Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την ανάπλαση στην Ακαδημία Πλάτωνος

Παρεμβάσεις στα υφιστάμενα σκάμματα του Γυμνασίου και στο Περιστύλιο ώστε να αναδειχθούν ως μνημεία, ήπιες αλλαγές στο πάρκο και στο βάθος μουσείο. Δείτε τις αλλαγές που ετοιμάζονται.

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την ανάπλαση στην Ακαδημία Πλάτωνος

Κάτω απ’ τη λεωφόρο Λένορμαν στον Κολωνό, σε έκταση άνω των εκατό τριάντα στρεμμάτων τα οποία ταυτίζονται με την αρχαία Ακαδήμεια και τον τόπο που ίδρυσε ο Πλάτωνας την διαβόητη φιλοσοφική του σχολή, εκτείνεται ένας μοναδικός χώρος πρασίνου που σφύζει από ζωή, παρά τη χρόνια παραμέληση από την Πολιτεία. Ειδικά μέσα στην καραντίνα που τα πάρκα έγιναν το καταφύγιό μας, στα γρασίδια της Ακαδημίας Πλάτωνος θα συναντήσεις θαμώνες να λιάζονται με τις ώρες, παιδιά να παίζουν και γιόγκι να τεντώνουν τις αρθρώσεις τους, απολαμβάνοντας την ησυχία μακριά απ’ τα αυτοκίνητα, δίπλα στα αρχαία κατάλοιπα.

Είναι κάτοικοι κυρίως από τις γύρω περιοχές και άνθρωποι που μάλλον έτυχε να το ανακαλύψουν (οι συνεργατικοί χώροι μπροστά απ’ την κεντρική είσοδο του πάρκου έχουν συμβάλλει με τον οβολό τους για πάνω από μια δεκαετία), αλλά για τους περισσότερους Αθηναίους παραμένει ένα άγνωστο μέρος. Την υπερτοπική του εμβέλεια φιλοδοξεί να αναπτύξει με ισορροπημένο τρόπο το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Αθηναίων, ετοιμάζοντας μια σειρά παρεμβάσεων στην νότια και ανατολική πλευρά του πάρκου, των οποίων οι μελέτες μόλις εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και προχωρούν στα επόμενα στάδια.

Συγκεκριμένα, η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την Ακαδημία Πλάτωνος περιλαμβάνει αφενός την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους, αφετέρου την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, όπου θα στεγάζονται ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών.

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την ανάπλαση στην Ακαδημία Πλάτωνος - εικόνα 1

Με πρώτο μέλημα την ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου, οι επεμβάσεις που εγκρίθηκαν προβλέπουν αποχωματώσεις, νέες ανασκαφές, διαμόρφωση πρανών και μονοπατιών, ούτως ώστε να ενοποιηθούν τα υφιστάμενα σκάμματα στον Τομέα του Γυμνασίου (ανατολικό τμήμα του πάρκου, από την πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Τρύφωνα) και να αποκαλυφθεί το συνολικό περίγραμμα του μνημείου, μαζί με τα νέα ευρήματα που ενδεχομένως προκύψουν, καθώς και η σχέση του με τα κατάλοιπα που το περιβάλλουν (λουτρά, ρωμαϊκά κτίρια και αρχαίοι τάφοι). Αντίστοιχες θα είναι οι εργασίες στον Τομέα του Περιστυλίου για να αποκαλυφθεί πλήρως η κάτοψη και ο ρόλος του μνημείου.

Τα σχέδια προβλέπουν επίσης τη δημιουργία πλατώματος στην προέκταση της οδού Τιμαίου, «το οποίο θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του ιστού της σύγχρονης πόλης και των αρχαίων», όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, προβλέπουν τέσσερις βασικές εισόδους στο χώρο του Γυμνασίου και μία για το Περιστύλιο (με πρόβλεψη για ΑμεΑ), καθώς και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, φωτισμού και τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων. Όσον αφορά το υπόλοιπο πάρκο, οι παρεμβάσεις θα είναι ήπιες, προς επιδιόρθωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ενώ στις νέες προσθήκες συγκαταλέγεται υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη, σκάμμα παιχνιδιού (για ενήλικες) αλλά και χώροι υγιεινής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα εικαστικό "Αντάμωμα" στον χώρο τέχνης ArteVisione

Μια σπάνια συνομιλία ύλης και λόγου μέσα από τα έργα της Καλλιόπης Λέρτα και του Νικόλα Χαρολίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/11/2025

Σύγχρονοι καλλιτέχνες εξερευνούν την πλούσια παράδοση της Φλώρινας

Ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ στη γειτονιά της δημοτικής αγοράς.

Υπακούει στον χρόνο το ασυνείδητο;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα (και πολλά ακόμη) δίνει το νέο βιβλίο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας "Χρόνος και ασυνείδητο" από τις εκδόσεις Νήσος.

Πώς μοιάζουν "Τα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου";

O αρχιτέκτονας Σπύρος Καπής παρουσιάζει στον χώρο τέχνης Enoikos ένα αφιέρωμα στον ανατρεπτικό εικαστικό και εικονογράφο.

"Για πολλά χρόνια κοιμόμουν νωρίς": Η Νάνα Σαχίνη σε ένα βιωματικό workshop-ταξίδι στη μνήμη της παιδικής ηλικίας

Το πρώτο εργαστήριο της σειράς "Workshop with the Artist" είναι μια πρωτοβουλία του InnerLand Project που εξερευνά την Τέχνη με ψυχολογικούς και ψυχαναλυτικούς όρους.

Τα ανατρεπτικά "εικονο-όργανα" του Λάζαρου Ζήκου σε μία νέα έκθεση

Το πρότζεκτ θα φιλοξενηθεί σε ένα νέο χώρο τέχνης στον Άλιμο.

5 must εικαστικά ραντεβού για το ΣΚ

Αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς και πρωτότυπες εκθέσεις για να μην κάτσεις μέσα το σαββατοκύριακο.