Εγκαινιάζεται η δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη, με τίτλο "Έξοδος"

Μια σειρά ζωγραφικών έργων στην οποία κυριαρχούν οι χαρακτηριστικές κοριτσίστικες φιγούρες της εικαστικού εκτίθενται στο νέο χώρο της Γκαλερί Batagianni.

Χριστίνα Κάλμπαρη, «Έξοδος»

Η δέκατη ατομική έκθεση της γνωστής εικαστικού Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο "Έξοδος" εγκαινιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου, στον ολοκαίνουργιο χώρο της Γκαλερί Batagianni, στη γειτονιά της Εθνικής Πινακοθήκης. Η Βάσω Μπαταγιάννη επανέρχεται δυναμικά ύστερα από επτά χρόνια, έχοντας δώσει αισθητά το στίγμα της στη αθηναϊκή εικαστική σκηνή είκοσι χρόνια τώρα, με την ανάδειξη ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών, τόσο στον παλαιότερο χώρο της στου Ψυρρή, όσο και μετέπειτα στο Κολωνάκι. Τη γκαλερί σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Διονύσης Σοτοβίκης.

Χριστίνα Κάλμπαρη,

H Χριστίνα Κάλμπαρη, με ιδιαίτερα ενεργή εικαστική παρουσία στο εξωτερικό, παρουσιάζει στη νέα της έκθεση, μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο. Στις εικόνες της κυριαρχούν και πάλι οι αινιγματικές κοριτσίστικες φιγούρες της, χαρακτηριστικές μιας δουλειάς  που διαθέτει ξεχωριστή κι αναγνωρίσιμη προσωπική "γραφή". 

Χριστίνα Κάλμπαρη,

Η νέα αυτή σειρά έργων χαρακτηρίζεται επίσης από θεατρικότητα και σκηνική αφήγηση, κάτι που προκύπτει από την ενεργή ενασχόληση της Κάλμπαρη στο θέατρο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Συγκεκριμένα, οι κοριτσίστικες φιγούρες της διαχειρίζονται με τον δικό τους παιγνιώδη τρόπο προσωπικές και συλλογικές ψυχικές ιστορίες, θέτοντας έμμεσα το επίκαιρο ερώτημα "προς τα που είναι η έξοδος;".

Χριστίνα Κάλμπαρη,

Σαν σε μια άχρονη παιδική εξόρμηση, σαν σε μια ανορθόδοξη σιωπηλή πομπή, τα απρόσωπα κορίτσια της ετοιμάζονται για την δική τους Έξοδο. Στοιχισμένες σε ομάδες, ντυμένες με τις παλαιικές εκδρομικές τους φορεσιές, περιπλανιούνται σε ένα γκρι, άτοπο, νοσταλγικό τοπίο. Για κάποιες η έξοδος μπορεί να σημαίνει αποχώρηση και εκτοπισμό, για κάποιες άλλες αναχώρηση προς κάτι ανοίκεια διαφορετικό και για άλλες μια απροσδιόριστη μεταμόρφωση.

Στο αρχαίο θέατρο Έξοδος είναι το τελευταίο μέρος της Τραγωδίας πριν από τη λύση της. Έτσι και εδώ, οι εικόνες της Χριστίνας Κάλμπαρη αναφέρονται στη φορτισμένη συλλογική επιθυμία όλων μας, που λόγω της πανδημίας είναι ακόμη πιο ισχυρή, για την έξοδο από μια κατάσταση που αναζητά απεγνωσμένα τη λύση της.
www.calbari.com

Info: " Έξοδος ", Γκαλερί Batagianni, 12 Φεβρουαρίου - 19 Μαρτίου 2022. Αντήνορος  17, Αθήνα 2107238047 - vbatag@otenet.gr.  Εγκαίνια: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, 12 μ.μ. – 6 μ.μ. Ωράριο Γκαλερί: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή  5 μ.μ. – 9 μ.μ., Τετάρτη & Σάββατο 11 π.μ. – 3 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης  
    

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

"Remains": Η εικαστικός Μαρία Ζιάκα δίνει νέα ζωή σε παλιά έργα της

Τα "απομεινάρια" επεξεργάζονται εκ νέου, ενώ οι εικόνες που προκύπτουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία-πρακτική καλύπτονται με μεγάλες λευκές, τις περισσότερες φορές, επιφάνειες.

Το ερευνητικό πρότζεκτ "[α] border of dying" επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες

Το έργο αποτελείται από μια διπλή περφόρμανς, μια εικαστική εγκατάσταση και ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.

Αφιέρωμα στο εικαστικό έργο του πολυσχιδούς καλλιτέχνη Νίκου Βέλμου

Είναι η πρώτη φορά που, εδώ και 93 χρόνια από τον θάνατο του Βέλμου, εκτίθενται τα έργα του στο κοινό.

"Η Τέχνη του Αλγόριθμου": Κατανοώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης με τον ίδιο αλγόριθμο.