"Drifting like a Fairy": Η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου/Bunny μας καλεί να μελετήσουμε τη ρευστότητα της ανθρώπινης ταυτότητας

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας η οποία επαναπροσδιορίζει εμπειρίες, μνήμες και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την ταυτότητα του κάθε ατόμου.

Drifting like a Fairy έκθεση @Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου/Bunny

Δύο πλάσματα περπατούν πιασμένα χέρι-χέρι. Ξαφνικά τα χέρια τους χωρίζονται, καθώς επιταχύνουν, και ο αέρας, που τα διαπερνά, τους σκίζει τα ρούχα. Σιγά σιγά το δέρμα τους ξεθωριάζει. Όλα αιωρούνται. Δεν υπάρχει πια φως της ημέρας, αλλά ούτε είναι σκοτάδι. Πλέον πετάνε απαλλαγμένα από κάθε βάρος, δεν υπάρχει πια χρόνος, τόπος, φύλο.

Κάπως έτσι κινούνται τα πλάσματα που συνυπάρχουν στo εναλλακτικό σύμπαν που οραματίζεται η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου / το Bunny. Ένα τρυφερό κόσμο φροντίδας και αλληλεγγύης, απαλλαγμένο από περιοριστικά πλαίσια και χαρακτηριστικά. Στα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας, το έργο θέτει ερωτήματα εναλλακτικών, υβριδικών ταυτοτήτων, καθώς διηγείται ιστορίες που βασίζονται σε προσωπικά βιώματα. Το σύνολο του έργου, αρνείται αυστηρές οριοθετήσεις και προσεγγίζει κριτικά δίπολα, όπως "σωστό" και "λάθος", "καλό" και "κακό".

Drifting like a Fairy
@Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου / το Bunny

Η δουλειά της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου / του Bunny μας καλεί σε εσωτερική διερεύνηση των ενοχών και των απολαύσεων μας, των παιδικών μας αναμνήσεων, των αμφιθυμιών και των επιθυμιών μας. Χρησιμοποιεί ως μέσα την καλλιτεχνική επιτελεστική πρακτική, τη γλυπτική και το βίντεο, με στόχο την ανάσυρση αφανών σημείων της ιστορίας, αναπλαισιώνοντας και αποδομώντας σχέσεις και γεγονότα, που θεωρούμε δεδομένα. Προτείνει μία αέναη μεταμόρφωση όντων, φανταστικών και μη, που επανασυστήνουν τις ελληνικές παραδόσεις με αστείρευτη τρυφερότητα.

Η ατομική έκθεση, "Drifting like a Fairy" αποτελεί μια θραυσματική, ποιητική αφήγηση που επιχειρεί να δημιουργήσει έναν διάλογο με τον τόπο στον οποίο παρουσιάζεται, προσκαλώντας τον θεατή σε ονειρική περιπλάνηση, με σκοπό τη δημιουργία ενός καταφυγίου αμοιβαίας φροντίδας και αποδοχής διαφορετικών προτύπων. Τα μαλακά, απτικά γλυπτά αποσκοπούν στη δημιουργία οικειότητας με ένα φαινομενικά αλλόκοτο νέο κόσμο, που διεκδικεί χώρο.

Drifting like a Fairy
@Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου / το Bunny

Με έντονο το αίσθημα της μελαγχολίας, η Τσαγκαροπούλου προτείνει μια εξατομικευμένη παρουσίαση του έργου "Affect Alien", μαζί με μια ειδική εγκατάσταση (site-specific) για την βεράντα του Ιδρύματος Θεοχαράκη, ώστε να δημιουργήσει μια συνομιλία μεταξύ της εμβληματικής και αινιγματικής φιγούρας του ρεμπέτικου τραγουδιού, Σωτηρίας Μπέλλου και του εικαστικού Γιάννη Τσαρούχη, με την υπάρχουσα κοινωνική συνθήκη και το προσωπικό βίωμα. Ο τίτλος της έκθεσης αποτελεί ελεύθερη μετάφραση του στίχου "σαν ξωτικό να τριγυρνά" του τραγουδιού "Ζεϊμπέκικο", 1972 σε στίχους και μουσική του Διονύση Σαββόπουλου και ερμηνεία της Σωτηρίας Μπέλλου.

Εγκαίνια: Παρασκευή 13/5 (6-9 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη | 13/5-08/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ.: 10 π.μ. – 5 μ.μ., Πεμ.: 5-9 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη

Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ποσειδώνια": Η ζωή των ναυτικών καταγράφεται σε μια έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογράφος Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη παρουσιάζει μία προσωπική εκθεσιακή αναδρομή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συνδέοντας την καθημερινότητα των ναυτικών στα καράβια με τη γοητεία της θάλασσας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/05/2022

Μια καλλιτεχνική διερεύνηση της queer ταυτότητας στο νησί της Λέσβου

Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες εξετάζουν τη σχέση της ποίησης και της φωτογραφίας με την queer κουλτούρα, εξετάζοντας ζητήματα ταυτότητας και επιθυμίας.

Το Φουγάρο Art Center γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας εγκαινιάζοντας δύο νέες εκθέσεις

Εικαστικές εκθέσεις από τον Λευτέρη Ολύμπιου και τη Γερμανίδα Brigitte Hofherr εκκινούν τις εορταστικές εκδηλώσεις για το κλείσιμο μιας δεκαετίας του χώρου τέχνης στο Ναύπλιο.

"Plasmata": Η ψηφιακή τέχνη συναντά τα μεταβαλλόμενα σώματα σε μια εντυπωσιακή έκθεση στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη Ωνάση μας συστήνει τις διάφορες μορφές του σώματος με μια αλλόκοτη αλλά εντυπωσιακή έκθεση, όπου τα "πλάσματα" εξερευνώνται μέσω διαδραστικών, πολυμορφικών εγκαταστάσεων ψηφιακής τέχνης.

I Follow the Sun as I Follow my Distraction": Ποια η δύναμη των υλικών στην τέχνη της γλυπτικής;

Χαλκός, μαρμάρινες σφαίρες, κυρτό ατσάλι και πολλά άλλα υλικά μας μεταφέρουν σε μια ψευδαίσθηση του οικείου περιβάλλοντος του καλλιτέχνη Βασίλη Παπαγεωργίου, στον χώρο τέχνης Callirrhoe.

Μια ομαδική έκθεση δημιουργεί "Απο-Θήκες Μνήμης"

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, με τη συνεργασία της γκαλερί BRAGGART

Δείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Εξερευνήστε τα βιωματικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και βρέφη αλλά και τη Γυναικεία Χορωδία ενηλίκων.