Καλλιτεχνικές συζητήσεις για την ιθαγένεια στο Victoria Square Project

Η ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ για την κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό και το Victoria Square Project στην περιοχή της Βικτώριας φιλοξενούν την έκθεση του «(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια».

Workshop with Anasa Cultural Center, Michael Afolayan Workshop with Anasa Cultural Center, Michael Afolayan

Το Victoria Square Project και η ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ εγκαινιάζουν την έκθεση του "(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια". Το "(Συν)Εργαστήριο για την ιθαγένεια", τα έργα του και οι δράσεις που τα εμπνέουν, πραγματεύονται την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση αλλά και ως βιωμένη εμπειρία της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας.

Έξι καλλιτέχνες, με διαφορετικές καταβολές και πρακτικές αλλά παράλληλα πολλά κοινά στοιχεία,  πλαισιωμένοι/ες από επιμελητές, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές, συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα. Μέσα από μία συνεργατική διαδικασία συναντήσεων και εργαστηρίων με τους οργανισμούς Generation 2.0 και Anasa Cultural Center προκαλούν και προκαλούνται από ερωτήματα όπως εάν η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να προ(σ)καλέσει κοινωνική λειτουργία και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων, ανισοτήτων και στερεοτύπων, και το κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή, στην ανάπτυξη και στην ενεργοποίηση κοινοτήτων.

Workshop with Generation2.0 RED
Workshop with Generation2.0 RED

Πρόκειται για ένα πειραματικό κοινοτικό έργο που εδράζεται στη δια-δράση και διασταύρωση ιδεών, εμπειριών και πεποιθήσεων διαφορετικών ανθρώπων καθώς και στην ανάγκη όλων μας για δράση και συμμετοχή στα κοινά και την αναζήτηση περαιτέρω συγκλίσεων ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και τις διεκδικήσεις συμπολιτών μας. Το "(Συν)εργαστήριο για την Ιθαγένεια" επιθυμεί να λειτουργήσει ως ενισχυτής των διεκδικήσεων ανθρώπων μεταναστευτικής προέλευσης για ισονομία και ισότητα αλλά και να διερευνήσει τρόπους συμμετοχής και όχι παρεμβολής στη συνεχόμενη προσπάθεια για την εξάλειψη ορίων διαφορετικότητας και τον καθορισμό του "Άλλου", μέσα από τη συνεργασία, τη διασταύρωση και την παρουσίαση έργων δημιουργών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Με αυτόν τον τρόπο, η ιδιαιτερότητά της δράσης έγκειται στο γεγονός ότι δίνει εξίσου βάρος στις συνεκτικές και διαδραστικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τα έργα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ειρήνη Ευσταθίου, Σεβαστιάνα Κωνστάκη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Θοδωρής Προδρομίδης, Γιώργος Σαλαμέ, Ωρώκ Σαρχάν.

Εισηγήτριες: Νιόβη Ζαραμπούκα - Χατζημάνου, Πολύνα Κοσμαδάκη, Δάφνη Κρέμα, Σοφία Χανδακά

Εγκαίνια: 19/5 (7.30 μ.μ.)

Info: Victoria Square Project | 20/5-22/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 12-8 μ.μ. και θα υπάρχει η δυνατότητα διαμεσολάβησης, Τρ.-Σάβ.: 12.30-2.30 μ.μ., 5.30-7.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εικαστικοί διερευνούν τη θεραπευτική ιδιότητα ενός "μεταβατικού αντικειμένου"

Η νέα ομαδική έκθεση του T.A.F. / the art foundation αναλύει έναν σημαντικό όρο της ψυχολογίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/04/2024

To Athens Digital Arts Festival γιορτάζει 20 χρόνια παρουσίας κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση

Δύο κεντρικά σημεία της πόλης θα μετατραπούν σε μια ζωντανή σκηνή καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνολογικού πειραματισμού, φιλοξενώντας το 20ό Athens Digital Arts Festival.

"Κέντησα κλωστή-κλωστή τον δικό μου μύθο...": Χειροποίητα παιδικά ρούχα γίνονται έργα τέχνης στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Πρόκειται για ένα μικρό δειγματολόγιο σύγχρονων ρούχων για την "ηλικία της αθωότητας" (1-9 ετών), εμπνευσμένα από την παράδοση του Ελληνικού Πολιτισμού, από όλες τις ιστορικές περιόδους της πορείας του.

"Home(r) keeps me alive": Γιατί η "Οδύσσεια" παραμένει διαχρονική

Μια ομάδα καλλιτεχνών εμπνέεται από το ομηρικό έπος και αναδεικνύει διαφορετικούς και πολύπλευρους τρόπος πρόσληψης του.

Δύο μοναδικές ξεναγήσεις στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή για φοιτητές (και όχι μόνο)

Φοιτητές από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μπορούν να δουν έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, να συζητήσουν, να θέσουν ερωτήματα γύρω από την σύγχρονη τέχνη και να περιηγηθούν στους χώρους της γκαλερί.

Βαγγέλης Τσάκος και Θάνος Τσίγκος: Μια έκθεση-αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας

Φωτογραφικά και ζωγραφικά έργα, μαρτυρίες, δημοσιεύματα, σπάνιες εκδόσεις και πολύτιμα υλικά, προϊόντα εκτενούς έρευνας, περιγράφουν την ιστορία τους και αναδεικνύουν ένα μικρό μόλις κομμάτι του ιδιαίτερα πλούσιου έργου τους.

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο Open House Athens 2024

Πέντε κτίρια της Εθνικής Τράπεζας, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα οποία μπορείτε να δείτε μέσω του φετινού Open House Athens.