση της Αρκαδίας ως θέμα τόσο στην ιστορία τέχνης όσο και στην λογοτεχνία.

Η Αρκαδία, η πατρίδα του θεού Πάνα, από την αρχαιότητα θεωρούνταν σύμβολο της ποιμενικής απλότητας: μια κατάφυτη ορεινή περιοχή, κατοικημένη από λιγοστούς ποιμένες που παίζουν τον χαρακτηριστικό αυλό (σύριγξ) κατά τη διάρκεια της βοσκής. Στην Αναγέννηση, η αρκαδική γη γίνεται συνώνυμο του ειδυλλιακού ονείρου και εντυπώνεται στη μνήμη ως ένας παρθένος τόπος όπου η τέχνη και η φύση, η τέχνη και η ζωή δεν γνωρίζουν καμία φυσική διάκριση. Κατόπιν, η Αρκαδία μετατρέπεται στο συλλογικό όνειρο μιας γενιάς πλούσιων ευγενών που φαντασιώνονταν έναν εξιδανικευμένο κόσμο βοσκών και αγροτών, ενώ παράλληλα περιφρονούσαν τους πραγματικούς αγρότες και βοσκούς καθώς η ζωή τους δεν σύναδε με το αρκαδικό όνειρο.

Φώτιος Μπάλας
@Φώτιος Μπάλας

Τον 17ο αιώνα, δυο μεγάλοι καλλιτέχνες, ο Guercino και ο Poussin, αντιτάσσονται στον μύθο της Αρκαδίας με δύο μνημειώδη έργα. Το μήνυμα της εναντίωσης τους συνοψίζεται στη φράση που είναι χαραγμένη στην επιτύμβια πλάκα του έργου του Nicolas Poussin: "Et in Arcadia ego" ή "Στην Αρκαδία υπάρχω και εγώ” υπονοώντας ότι η δήλωση αυτή γίνεται από τον ίδιο τον θάνατο. Έτσι, η φράση αυτή καθιστά σαφές ότι ακόμη και στον ειδυλλιακό τόπο της Αρκαδίας, στον παράδεισο που φαντάζονται για αιώνες οι άνθρωποι, η μοίρα όλων είναι κοινή και αναπόφευκτη.

Ο Φώτιος Μπάλας - συνηθισμένος στην αναδιατύπωση πολύπλοκων μυθικών μοτίβων - δημιουργεί ένα περιβάλλον μέσω του οποίου αφηγείται την σταδιακή μετάβαση από την άνθηση στη φθορά, στην οποία αναπόφευκτα υπόκειται κάθε ζωντανός οργανισμός. Ο καλλιτέχνης κατασκευάζει τη δική του σύγχρονη εκδοχή της Αρκαδίας γεμίζοντας τον χώρο της γκαλερί με φυτά, βότανα και λουλούδια και επιτρέπει στον θεατή να εισέλθει στο βουκολικό του βασίλειο, το οποίο κοσμεί περίτεχνα με τις μάσκες και τα αυτοπορτραίτα του.

Φώτιος Μπάλας Μάσκα από φλοιούς δέντρων, 2020
@Φώτιος Μπάλας
Μάσκα από φλοιούς δέντρων, 2020

Ο θαυμαστός περιφραγμένος κήπος του Μπάλα είναι ένα memento mori εν εξελίξει: αν ένας θεατής τον επισκεφθεί την πρώτη μέρα, θα έχει μόνο μια γεύση ενός εξωπραγματικού κήπου• αν όμως γίνει παρατηρητής, θα έχει την ευκαιρία να βιώσει την οδυνηρή μετάβαση σε όλη της την ανάπτυξη. Εισάγοντας τον εαυτό του μέσω των φωτογραφικών αυτοπορτραίτων του, ο Μπάλας επιβάλλει την παρουσία και τη μονιμότητά του σε αντίθεση με την εγκατάσταση που αποσυντίθεται.

Ο Φώτιος Μπάλας έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Αρνούμενος το διαχωρισμό μεταξύ καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, ο Μπάλας δημιουργεί έργα τέχνης, όπως μάσκες και headpieces, που μπορούν να αναγνωριστούν τόσο ως γλυπτά όσο και ως μέρη ενδυμασίας. Ο διπλός χαρακτήρας των δημιουργιών του επισφραγίζεται μέσω των πολυάριθμων συνεργασιών με σχεδιαστές μόδας με προεξέχουσα το runway της Celia Kritharioti το 2020 στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Εγκαίνια: 27/05/2022, 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 27/05- 17/06

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.