Σε ποιο μουσείο θα γιορτάσεις φέτος την 28η Οκτωβρίου;

Συντονισμένα με την εθνική επέτειο, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν με ελεύθερη είσοδο και εμείς διαλέγουμε τις καλύτερες ευκαιρίες για βόλτα σε προθήκες.

Σε ποιο μουσείο θα γιορτάσεις φέτος την 28η Οκτωβρίου;

Συντονισμένα με την εθνική επέτειο όπως ισχύει βάσει απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια, δημόσια μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι λένε "όχι" στο εισιτήριο και ανοίγουν τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την ίδια στιγμή, ιδιωτικοί χώροι μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς συστρατεύονται στο εορταστικό κάλεσμα, ετοιμάζοντας ειδικές παρουσιάσεις ή εκθέσεις σχετικές με την επέτειο. Ανατρέχουμε, λοιπόν, στον πολιτιστικό χάρτη της πρωτεύουσας και διαλέγουμε τις καλύτερες ευκαιρίες για βόλτα σε προθήκες.

Το χαμένο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου στο Μουσείο Ακρόπολης

Πέρα από το μουσείο των μουσείων καθ’ αυτό που αποτελεί διαρκώς δέλεαρ για τους διαβάτες της πόλης –ένα εξαιρετικής σύλληψης αρχιτεκτονικό κτίριο που κοιτάει τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τον αγέρωχο Παρθενώνα φυλάσσοντας χιλιάδες σπουδαία εκθέματα, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε με ένα ακόμη επίπεδο στο -1 προσφέροντας στον επισκέπτη μια βιωματική εμπειρία-περίπατο στη γειτονιά της αρχαίας πόλης–, την 28η Οκτωβρίου, μαζί με την ελεύθερη είσοδο (8 π.μ.-6 μ.μ.), δρομολογείται μια ξεχωριστή παρουσίαση.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου που φιλοτέχνησε ο Φειδίας για τον Παρθενώνα ανοίγεται στο κοινό. Ανά μία ώρα (12μ.-4 μ.μ.), αρχαιολόγοι-φροντιστές του μουσείου οργανώνουν θεματικές παρουσιάσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά, αναλύοντας τις τεχνικές κατασκευής και τα υλικά, τους μύθους και τις αλληγορίες, τη σημασία και την ακτινοβολία του χαμένου αγάλματος, που παραμένει το πλέον αναγνωρίσιμο λατρευτικό άγαλμα της αρχαίας Αθήνας. Εγγραφές θα γίνονται την ίδια μέρα στο γραφείο πληροφοριών του μουσείου.

Σε ποιο μουσείο θα γιορτάσεις φέτος την 28η Οκτωβρίου; - εικόνα 1

Επανάσταση σε μικρογραφία στο Εθνικό Ιστορικό

Η Μπουμπουλίνα μέσα σε ένα πυρπολικό πλοίο να πολεμάει για την ανεξαρτησία της χώρας, η ανατίναξη της Μονής Σέκου την οποία πολιορκούσαν χιλιάδες Τούρκοι, η ορκωμοσία του Κολοκοτρώνη στη Φιλική Εταιρία, ο Κωνσταντίνος Κανάρης κατά τη διάρκεια πυρπόλησης τουρκικής ναυαρχίδας – όλα αυτά σε μέγεθος μινιατούρας, φτιαγμένα σε πιο αποσπασματικές λεπτομέρειες ή συνολικότερες σκηνές, με τις δημοφιλείς φιγούρες Playmobil.

Αυτή είναι η διασκεδαστική, πλην εκπαιδευτική έκθεση "Το ’21 Αλλιώς. Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil" που τρέχει στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως προπομπός της σειράς δράσεων που ετοιμάζεται για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Πάνω από είκοσι μικρά και μεγάλα διοράματα, για την παραγωγή των οποίων συνεργάστηκαν συλλέκτες και κατασκευαστές, αναπαράγουν σημαντικές στιγμές του 1821 που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Αν και το context αναφέρεται στην ετέρα εθνική επέτειο, είναι ευκαιρία για επαφή με την ιστορία, ειδικά για τους μικρότερους που λατρεύουν τις παιδικές φιγούρες (9 π.μ.-2 μ.μ.).

Στο πεδίο των μαχών με τη συλλογή του Πολεμικού Μουσείου

Τα βέλγικα πιστόλια που χρησιμοποιήθηκαν από τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, ιταλικοί όλμοι, κράνη και επιβλητικά πολυβόλα των ημετέρων δυνάμεων, μικρογραφία από το υποβρύχιο Παπανικολής, φυσίγγια και φυσιγγοθήκες της εποχής είναι μερικά από τα εκθέματα που φυλάει το Πολεμικό Μουσείο από την περίοδο του ’40 και τα χρόνια που ακολούθησαν, τις συγκρούσεις σε στεριά και θάλασσα, τη συμμετοχή των γυναικών στον πόλεμο, την Αντίσταση.

Λόγω της επετείου, το ιδιόμορφο κυβοειδές κτίριο επί της Βασιλίσσης Σοφίας ενδείκνυται για επίσκεψη (9 π.μ.-8 μ.μ.). Η συλλογή του φτάνει έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ πολλά ευρήματα από τα πεδία των μαχών είναι πολύ σπάνια και πολύτιμα. Συμπεριλαμβάνονται χάρτες, προσωπικά αρχεία, αλληλογραφία, ημερολόγια στρατιωτικών, φωτογραφίες, όπλα και αξεσουάρ στρατιωτών.

Σε ποιο μουσείο θα γιορτάσεις φέτος την 28η Οκτωβρίου; - εικόνα 2

Τελική ευθεία για τις "Αμέτρητες όψεις του Ωραίου" στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Πλησιάζει προς το τέλος η μεγάλη περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού (έως 31/12) και τώρα είναι η ευκαιρία για όσους δεν την έχουν περιδιαβεί. Πρόκειται για το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τι σημαίνει "ωραίο" για κάθε ένα από τα ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα της Αρχαία Ελλάδας; Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του μουσείου σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα αναδεικνύουν διαφορετικές οπτικές γύρω από το κάλλος.

Παράλληλα, στις μόνιμες προθήκες, βρίσκουμε πάνω 11.000 εκθέματα – ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα: συλλογές γλυπτών, κυκλαδικών και νεολιθικών αρχαιοτήτων, μυκηναϊκά ευρήματα και άλλα σας περιμένουν (8 π.μ.-8 μ.μ.).

Το βλέμμα της Αμερικής στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Το "όχι" της 28ης Οκτωβρίου υπήρξε κομβικό γεγονός που ένωσε τον ελληνικό λαό ενώ συνέβαλε στη δημιουργία δεσμών αποδοχής και σεβασμού για όλους τους Έλληνες εκ μέρους των Συμμάχων. Η περίπτωση των ΗΠΑ ξεδιπλώνεται μέσα από αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό με την έκθεση "Η ώρα της Ελλάδας" στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (12 μ.-9 μ.μ.), με ελεύθερη είσοδο.

Εφημερίδες, περιοδικά, γελοιογραφίες, φωτογραφίες, αφίσες και λοιπά τεκμήρια από τη συλλογή του oμογενούς Gregory Pappas, εμπλουτισμένα με υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, δείχνουν την απεικόνιση των γεγονότων στην υπερατλαντική χώρα και κατ’ επέκταση τον τρόπο που αξιολογήθηκαν. Έτσι αποκαλύπτεται η στάση που κράτησαν στην αρχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, φωτίζοντας παράλληλα τις συνδρομές υλικής και οικονομικής στήριξης που έστειλαν στην Ελλάδα.

Σε ποιο μουσείο θα γιορτάσεις φέτος την 28η Οκτωβρίου; - εικόνα 3

Τα πρόσωπα της αντίστασης στο Πάρκο Ελευθερίας

Τι κοινό έχει μια ευκατάστατη κυρία από την πλατεία Αμερικής, ένας εργάτης από τον Πειραιά, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους Αμπελόκηπους, ένας Μικρασιάτης πρόσφυγας από την Καισαριανή, ένας μαθητής γυμνασίου από το Παγκράτι, ένας ανάπηρος του αλβανικού μετώπου από του Γκύζη, ένας δικηγόρος από τα Καλάβρυτα, ένας δάσκαλος από την Ήπειρο;

Δεκατέσσερις άγνωστες ιστορίες αντίστασης πραγματεύεται η έκθεση ντοκουμέντων στο Κτίριο 6 (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη" από τον Δήμο Αθηναίων. Άνθρωποι απλοί που μετατράπηκαν από πολίτες σε αγωνιστές συγκροτώντας ένα εθελοντικό αντιφασιστικό στρατό σκιαγραφούνται μέσα από τα λιγοστά ίχνη που άφησαν, μια φωτογραφία, ένα διοικητικό έγγραφο, μια παράνομη εφημερίδα εποχής, ένα τελευταίο σημείωμα πριν την εκτέλεση. Έμμεσα περιγράφεται η πόλη κατά τη διάρκεια της κατοχής, τα κτίρια και τα πεδία συγκρούσεων. Την Δευτέρα η έκθεση αλλά τρέχει έως 30 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".