Nyx

14 ↑

Το γιαπωνέζικο εστιατόριο στο rooftop του ξενοδοχείου "Academias", με το εντυπωσιακό πανοραμίκ στη νυχτερινή Αθήνα, έχει ανακαινιστεί θεαματικά και έχει εξελίξει πολύ την κουζίνα του.

Nyx © Λεωνίδας Τούμπανος

Tηλ:

Τιμές:

€50 - €70

Πήγα για πρώτη φορά στο "Nyx" πριν από ενάμιση χρόνο και από τότε έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα. Κατ’ αρχάς έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο την προνομιούχα θέση του στην κορυφή του ξενοδοχείου "Academias", καθώς το μπαρ έχει γίνει πλέον αμφίπλευρο, εξασφαλίζοντας έτσι θέα και από τις δύο μεριές τις μπάρας, από τον Λυκαβηττό σε ένα πανοραμίκ που συνεχίζεται στη μεγαλοπρέπεια του Παρθενώνα, τη στιλιζαρισμένη διακριτικότητα του Αστεροσκοπείου, για να φτάσει ακόμη και στα φώτα του Allou Fun Park. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει αλλάξει εντυπωσιακά και το vibe του χώρου, αφού από άγνωστο ξενοδοχειακό εστιατόριο, το "Nyx" έχει γίνει ένα ρεστοράν με πολύ buzz μέσα στην πόλη, αν κρίνω από μια Τρίτη που ήταν φουλ από κόσμο, εμφανώς όχι πελάτες του "Academias" εκτός από λίγους. Ένα πολύχρωμο πλήθος έπινε τα ποτά του, έτρωγε και απολάμβανε τη θέα. Τώρα ακόμη ο καιρός είναι καλός και κάθεσαι σε ολόκληρη τη βεράντα, σε ένα συνδυασμό ψηλοκάβαλων και κανονικών τραπεζιών. Ο φωτισμός έχει διορθωθεί και το εστιατόριο είναι πλέον μια εξαιρετική, ουσιαστικά καινούργια, πρόταση εξόδου.

Nyx
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Η κουζίνα δείχνει ότι έχει πολλές δυνατότητες", έγραφα τότε. Τώρα ο νέος σεφ Δημήτρης Κότσαλης σήκωσε τα μανίκια, ανέλαβε εξ ολοκλήρου την κουζίνα και τα αποτελέσματα είναι φανερά σε κάθε μπουκιά. Ο σεφ ξεκίνησε από το μυκονιάτικο "Cavo Tagoo", συνέχισε στο "Izakaya" και στο "Fuga", και τώρα πλέον παρουσιάζει μια ιαπωνική κατά βάση κουζίνα, με στοιχεία Nikkei. Τα ωμά του είναι δυνατά με κοινό τους στοιχείο –εκτός από την πολύ καλή πρώτη ύλη– τα επιτυχημένα τους ντρέσινγκ και μαρινάδες. Στο σεβίτσε με μυλοκόπι, λ.χ., η εξωτική μαρινάδα με passion fruit και μάνγκο είναι ηλεκτρισμένα ξινούτσικη και έντονα φρουτώδης∙ οι γαρίδες Κοιλάδας σε crudo βλέπουν τη γλύκα τους να συνδυάζεται με αιχμηρό leche de tigre με ξίδι φράουλας∙ το usuzukuri με λεπτές φέτες τόνου έχει το γλυκό umami μιας καπνιστής ponzu sauce και φρέσκια καλοκαιρινή τρούφα∙ το Aegean tiradito με μια ποικιλία από μαγιάτικο, γαρίδες Κοιλάδας, ντελικάτο σκουμπρί και αχινό συνδυάζεται με την πικάντικη φρεσκάδα μιας σάλτσας πράσινου τσίλι. Σας προτείνω, φτιάχνοντας το μενού της βραδιάς σας, να βάλετε στο πλάνο τη maguro soba salad, διότι τα κρύα νουντλ της από φαγόπυρο, σε μια ponzu αρωματισμένη με μέλι και κίτρο μαζί με tataki ωραίου τόνου και φρεσκοτριμμένο wasabi, τέρπουν με μια γιαπωνέζικη γευστική καθαρότητα βαθιάς νοστιμιάς.

Nyx

Προφανώς δεν πρέπει να παραλείψετε τα ντάμπλινγκ. Μου άρεσαν πολύ τα άψογα αχνισμένα, γεμισμένα με γαρίδα και λαβράκι και σερβιρισμένα με εξαιρετικό ξινό σαμπαγιόν, ενισχυμένο με homemade lemon, συνδυασμένα πολύ πρωτότυπα με βλίτα. Τα gyoza, δε, που παλιότερα ήταν μέτρια, εκτός του ότι έρχονται πολύ σωστά τηγανισμένα και αχνισμένα, με αλαβάστρινα τρυφερή ζύμη ρυζιού, γεμίζονται με τρυφερό μοσχάρι και λάχανο kimchi, πασπαλίζονται με τρούφα και η κρέμα παρμεζάνας 24µηνης ωρίμανσης βαθαίνει τη νοστιμάδα τους. Δοκίμασα επίσης πολλά σούσι και τα χάρηκα, διότι και το ρύζι τους είναι πολύ αξιόλογο και τα ψάρια καλοδιαλεγμένα. Γενικά προτίμησα τα nigiri από τα ρολά. Δώστε όλη την προσοχή σας σε μπαρμπούνι με kosho, παλαμίδα με ponzu, τόνο με τρούφα, γαρίδα Κοιλάδας με κουμκουάτ. Στον τομέα των yaki, ψημένων σε ψησταριά robata, ξεχώρισα ωραίο tsukune (πολύ νόστιμο "σουτζουκάκι" από αρνί, με κορεάτικο τσίλι, γιαούρτι και miso μελιτζάνας, και τρυφερότατο gyuniku, δηλαδή σουβλάκι από αμερικάνικο Black Angus. Η ψητή τσιπούρα έρχεται σε τροφαντό φιλέτο με πικάντικη σάλτσα τζίντζερ ως δυνατός πειρασμός. Ανάμεσα στα αρνίσια παϊδάκια και το αμερικάνικο flap steak, προτιμώ σαφώς το δεύτερο για τη στιβαρή γεύση του.

Nyx

Το φινάλε των επιδορπίων έχει στιλιστική ποικιλία. Προτίμησα το yuzu μ’ ένα "λεμόνι" φτιαγμένο από τραγανή λευκή σοκολάτα, γεμισμένο με λεμονάτη ganache montée, μαρμελάδα yuzu και δυόσμο. Ακόμη καλύτερος ήταν ο κύβος σοκολάτας guanaya με καραμελωμένο τσίλι, μίσο και παγωτό καραμέλα. Οι γλυκές λιχουδιές που σου προσφέρουν στο τέλος είναι ενδιαφέρουσες.

Συνολικά, η κουζίνα του "Nyx" απέχει μια ανάσα από το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι και, με λίγη προσπάθεια, μπορεί να το φτάσει. Υπογραμμίζω, το πολύ καλό και ενημερωμένο σέρβις, τα ξεχωριστά κοκτέιλ (δοκιμάστε με το φαγητό το πικάντικο δροσο-τζινάτο Kokoro) και τα καλά sake.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 3/10.

NYX (ξεν. "Academias") Ακαδημίας 38 & Ομήρου, κέντρο, 2103670000. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, από τις 6 μ.μ. Τιμή: € 40-45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους. Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Nyx Japanese Fusion Gastrobar

(ξεν. «Academias») Ακαδημίας 38 & Ομήρου, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια