"Petdemonium": Τι σκαρώνουν οκτώ καλλιτέχνες στο πιο θεότρελο pet shop & grooming του Χολαργού;

Ένα κομφούζιο σε χριστουγεννιάτικους τόνους ή αλλιώς ένα mingle ανθρώπων, μπικουτί και ζώων. Η Εριφύλη Βενέρη και η Νάιρα Στεργίου δίνουν όλες τις απαραίτητες σημειώσεις για τα "όμορφα τέρατα" του νέου pop up δρώμενου που επιμελήθηκαν.

The Creatures Pet Shop & Grooming


Το The Creatures στο Χολαργό είναι ένα απίθανο μαγαζί που αγγίζει σε σουρεαλισμό πίνακα του Νταλί. Πίσω από την σιδερένια πόρτα του που είναι σε σχήμα κλουβιού, επικρατεί ένα ανέλπιστο πανδαιμόνιο χρωμάτων και αισθήσεων, δίποδων και τετράποδων ζώων, όπως και πτηνών που πετούν ελεύθερα, κράζοντας με χαρά για το παραδεισένιο σπίτι που κατοικούν, διότι πέρα από τα κρεμαστά στεφάνια, τα σκοινιά κι τις ξύλινες κατασκευές στο ταβάνι, έχουν να απολαμβάνουν ένα μικρό σιντριβάνι με νούφαρα στο κέντρο του καταστήματος, αλλά και το εκπληκτικό θέαμα σκύλων στη σειρά να χαίρονται φιλήδονα την κούρα ομορφιάς τους.

Είναι ένα pet shop & grooming διαφορετικό απ’ ότι φαντάζεστε (ή ό,τι μπορείτε να φανταστείτε), αφού σε αυτή την μεγάλη τριχωτή παρέα χωράνε και οι συνοδοί των κατοικίδιων, αλλά και οι τυχαίοι περαστικοί που κοντοστάθηκαν στην πρόσοψη και μπήκαν μέσα, βρίσκοντας τελικά τη θέση τους σ’ αυτό τον πλουμιστό "χορό", με ένα καφέ ή ένα σνακ στο χέρι από την κουζίνα του καταστήματος. Σε αυτό το κάλεσμα ενέδωσαν πριν λίγο καιρό και τα δύο κορίτσια της εικαστικής-επιμελητικής ομάδας Comotirio, η Εριφύλη Βενέρη και η Νάιρα Στεργίου, για να οδηγηθούν σε ένα εξίσου απρόσμενο και ιντριγκαδόρικο πρότζεκτ με όσα έχουν ήδη παρουσιάσει, όπως το "The Love Boat" στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων (2020) και το "Let’s Supper, Mr. Iolas / Resurrection RE" στη Βίλα Ιόλα (2019).

Τώρα είναι η σειρά του "Petdemonium": ένα pop up δρώμενο στις 19 Δεκεμβρίου για την αιώνια ομορφιά του κτηνώδους. "Συζητούσαμε για μια έκθεση γύρω από το τερατόμορφο και τελικά μας διάλεξε ο χώρος, όταν μια μέρα τον ανακαλύψαμε τυχαία", λένε τα δύο μέλη της ομάδας, "κινούμαστε εμπειρικά όταν στήνουμε κάθε νέο πρότζεκτ: ξεκινάμε κάπου και προστίθεται  άλλο ένα στοιχείο που ενδυναμώνει την αφήγηση, έπειτα άλλο ένα κι άλλο ένα, μέχρι να κλειδώσει σε κάτι που θεωρούμε solid (συμπαγές)". 

Petdemonium | Comotirio

Έτσι συνέβη και με το χώρο του The Creatures. "Είναι πολύ του στυλ μας –  ψιλοκουκουρούκου. Στη φαντασία μας συνδυάζει μύθους και παραμύθια, δημιουργεί εικόνες και "προβολές", όπως στη λιμνούλα που εμείς τουλάχιστον βλέπουμε να αναδύεται η θεά Άρτεμις, είτε στη σκακιέρα στο πάτωμα με τον κούνελο να περιφέρεται κοιτώντας το ρολόι τσέπης, στους εξωτικούς παπαγάλους του Ροβινσώνα Κρούσου, στην ταπετσαρία με τους ανατολίτικους φοίνικες από τις Χίλιες και μία Νύχτες… Δημιουργεί με λίγα λόγια μια μυθοπλαστική διάθεση προκειμένου να μιλήσουμε για σουρεαλιστικές, μειξογενείς, υβριδικές καταστάσεις".

"Είναι καιρός να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε τι είναι όμορφο και τι άσχημο  – όχι σήμερα, χθες!", δηλώνουν με έμφαση. Μέσα από δικά τους έργα αλλά και ακόμη έξι ετερόκλητων δημιουργών –συμμετέχουν από τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη και τη medical tattoo artist Ρεβέκκα Γιαννοπούλου έως τον εικαστικό Σπύρο Αγγελόπουλο– σκαρώνουν έναν απρόσμενο χαμό στο ήδη θεότρελο περιβάλλον του The Creatures· "ένα κομφούζιο σε χριστουγεννιάτικους τόνους ή αλλιώς ένα mingle ανθρώπων, μπικουτί και ζώων", όπως λένε οι ίδιες.

Petdemonium | Comotirio

Εριφύλη και Νάιρα, ποια είναι τα όμορφα τέρατα του "Petdemonium";

Σπύρος Αγγελόπουλος: Ο Σπύρος Αγγελόπουλος, όπως ο ίδιος λέει, ζωγραφίζει τέρατα, τιτάνες και σύγχρονους ήρωες. Αποκλειστικά! Με φόντο τη λιμνούλα του The Creatures θα στήσει τον ανδριάντα ενός μειξογενούς μυθικού πλάσματος, συνενώνοντας την αιθιοπική μυθολογία με την άνιμε κουλτούρα σε ένα παιχνίδι Πόκεμον.

Εριφύλη Βενέρη: Το "Afternoonified" έχει αναφορά στη βικτωριανή εποχή, καθώς τότε συναντάμε τις πρώτες "ανρωπομορφοποιήσεις" κατοικιδίων. Σκυλάκια με χτενίσματα, κουρέματα και κορδέλες. Παράλληλα, έχουμε τότε δύο ειδών "beauty shows" σκυλιών: από τη μια, τους διαγωνισμούς ομορφιάς εκτρεφόμενων ρατσών, και από την άλλη, στην αντίπερα όχθη, τις κυνομαχίες, όπου πριν τον αγώνα παρουσιάζονταν τα διαγωνιζόμενα σκυλιά για στοιχηματίσουν οι θεατές στα πιο "άγρια" και "επικίνδυνα". Άρα στο έργο έχουμε τη σχέση ανθρώπου-ζώου μέσα από κοινωνικές πτυχές που αφορούν τόσο το domestication όσο και το commodification. Αποτελείται από πέντε μικρά ημι-τρισδιάστα γλυπτά από χαλκό και βερνικόχρωμα που θα παρουσιαστούν ως εγκατάσταση.

Ρεβέκκα Γιαννοπούλου: Η Ρεβέκκα Γιαννοπούλου ειδικεύεται στο medical tattoo. Ζωγραφίζει θηλές σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Αναλαμβάνει να μετατρέψει τα σημάδια, τις ουλές και τις πληγές σε τρόπαια, παράσημα νίκης και ελπίδας, δίνοντας αυτοπεποίθηση. Τη λατρέψαμε, έχει και άπλετο χιούμορ. Α! Όλα τα λεφτά στον Χάρη τον Παπάρη, το λάμα που θέλει να γίνει μονόκερος, πιστός συνεργάτης της και πρωταγωνιστής στο έργο της στο The Creatures (ψηφιακό σχέδιο και εκτύπωση, θα στηθεί σαν εγκατάσταση).

Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας: Ο Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, έχοντας τόσο εικαστικά όσο και θεωρητικά ασχοληθεί με τη θεωρία του χάους στον Deleuze, κάνει μικρά σχέδια με στυλό bic, τα οποία είναι –για μας– σχεδόν "ψυχοτρόπα": μας αρέσουν πολύ, διότι μέσα από αυτές τις πολύ δουλεμένες επιφάνειες αναδύονται μορφές και λεπτομέρειες σε βραχώδη τοπία. Όσο περισσότερο τα παρατηρείς τόσο περισσότερο βυθίζεσαι και ανακαλύπτεις. Ένα από τα σχέδιά του με τίτλο "Punk" θα παρουσιαστεί στο event.

Petdemonium | Comotirio

Γιάννης Οικονομίδης: Για τον Γιάννη Οικονομίδη δεν χρειάζονται συστάσεις. Τον προσεγγίσαμε καθώς θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και μάλιστα χωρίς αναισθητικό. Καταδεικνύει και υποδεικνύει το κτήνος μέσα μας, αλλά και το κτήνος καθημερινά ανάμεσά μας. Τον απλό "μικρό" άνθρωπο που είναι εν δυνάμει μανιακός, σαδιστής, βάρβαρος.

Περικλής Πραβήτας: Ο Περικλής Πραβήτας, ρισκάροντας ανάμεσα στα τέρατα, καταμεσής στο παν-ζουρλο-πετ-δαιμόνιο και κολλητά δίπλα στα γαμψά ράμφη των παπαγάλων cockada, θα παρουσιάσει ένα εύθραυστο, λεπτεπίλεπτο γλυπτό από γυάλινα στοιχεία και νερό. Το γλυπτό του αποτυπώνει τη χάρη της στιγμής της μεταμόρφωσης της Οdette.

Θάλεια Ραυτοπούλου: Η Θάλεια Ραυτοπούλου θα παρουσιάσει μια εγκατάσταση που απαρτίζεται από ένα γλυπτό από μόλυβδο και ένα ηχητικό μέρος. Έχοντας ασχοληθεί εκτενώς (εικαστικά και θεωρητικά) με τον ήχο στην καλλιτεχνική πρακτική, μιλάει μέσω του έργου της για το φαινόμενο Sharawadji (το "χαοτικά όμορφο"), θεματοποιώντας την ίδια την ηχητική μετάβαση από την πολύβουη Μεσογείων στον χώρο του The Creatures (ήχοι πτηνών, γαβγίσματα, πιστολάκι) ως μυθική. Στο έργο ακούει κανείς συζητήσεις με την κόρη της γύρω από μειξογενή, υβριδικά πλάσματα της φαντασίας αλλά και του κόσμου των κινουμένων σχεδίων.

Νάιρα Στεργίου: Αχ αυτή η κατσαρίδα! Η μοναξιά του Γκρέγκορ (Κάφκα, "Η Μεταμόρφωση") είναι από τις πιο σκληρές εικόνες που μπορώ να φανταστώ. Είναι η απόλυτη απομόνωση και γίνεται ακόμα πιο φρικτή αν σκεφτούμε ότι μένει κλεισμένος-φυλακισμένος στο παιδικό του δωμάτιο. Δεν είναι πραγματικά-κοινωνικά μόνος, αφού δίπλα ακριβώς ζει η φαμίλια, οι δικοί του άνθρωποι. Και όμως είναι ο απόλυτα ξένος. Ανέλαβα λοιπόν να φτιάξω το μαγικό σπιτικό που επιθυμούσε. Ακόμα και ως κατσαρίδα : Ένα κατσαριδόσπιτο με κατσαριδάκια, γιατί για όλους πρέπει να υπάρχει ένα όνειρο. 

The Creatures Pet Shop & Grooming (λεωφ. Μεσογείων 176, Χολαργός) | 19/12 (6-10 μ.μ.) | Ιδέα-επιμέλεια: Comotirio | Συμμετέχουν: Σπύρος Αγγελόπουλος, Εριφύλη Βενέρη, Ρεβέκκα Γιαννοπούλου, Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, Γιάννης Οικονομίδης, Περικλής Πραβήτας, Θάλεια Ραυτοπούλου, Νάιρα Στεργίου | Είσοδος ελεύθερη
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.