
51 έργα που παρουσιάζουν, λιμάνια, πλοία και στιγμές της ζωής των ανθρώπων που εργάζονται κοντά στη θάλασσα εκτίθενται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου σε μια ομαδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Απόψεις των λιμανιών, διαφορετικές όψεις της θάλασσας, μεσαιωνικά πλοία που είναι γνωστά από ιστορικούς χάρτες, ή αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές και στιγμές της ζωής των ανθρώπων που εργάζονται στα λιμάνια είναι τα θέματα της εικαστικής έκθεσης με τίτλο: «Ωδή στη θάλασσα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (Χ. Τρικούπη 31) και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.
Η διοργάνωση ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με το 3ο εργαστήρι ζωγραφικής και το εργαστήρι χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., υπό την επίβλεψη των καθηγητών Ζωγραφικής Γιώργου Τσακίρη και Χαρακτικής Μανόλη Γιανναδάκη, καθώς και με την Εφορεία Δυτ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων. Οι φοιτητές και οι καθηγητές ενημερώθηκαν για τα προγράμματα «ΟΛΚΑΣ» (www.olkas.net) και «ΛΙΜΗΝ» (www.limenproject.net), που υλοποιεί το ΕΚΒΜΜ και εμπνεύστηκαν από τους στόχους και το περιεχόμενό τους.
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «ΛΙΜΗΝ. Πολιτιστικά Λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα» που υλοποιεί το ΕΚΒΜΜ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: «Black Sea Cross Border Cooperation Program». Στόχος του έργου είναι η προβολή και ανάδειξη του βυζαντινού-μεσαιωνικού πολιτισμού που σώζεται στα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας καθώς και η καθιέρωση του θεσμού «Πολιτιστικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας».