Δίκυκλη κρίση μέσης ηλικίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βίωμα της πόλης πάνω στο ποδήλατο είναι πιο έντονο… Μια διαφορετική δίκυκλη εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς, είτε βρίσκεται στη μέση ηλικία είτε όχι.

Δίκυκλη κρίση μέσης ηλικίας

Πριν από λίγες μέρες γιόρτασα τα 42α γενέθλιά μου. Η αλήθεια είναι ότι, από τη στιγμή που μπήκα στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μου, ξεκίνησαν να με τριβελίζουν διάφορα υπαρξιακά ζητήματα και να με τυραννάνε διάφορα μικρο-απωθημένα. Μάλιστα, είχα παρατηρήσει στον κοντινό μου κύκλο φίλους να αλλάζουν εικόνα ή συνήθειες με το που έσπαγαν το φράγμα των σαράντα. Άλλος έβαψε «λίγο» τα μαλλιά του (εγώ δεν έχω, άρα υπάρχει μόνον η επιλογή της εμφύτευσης), άλλος άρχισε να παίρνει τα βουνά (μάλλον για να αποφεύγει τις υποχρεώσεις του σπιτιού) και άλλος ξεκίνησε γυμναστήριο, έχοντας έναν τουλάχιστον μυϊκό τραυματισμό την εβδομάδα.

Λοιπόν, εγώ τράβηξα διαφορετικό δρόμο και πήρα ποδήλατο. Ένα old school ποδήλατο πόλης με σιδερένιο σκελετό που διακρίνεται από μια έντονη έως εκκεντρική βιντατζιά. Μην με ρωτήσετε γιατί δεν πήρα ένα απλό mountain ο καψερός. Δεν γνωρίζω την απάντηση. Το είδα, μου άρεσε, το πήρα…

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, για την αγορά του δικύκλου με έπεισε ο φίλος και γείτονάς μου Χρήστος, που και μικρότερος είναι και σίγουρα πιο fit από εμένα. «Πάρε ένα ποδήλατο και θα πηγαίνουμε φοβερές βόλτες. Σου έχω διαδρομές που θα σε βγάλουν ελάχιστα στην άσφαλτο». Μόλις, λοιπόν κατάφερα να φέρω το ποδήλατο σπίτι (μια άλλη μεγάλη ιστορία που δεν είναι της παρούσης) πήρα τηλέφωνο τον Χρήστο και δήλωσα διαθεσιμότητα για κυριακάτικη νυχτερινή βόλτα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η διαπίστωση ότι το βίωμα της πόλης πάνω στο ποδήλατο είναι πιο έντονο. Μια διαφορετική δίκυκλη εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς, είτε βρίσκεται στη μέση ηλικία είτε όχι, για να αντιληφθεί ότι η Αθήνα είναι πιο όμορφη (και πιο ανηφορική-κατηφορική) από ό,τι νομίζουμε…

Η αρχή ήταν ιδανική. Ραντεβού έξω από το «Odeon», κατηφορίσαμε τη Μουσούρου και στρίψαμε στον ονειρικό πεζόδρομο της Νικηφόρου Θεοτόκη στο Μετς. Περάσαμε απέναντι στο φανάρι, τεστάροντας τον νέο κίτρινο ποδηλατόδρομο της Βασιλίσσης Όλγας. Πύλη Αδριανού και στη συνέχεια αργό πετάλι στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με την κατηφόρα μετά τον Λουμπαρδιάρη να προσφέρει πολύτιμες ανάσες. Προς το τέλος της Αποστόλου Παύλου, στροφή για Θεσσαλονίκης και μπιρίτσα στο «Λουξ» (απαραίτητο διάλειμμα) και ξεκίνημα επιστροφής από Ασωμάτων· ορθοπεταλιά στην καρδιά του Ψυρρή για να βγούμε Ευριπίδου και από εκεί Αθηνάς και πλατεία Μοναστηρακίου, για να ανεβούμε τον (άδειο φέτος) πεζόδρομο της Πανδρόσου. Ενσταντανέ Μητρόπολης και βουρ για την ανηφόρα της Ναυάρχου Νικοδήμου στην Πλάκα για να φτάσουμε στο Ζάππειο. Από εκεί Καλλιμάρμαρο, με τις ανηφόρες της Ερατοσθένους (ωχ αμάν αμάν) και της Αρχιμήδους (μερικά αμάν ακόμη) να με κατεβάζουν από τη σέλα για να τσουλήσω κάθιδρος το δίκυκλο μέχρι το σπίτι.

Ουφ! Κουράστηκα και μόνο που τα έγραψα. Η εφαρμογή του Χρήστου τα έβγαλε 8 χιλιόμετρα. Πιασμένα πόδια και ακαμψία στους ώμους για δύο μέρες ήταν το αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η διαπίστωση ότι το βίωμα της πόλης πάνω στο ποδήλατο είναι πιο έντονο. Μια διαφορετική δίκυκλη εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς, είτε βρίσκεται στη μέση ηλικία είτε όχι, για να αντιληφθεί ότι η Αθήνα είναι πιο όμορφη (και πιο ανηφορική-κατηφορική) από ό,τι νομίζουμε…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.