Είναι τελικά ο Σεπτέμβρης η Δευτέρα των μηνών;

Δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο Σεπτέμβρη, τον πιο παρεξηγημένο μήνα του χρόνου.

Είναι τελικά ο Σεπτέμβρης η Δευτέρα των μηνών;

Aς είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Σεπτεμβρίου. Αυτός ο παρεξηγημένος μήνας είναι ο ορισμός του uncool. Αν προσπαθούσες να τον προσωποποιήσεις, αν του έδινες σάρκα και οστά, θα είχε μάλλον τη μορφή της θείας που σου έλεγε λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς: «Άντε, και τώρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»! Ή του γείτονα που έφερνε την αστυνομία τη στιγμή που το φοιτητικό σου πάρτι είχε πάρει φωτιά. Ή ακόμη του «καλοχειμωνιάκια» της γειτονιάς σου, που σε περιμένει κρεμασμένος από το μπαλκόνι για να σου πει με χαμόγελο «καλό χειμώνα να έχουμε» ενώ εσύ είσαι με τη βαλίτσα στο χέρι.

Ναι, ο Σεπτέμβριος έχει τον άχαρο ρόλο να τινάξει την άμμο από τα πόδια μας, να μαζέψει το σκορπισμένο μας μυαλό και να ανεβάσει τους πεσμένους παλμούς μας μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Με λίγα λόγια, να μας… συνετίσει ενόψει της νέας σεζόν. Είναι κάτι σαν τη Δευτέρα των μηνών. Σίγουρα δεν επέλεξε ο ίδιος να έχει αυτήν τη θέση. Είμαι σίγουρος ότι, αν τον ρωτούσες, θα ήθελε να έχει το εορταστικό κλίμα του Δεκεμβρίου ή τη μοσχοβολιά της τσίκνας του πασχαλινού Απριλομάρτη. Όμως τώρα δεν μπορεί να απαρνηθεί το σώφρονα χαρακτήρα του.

Από την πλευρά του, βέβαια, κάνει­ ό,τι μπορεί για να περισώσει τη φήμη του. Καταρχάς, είναι ο κατεξοχήν μήνας των στόχων – μαζί με τον Ιανουάριο. Είναι κάτι σαν το σημείο μηδέν του έτους. Η στιγμή που μπορούμε να απαλλαγούμε από κάθε βάρος και αμαρτία του παρελθόντος, βάζοντας μπρος τις μηχανές για να χτίσουμε τον φανταστικό (ή καλύτερα φαντασιακό) εαυτό μας. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα που παραδοσιακά ξεκινάμε δίαιτα για να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά των διακοπών – ακόμη κι αν τις περισσότερες φορές τα κουβαλάμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο δίνουμε την υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα διαβάζουμε περισσότερο, θα σκιστούμε στη γυμναστική και θα κόψουμε τσιγάρα, ατμιστές, κορεσμένα λιπαρά, γλουτένη και παραπανίσιες βότκες...

Κάπως έτσι ο μήνας που μας συμμαζεύει είναι και ο μήνας που μας παρακινεί να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Είναι μια αφορμή για ανανέωση κι επανεκκίνηση. Μη νομίζετε. Περίπου με τον ίδιο τρόπο βιώνει τον Σεπτέμβριο και η πρωτεύουσα. Στην Αθήνα, μετά τη νηνεμία του Αυγούστου, φυσά και πάλι δυνατός δημιουργικός αέρας. Θα το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι, βλέποντας το πλήθος των εκδηλώσεων, τις συναυλίες που δεν θα χάσουμε, τη νέα θεατρική σεζόν που ξεκινάει και τα φεστιβάλ που αναδιοργανώνονται μετά το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πώς η εικαστικός Adriana Varejão καταρρίπτει τις παραδοσιακές μορφές τέχνης

Το "Histórias Moldadas" θα παρουσιαστεί σε γνωστή γκαλερί του Κολωνακίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2025

Στο Μουσείο Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο

Δείτε όλες τις δράσεις που ετοιμάζει το μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Μιλώντας για την ποίηση της Παλαιστίνης στο Καφενείο

Η ομάδα Ταπεινοί Αχθοφόροι της Γνώσης, μαζί με την έκθεση βιβλίου τους, διοργανώνουν δύο βιβλιοπαρουσιάσεις για την ποίηση που "δεν τραγουδά την επανάσταση αλλά είναι επαναστατική πράξη".

"Το Κρυφό Τρίτο" δημιουργεί έναν ιδιαίτερο φεμινιστικό χώρο αντίστασης

Δεκατρείς καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν έργα που εκτείνονται από την εγκατάσταση και το βίντεο μέχρι τη ζωγραφική, τον ήχο και την performance.

Vima: Η φουάρ σύγχρονης τέχνης που αναβιώνει ένα ιστορικό οινοποιείο της Κύπρου

Συζητάμε με τους ιδρυτές του Vima Art Fair, μία καλλιτεχνική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλομορφία των πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χάρη Μπασκόζο, ποιος είναι ο "τρόπος να χωράς μέσα στην πόλη";

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα πρότζεκτ εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Οι εκδηλώσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους και μουσικά events ετοιμάζει στις 18/5 το μουσείο.