Τα "Ηλιοτρόπια" του Μίλτου Γκολέμα στη γκαλερί "Ζουμπουλάκη"

Ο Μίλτος Γκολέμας στην πέμπτη ατομική του έκθεση επιστρέφει στη φύση.

Μίλτος Γκολέμας, Το χατίρι του ήλιου, Λάδι και άμμος σε καμβά, 180x243 cm, 2021 @ZoumboulakisGalleries, Leonidas Dimakopoulos

Στα δύο χρόνια της καραντίνας ο Μίλτος Γκολέμας επιδίωξε και έφερε τη φύση μέσα στο εργαστήριό του με ηλιοτρόπια που μοιάζουν να μιλούν δυνατά, απλωμένα χωράφια, φως ακόμα και μέσα στη βουβή, βαθιά νύχτα.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να παρουσιάσει τα "Ηλιοτρόπιά" του σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" από 12 Μαΐου έως 4 Ιουνίου. Με την χαρακτηριστική τεχνοτροπία του, μετατρέπει καμβάδες μεγάλων κυρίως και ορισμένους πολύ μικρών διαστάσεων, με λάδια και άμμο, σε σκηνικό όπου η ανθρώπινη παρουσία φανερώνεται μόνο μέσω του θεατή που παρατηρεί και συμμετέχει μυσταγωγικά.
Η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη γράφει στο κείμενο καταλόγου: "Περίεργο να μην υπάρχει στο αχανές στερέωμα αστερισμός του Ηλιοτρόπιου. Να μην υπάρχει επίσης, εξ όσων γνωρίζουμε, κάποιος μύθος στις παραδόσεις των λαών για ένα φυτό τόσο εμβληματικά συνδεδεμένο με την πορεία του ήλιου: ηλιοστρόφι, ηλιόχορτο, ηλιόδρομο… Εκτός κι αν είναι τόσο "κρυφός” ένας τέτοιος μύθος όσο και ο μυχός του ηλιοτρόπιου, το φυλλοκάρδι του. Στα ηλιοτρόπια του Γκολέμα, από την πρώτη στιγμή που τα είδα στο εργαστήρι του, μια παγερή μέρα του Μάρτη, αυτό που διέκρινα ή συναισθάνθηκα ήταν ακριβώς το παραμέσα και αθέατο μιας ενόργανης ύλης, που συνήθως την παίρνουμε είδηση μόνο κατά την εποχή της δοξαστικής ανθοφορίας της: εκείνη η εκθαμβωτική, σχεδόν αβάσταχτη ομορφιά που μας γονατίζει στη θέα, λόγου χάριν, ενός απέραντου αγρού με ηλιοτρόπια. Δοξαστικά είναι κι εδώ, και με το παραπάνω, "φυτεμένα” σε αυτούς τους πίνακες με μαστοριά ανυπολόγιστη, μόνο που εδώ μοιάζει να τα συνέχει μια μελαγχολική διάθεση πέραν πάσης εποχής και ώρας, είτε μεσουρανούντος του ηλίου είτε δύοντος. Το γαρ της τέχνης, θα λέγαμε, η μετουσίωση του πραγματικού σε μια απεικόνιση παγιωμένη μεν αλλά βαθιά αισθαντική, "ζωντανεμένη” αφ’ εαυτής και ιριδίζουσα".

Γκαλερί Ζουμπουλάκη
© Λεωνίδας Δημακόπουλος
Η νύχτα του Ηλιοτροπίου, λάδι και άμμος σε καμβά 

Ο Μίλτος Γκολέμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Έκανε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Ν. Στέφου και στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Π. Τέτση. Έργα του βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, στη συλλογή Εμφιετζόγλου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Η έκθεση "Ηλιοτρόπια” στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη είναι η πέμπτη ατομική του (2017- "Υπό Κατασκευήν” Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα,, 2011-"Κάτω από τον ουρανό”, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα, 2008- ”Τόποι Σκουριάς και Αλμύρας”, Αίθουσα Τέχνης Μεταμόρφωση, Θεσσαλονίκη, 2006- "Πλωτές Δεξαμενές”, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα). 

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11 π.μ - 8 μ.μ | Τετ. & Σάβ. 11 π.μ –3 μ.μ | Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"The Argument from Consciousness": Ώρα να αμφισβητήσουμε τη συνείδησή μας

Μία ιδιότυπη εικαστική εγκατάσταση από τον καλλιτέχνη Γιώργο Δρόσο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/10/2025

Προς πώληση ανέκδοτες φωτογραφίες της Cindy Sherman

Μια συνεργασία της φωτογράφου με την πλατφόρμα Avant Arte.

Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη

Μία πρωτοβουλία της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Το Upper Ankyle είναι το νέο καλλιτεχνικό στέκι του Κολωνακίου

Ο χώρος τέχνης ανοίγει για το κοινό παρουσιάζοντας την ομαδική έκθεση "Land Attunements".

Τι κοινό έχουν η χειροτεχνία και οι βιβλιοθήκες;

Την απάντηση δίνει το Ινστιτούτο Γκαίτε, με μία ειδική συζήτηση που παρουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι must-see εκθέσεις για τον Νοέμβριο

Αγαπημένα μουσεία και γκαλερί κάνουν το φθινόπωρο στην πόλη άκρως καλλιτεχνικό.

Τι κρατάμε από το νέο φεστιβάλ ποιήσης "Σολοικισμός";

Ο εμπνευστής του "Σολοικισμού" Ευά Παπαδάκης μοιράζεται μαζί μας τις καλύτερες στιγμές του πρωτότυπου φεστιβάλ στο κεντρικό Ζαγόρι.