"Floating Land": Έργα εξυμνούν τη γη και συνδέονται με τις αναμνήσεις του δημιουργού τους

Ο Γιώργος Χούντας παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στον χώρο τέχνης ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.

Floating Land έκθεση @Gerasimos_Mavrommatis

Κάρβουνο, μελάνι και ακρυλικό αποτελούν τα εργαλεία του Γιώργου Χούντα με τα οποία δημιούργησε τα έργα της πρώτης του ατομικής έκθεσης με τίτλο "Floating Land". Ο θάνατος του πατέρα του καλλιτέχνη πριν έξι χρόνια τον οδήγησε να εμπνευστεί από δύο βασικά στοιχεία: τη γη και τον λόγο.

Το πρώτο, η γη, σχετίζεται με γεωργικές εργασίες του πατέρα του και στα έργα εντοπίζονται στοιχεία της φύσης, όπως πουλιά, κλαδιά, δέντρα και ρίζες, αλλά και σκηνές από ανθρώπινες ασχολίες, όπως πατητήρια και τρακτέρ. Έτσι δημιουργείται μια νέα ήπειρος που φαίνεται σαν να ταξιδεύει και να επιπλέει, διότι το περιβάλλον απαλλάσσεται από καθετί παλιό, θρησκείες, ταυτότητες και ταμπέλες. Οτιδήποτε θετικό θα μπορούσε να εκφράσει μία γη αποτυπώνεται σε μεγάλης κλίμακας και ασπρόμαυρα κυρίως έργα, που, όπως λέει και ο καλλιτέχνης, παρουσιάζουν "εναν καινούργιο κόσμο που έχει πια εξαγνιστεί από οτιδήποτε άσχημο. Κομμάτια στατικά σε αέναη κίνηση, που μοιάζουν να υπερβαίνουν τον θάνατο".

Γιώργος Χούντας
@Gerasimos_Mavrommatis
Γιώργος Χούντας

Από την άλλη, η θεματική της γραφής σχετίζεται με την ανάγκη αποτύπωσης και εξωτερίκευσης των σκέψεων γραπτώς, αν και αυτές δεν αποκτούν ποτέ σαφές νόημα. Αποδίδονται ζωγραφικά σαν ομίχλη και ο λόγος χάνει το αρχικό του νόημα. Στον άξονα της γραφής κινείται και το video installation που συνοδεύει την έκθεση, ενώ σε μικρότερης κλίμακας έργα γίνεται φανερή και η επιρροή του καλλιτέχνη από την Ιαπωνία.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 9 Απριλίου στον xώρο tέχνης της ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, στα Καλύβια Αττικής. Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γαβρίλος Μιχάλης.

Info: ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ | 09/4-08/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 6-9 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 4-9 μ.μ. . | Είσοδος ελεύθερη
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αναδρομική έκθεση για τη βραβευμένη ζωγράφο Μαρία Κτιστοπούλου έρχεται στην Αθήνα

Το αφιέρωμα "Μνήμες του Βλέμματος" θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/01/2026

"The White Mirror": Σκέψεις γύρω από τη αφαιρετική ζωγραφική στο παρόν

Η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Άννας Παπαμαρκάκη Evans.

Flora Mortis: Όταν ένας βραβευμένος σεφ μαγειρεύει τέχνη

Ο Δημήτρης Κονταράτος παρουσιάζει την έκθεση Flora Mortis.

ΦΙΛΕ: Οι αναγνώστες της ιταλικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα αποκτούν το δικό τους φεστιβάλ

Από την Παρασκευή 13 έως την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, η πρώτη έκδοση του φεστιβάλ θα αποτελέσει μια γέφυρα λογοτεχνικού πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Νέες προσθήκες και επετειακή διάθεση: Ο μουσειακός χάρτης της Αθήνας για το 2026

Γνωστοί χώροι πολιτισμού αντικρίζουν μία νέα εποχή, προχωρώντας σε αναβαθμίσεις και έργα επέκτασης. Παράλληλα, νέοι μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους και ανανεώνουν την πολιτιστική σκηνή της ελληνικής πρωτεύουσας.

Τραγούδια από τον Τρίτο Όροφο: Μια νέα σειρά live music sessions του Μουσείου Μαρία Κάλλας

Μια μηνιαία μουσική συνάντηση με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία σε επιμέλεια Γιώργου Φλωράκη.

"Ένα βλεφάρισμα στο σύμπαν" κάνει η γκαλερί Batagianni

Η ομαδική έκθεση του ΠΜΣ "Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή".