
Μια τοποθεσία στο χάρτη της Αθήνας δεν προσφέρει κάτι σπουδαίο από μόνη της, όσο όμορφη ή γραφική κι αν είναι. Τα συναισθήματα είναι αυτά που δημιουργούν ουσιαστικά το χώρο, οι εμπειρίες και οι μνήμες μας από αυτόν, όπως το πώς τελικά βιώνουμε την πόλη μας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με το ποια είναι η ταυτότητά του καθενός, το φύλο και η φυλή του, η οικονομική του κατάσταση και η ηλικία του.
Με αυτή τη σκέψη προέκυψε η ιδέα της Δανάης Λιοδάκη για το FemMap project: ένα χάρτη φτιαγμένο αποκλειστικά από γυναίκες που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα ανάμεσα στις πλατείες Αμερικής, Βικτωρίας και Κυψέλης. Μέσα από ανοιχτές συναντήσεις και δωρεάν εργαστήρια στο Victoria Square Project, σκέψεις και προβληματισμοί, ανησυχίες και απόψεις βρίσκουν διέξοδο στην καλλιτεχνική έκφραση.


«Η καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης ήταν αυτή που με οδήγησε να εμπνευστώ έναν διαφορετικό χάρτη όπου θα εκπροσωπείται η γυναικεία οπτική», λέει η θεατρική σκηνοθέτρια και συγγραφέας που ξεκίνησε το εγχείρημα. Σε συνεργασία με άλλες επιμέρους ομάδες που στοχάζονται στα κοινά και τα αστικά βιώματα (όπως οι Urban Dig και CommonSpace Co-op που είδαμε στον πρώτο κύκλο), οι συμμετέχουσες γυναίκες του πρώτου κύκλου παρακολούθησαν σεμινάρια, περπάτησαν την πόλη και απόδωσαν την οπτική τους μέσα από θεατρικές προτάσεις, εικαστικά ή κείμενα που έγραψαν. Το σύνολο των έργων πρόκειται να αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό διαδραστικό χάρτη του πρότζεκτ, καθώς νέοι κύκλοι δρομολογούνται.

Οι μύθοι, ο πολιτισμός και η τέχνη αποτελούν την ταυτότητα μιας πόλης και το FemMap project προσκαλεί όλες τις γυναίκες της Αθήνας χωρίς περιορισμούς να την εμπλουτίσουν. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος και στα προσεχώς είναι ο επόμενος. Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα START – Create Cultural Change, το οποίο σε συνεργασία με το Goethe-Institut παρέχει βοήθεια σε νέους δημιουργούς ώστε να προωθήσουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο.
FemMap project | Περισσότερες πληροφορίες