Δημόσιος χώρος: προθήκη για έργα βιτρίνας ή χώρος συνεύρεσης με τέχνη που μπορεί να μας ταρακουνήσει;

Μερικές πρώτες σκέψεις καθοδόν για τη συνεύρεση με τη γιγάντια αράχνη "Maman" της Γαλλίδας εικαστικού Λουίζ Μπουρζουά που μόλις στήθηκε στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το γιγαντιαίο αρθρόποδο της Louise Bourgeois στο ΚΠΙΣΝ. Ναταλία Τσουκαλά © The Easton Foundation
  

Η τάση διαφαινόταν ήδη πριν από την πανδημία, αλλά έγινε αναγκαιότητα στις παρούσες συνθήκες. Ο δημόσιος χώρος αναδεικνύεται ως η πιο ελκυστική σκηνή για τη φιλοξενία κάθε είδους καλλιτεχνικών projects. Έτσι, μερικοί από τους πιο μεγάλους παίκτες, που στην εποχή μας δεν είναι άλλοι από τα ισχυρά πολιτιστικά ιδρύματα, ανταγωνίζονται για την πιο επιδραστική πρόταση, η οποία θα εμπλέξει το περιπόθητο ευρύ κοινό, θα τέρψει, θα εκπαιδεύσει, θα ψυχαγωγήσει. Όπως μας έλεγε προ ημερών ο πρόεδρος και CEO του Lincoln Center for the Performing Arts, Henry Timms, που επισκέφτηκε την Αθήνα και έδωσε διάλεξη στο Κέντρο Πολιτισμού -  Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Stavros Niarchos Foundation – Lincoln Center (SNF-LC) Agora Initiative και θα δημοσιεύσουμε σύντομα αναλυτική συνέντευξή του: "Μέχρι πρότινος, ο δημόσιος χώρος ήταν η δίοδος προς το ίδρυμα, τώρα είναι προορισμός από μόνος του. Ανοίγοντας την εποχή της πανδημίας τον δημόσιο χώρο του Lincoln Center στο κοινό, με τη φιλοξενία εκδηλώσεων σε διαφορετικές σκηνές, το 25% των επισκεπτών που τις επισκέφτηκαν δεν είχαν ξαναβρεθεί στο Lincoln Center. Το 50% ήταν κάτω των 45 ετών και το άλλο 50% έγχρωμοι πολίτες". Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην οποία προχωρούν οι δύο οργανισμοί σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του δημόσιου χώρου, βρίσκεται στην καρδιά του προγράμματος Δίδυμες Αγορές, στο πλαίσιο του οποίο θα διοργανωθούν διάφορες δράσεις.

Louise Bourgeois, Maman (2000), ΚΠΙΣΝ
Νίκος Καρανικόλας © The Easton Foundation Άδεια αναπαραγωγής από τον ΟΣΔΕΕΤΕ, Αθήνα, και τη VAGA at ARS, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

"Η τέχνη δεν υποτίθεται ότι πρέπει να μας προκαλεί πάντα θετικά συναισθήματα – γι’ αυτό υπάρχουν τα δημητριακά στο πρωινό! Οι τέχνες πρέπει πού και πού να μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα, να μας εκθέτουν ή να μας καταθλίβουν", τόνισε ο Timms. Με αυτό κατά νου ανυπομονούμε να βρεθούμε κάτω από τη γιγάντια αράχνη "Maman" της Γαλλίδας εικαστικού Λουίζ Μπουρζουά που μόλις στήθηκε στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ και να αφήσουμε τις (προστατευτικές ή παγιδευτικές;) μητρικές καμπύλες της να μας καθηλώσουν. "Σε όποιον δημόσιο χώρο σε Αμερική και Ευρώπη έχουν στηθεί μέχρι σήμερα οι γιγαντιαίων διαστάσεων αράχνες της Λουίζ Μπουρζουά συναρπάζουν τους θεατές όχι μόνο λόγω του μνημειακού μεγέθους και της ανατριχιαστικής τους ρεαλιστικότητας, αλλά ίσως και επειδή μας καλούν να αναμετρηθούμε με τους προαιώνιους φόβους, τις ενστικτώδεις αγωνίες και τους τρόπους με τους οποίους συσχετιζόμαστε στο κοινωνικό πεδίο", μας είπε σχετικά η Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του οργανισμού ΝΕΟΝ που μαζί με το ΚΠΙΣΝ έφεραν το έργο στην Αθήνα.

Όταν πρωτοείδαμε το έργο το 2000, ως εναρκτήρια ανάθεση για το Turbine Hall της Tate Modern, το δέος αναμετριόνταν με τον προβληματισμό για τα "αχόρταγα" mega μουσεία της εποχής και τις νέες ανάγκες που γεννούσαν για να τα γεμίσουν. Είκοσι δύο χρόνια μετά, με την τάση που έχουμε αποκτήσει να καταναλώνουμε σε μεγάλο βαθμό αντίστοιχες ινσταγκραμικές εμπειρίες μέσω των social media και τις πολύ διαφορετικές ανάγκες που γεννά η επισφάλεια στο τοπικό και όχι μόνο πεδίο της τέχνης, τα συναισθήματα παραμένουν ανάμεικτα. Είναι, και για ποιον, προτεραιότητα να στηθεί ένα τόσο κοστοβόρο project στον δημόσιο χώρο της πόλης; Είναι μια καλοδεχούμενη "διακοσμητική" πρωτοβουλία-μαγνήτης για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες ή μια εμπειρία που έχει τη δύναμη να μας ταρακουνήσει με τον τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί; Η απάντηση στην Εσπλανάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πώς μοιάζουν "Τα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου";

O αρχιτέκτονας Σπύρος Καπής παρουσιάζει στον χώρο τέχνης Enoikos ένα αφιέρωμα στον ανατρεπτικό εικαστικό και εικονογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2025

"Για πολλά χρόνια κοιμόμουν νωρίς": Η Νάνα Σαχίνη σε ένα βιωματικό workshop-ταξίδι στη μνήμη της παιδικής ηλικίας

Το πρώτο εργαστήριο της σειράς "Workshop with the Artist" είναι μια πρωτοβουλία του InnerLand Project που εξερευνά την Τέχνη με ψυχολογικούς και ψυχαναλυτικούς όρους.

Τα ανατρεπτικά "εικονο-όργανα" του Λάζαρου Ζήκου σε μία νέα έκθεση

Το πρότζεκτ θα φιλοξενηθεί σε ένα νέο χώρο τέχνης στον Άλιμο.

5 must εικαστικά ραντεβού για το ΣΚ

Αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς και πρωτότυπες εκθέσεις για να μην κάτσεις μέσα το σαββατοκύριακο.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη διαβάζει "Τον επίτιμο πρόξενο" για τον Δεκέμβρη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης για το ενήλικο κοινό με φυσική παρουσία και διαδικτυακά. Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή.

Οι δύο νέοι τόμοι με την ποίηση του Καβάφη παρουσιάζονται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Τα δύο νέα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα, καρπός πολυετούς έρευνας που κομίζει και στοιχεία που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, γίνονται αφορμή για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Μοναδικά χριστουγεννιάτικα δώρα από το Cycladic Shop

Αυτές τις γιορτές, χαρίστε δώρα με έμπνευση και αισθητική από το πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.