Καλλιτεχνικές συζητήσεις για την ιθαγένεια στο Victoria Square Project

Η ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ για την κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό και το Victoria Square Project στην περιοχή της Βικτώριας φιλοξενούν την έκθεση του «(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια».

Workshop with Anasa Cultural Center, Michael Afolayan Workshop with Anasa Cultural Center, Michael Afolayan

Το Victoria Square Project και η ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ εγκαινιάζουν την έκθεση του "(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια". Το "(Συν)Εργαστήριο για την ιθαγένεια", τα έργα του και οι δράσεις που τα εμπνέουν, πραγματεύονται την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση αλλά και ως βιωμένη εμπειρία της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας.

Έξι καλλιτέχνες, με διαφορετικές καταβολές και πρακτικές αλλά παράλληλα πολλά κοινά στοιχεία,  πλαισιωμένοι/ες από επιμελητές, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές, συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα. Μέσα από μία συνεργατική διαδικασία συναντήσεων και εργαστηρίων με τους οργανισμούς Generation 2.0 και Anasa Cultural Center προκαλούν και προκαλούνται από ερωτήματα όπως εάν η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να προ(σ)καλέσει κοινωνική λειτουργία και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων, ανισοτήτων και στερεοτύπων, και το κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή, στην ανάπτυξη και στην ενεργοποίηση κοινοτήτων.

Workshop with Generation2.0 RED
Workshop with Generation2.0 RED

Πρόκειται για ένα πειραματικό κοινοτικό έργο που εδράζεται στη δια-δράση και διασταύρωση ιδεών, εμπειριών και πεποιθήσεων διαφορετικών ανθρώπων καθώς και στην ανάγκη όλων μας για δράση και συμμετοχή στα κοινά και την αναζήτηση περαιτέρω συγκλίσεων ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και τις διεκδικήσεις συμπολιτών μας. Το "(Συν)εργαστήριο για την Ιθαγένεια" επιθυμεί να λειτουργήσει ως ενισχυτής των διεκδικήσεων ανθρώπων μεταναστευτικής προέλευσης για ισονομία και ισότητα αλλά και να διερευνήσει τρόπους συμμετοχής και όχι παρεμβολής στη συνεχόμενη προσπάθεια για την εξάλειψη ορίων διαφορετικότητας και τον καθορισμό του "Άλλου", μέσα από τη συνεργασία, τη διασταύρωση και την παρουσίαση έργων δημιουργών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Με αυτόν τον τρόπο, η ιδιαιτερότητά της δράσης έγκειται στο γεγονός ότι δίνει εξίσου βάρος στις συνεκτικές και διαδραστικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τα έργα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ειρήνη Ευσταθίου, Σεβαστιάνα Κωνστάκη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Θοδωρής Προδρομίδης, Γιώργος Σαλαμέ, Ωρώκ Σαρχάν.

Εισηγήτριες: Νιόβη Ζαραμπούκα - Χατζημάνου, Πολύνα Κοσμαδάκη, Δάφνη Κρέμα, Σοφία Χανδακά

Εγκαίνια: 19/5 (7.30 μ.μ.)

Info: Victoria Square Project | 20/5-22/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 12-8 μ.μ. και θα υπάρχει η δυνατότητα διαμεσολάβησης, Τρ.-Σάβ.: 12.30-2.30 μ.μ., 5.30-7.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Victoria Square Project

Ελπίδος 13, Βικτώρια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Ψηφιακό Μουσείο Comics τιμά τον Γιάννη Οικονομίδη

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη αλλά και άλλους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από τον κόσμο της ένατης τέχνης ετοιμάζει το ψηφιακό μουσείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/05/2022

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε σύμπραξη με το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση "Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα"

Η πρωτότυπη "ανάγνωση" που προτείνει η διπλή παρουσίαση εξετάζει την εγκατάσταση των Εβραίων στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου.

Η Maja Djordjevic "μεταμορφώνεται"

Η "Metamorphosis", η ατομική έκθεση των νέων έργων της Maja Djordjevic, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη φουάρ Taipei Dangdai 2022, παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη γκαλερί σύγχρονης τέχνης "Δυο χωριά".

"Ο σπόρος" αλχημιστή Πάνου Τσάγκαρη στην γκαλερί "Kalfayan"

Η νέα έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο The Seed (O Σπόρος) αποτελούμενη από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτικά στοιχεία, παρουσιάζεται στην γκαλερί "Kalfayan" στο Κολωνάκι.

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".

"Plasmata: Bodies, Dreams, and Data": Η Στέγη φέρνει τη ψηφιακή τέχνη στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη επιστρέφει με μια εντυπωσιακή έκθεση-σίκουελ του "You and AI", ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που επίσης φιλοξενήθηκε στο Πεδίον του Άρεως πέρυσι.

Η γλύπτρια Katharina Fritsch "σκέφτεται με εικόνες" παρουσιάζοντας τη νέα της σειρά έργων στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Μύθοι, προσωπικές εμπειρίες και συνειρμοί, ανησυχίες και πολλά άλλα στοιχεία εγγράφονται στα γλυπτά της αναγνωρισμένης Γερμανίδας γλύπτριας, τα οποία θα παρουσιάζονται στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου έως το 2023.