Σαρακοστή: Λευκά & ροζέ κρασιά, ούζο ή τσίπουρο - Νίκο Μπίλλη με τι θα τα συνοδεύσουμε;

Για την Καθαρά Δευτέρα αλλά και για όλη την Σαρακοστή,οι ετικέτες σε κρασί, ούζο και αποστάγματα που μπορείς να απολαύσεις αλλά και οι συνταγές και τα τοπικά προιόντα που σου “κάνουν” σαρακοστιανό σινιάλο από τον Νίκο Μπίλλη.

Σαρακοστή

Δεν νοείται η περίοδο της Σαρακοστής χωρίς τα "απαραίτητα”. Και αυτά τα απαραίτητα είναι συγκεκριμένα και προδιαγεγραμμένα κάθε χρόνο, κάθε στιγμή, σε κάθε πικ νικ και φυσικά τραπέζι. Τα λευκά και ροζέ κρασιά όπως επίσης το ούζο και τα αποστάγματα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές στις οινικές ατζέντες των ημερών που "σκανδαλίζουν" ουρανίσκο, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για δυνατές προπόσεις είτε στο βουνό είτε δίπλα στο κύμα.

Διαβάστε Επίσης

Οι γεύσεις στην εν λόγω περίοδο, μεταβάλλονται και αλλάζουν με τις κουζίνες να γεμίζουν από διαφορετικές μυρωδιές και αρώματα όπως αυτές των χορταρικών, των βοτάνων και λαχανικών αλλά και των οσπρίων, των "φρούτων" της θάλασσας και των ψαρικών. Σε όλα αυτά μην ξεχνάμε τις ιδιαίτερες και μίνιμαλ εκδοχές στα ζυμαρικά, τις παραδοσιακές πίτες και τα χειροποίητα παξιμάδια που ανεβάζουν το "level" ιδιαίτερα στις σαλάτες αλλά όχι μόνο. 

Οι ποικιλίες, τώρα, που "βγαίνουν μπροστά" δεν μπορεί παρά να είναι οι λευκές όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Κεφαλοννήτικη Ρομπόλα, ο Ροδίτης, η πολλά υποσχόμενη Κυδωνίτσα, το Αθήρι, η Κρητική Βηλάνα, το Σαββατιανό και το Sauvignon Blanc από τις διεθνείς. Για τα ροζέ της περίστασης "must" ερυθρά σταφύλια αναδεικνύονται το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο, η Λημνιώνα, το μαύρο Φωκιανό ταυτόχρονα όμως το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο με τις εντυπωσιακές του εντάσεις και οξύτητες μας έχει συνηθίσει και αυτό σε δυνατές προτάσεις rose κρασιών. 

Ένα ευχάριστο welcome πριν ξεκινήσουν οι σαρακοστιανοί μεζέδες 

Λίγο πριν συγκεντρωθεί όλη η παρέα για να δοθεί το σήμα να ξεκινήσει το φαγοπότι, αξίζει να έχεις κάτι στο ποτήρι σου ώστε να περιπλανηθείς στη φύση και να συζητήσεις με την παρέα σου. Οι προτάσεις τρεις και απόλυτα διαφορετικές τόσο από άποψη αμπελουργικής ζώνης όσο και από γευστικό προφίλ. 

Lyrarakis Winery
Ποικιλία "Μελισσάκι": Μία δυσέρευτη ποικιλία του Κρητικού Αμπελώνα
 

Πάμε να δούμε κάτι διαφορετικό λοιπόν; To "Pet Nat Μοσχοφίλερο" από Verveniotis Winery στη Μαντινεία, ήπιας παρέμβασης κρασί, στέκει τραγανό, απόλυτα φρέσκο και δροσερό ενώ το "Μελισσάκι Γεροδέτης" του Οινοποιείου Λυραράκη στο Ηράκλειο της Κρήτης (orange wine) υπενθυμίζει την αξία των ιδιαίτερων και δυσεύρετων ποικιλιών όπως το Μελισσάκι το οποίο έχει οινοποιηθεί αποκλειστικά από γηγενείς ζύμες δίνοντας μία μελένια αίσθηση με τα αρώματα των εσπεριδοειδών όπως του πορτοκαλιού και των πιπεράτων στοιχείων να κάνουν αίσθηση.

Μία τελευταία επιλογή προς δοκιμή είναι επίσης από Κρήτη, το "Pet Nat Bily" του Garakis Winery που αφήνει ελεύθερα τα έντονα αρώματα των κόκκινων φρούτων με το φουλ fresh προφίλ της συγκεκριμένης ετικέτας να κερδίσει το ενδιαφέρον των οινόφιλων. 

Διαβάστε Επίσης

Φύγαμε για τα Λευκά & Ροζέ Κρασιά

Μέσα από δεκαπέντε (15) επιλογές έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις και να απολαύσεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο, με όλες τις ετικέτες να έχουν την δυναμική να πλαισιώνουν άριστα το σαρακοστιανό pairing. 

"Assyrtiko de Louros", Hatzidakis Winery, Σαντορίνη 

Η ΠΟΠ Σαντορίνη του Οινοποιείου Χατζηδάκη δεν θα μπορούσε να λείπει με την συγκεκριμένη ετικέτα να αποτελεί μία αντιπροσωπευτική "Σαντορίνη" φουλ πληθωρική η οποία έχει ωριμάσει με τις οινολάσπες για 24 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Αρώματα ώριμων πυρινόκαρπων φρούτων συνδυαστικά με spicy νότες που χαρίζουν τα μπαχαρικά και χαρακτηριστική οξύτητα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Hatzidakis Winery
Assyrtiko de Louros: ή αλλιώς μία αντιπροσωπευτική "Σαντορίνη"

"Sauvignon Blanc", Lalikos Winery, Καβάλα 

Ένα εξωστρεφές Sauvignon Blanc ελληνικής καταγωγής, με τυπικότητα και με προφίλ που γοητεύει ανά πάσα στιγμή. Με φυτικότητα αλλά και ορυκτές νύξεις με τα αρώματα των εσπεριδοειδών να συναντούν εκείνα των τροπικών φρούτων. Χαρακτηρίζεται για την φρεσκάδα και την δροσιστική οξύτητα ενώ στέκεται μοναδικά "ζωντανό" σε μύτη και στόμα  με την λιπαρή αίσθηση στην επίγευση να δίνει επιπλέον χάρη. 

Διαβάστε Επίσης

"Ρητινίτης Nobilis", Gaia Wines, Νεμέα 

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μας έχει συνηθίσει σε ιδιαίτερες και πρωτότυπες οινοποιήσεις και αυτή είναι άλλη μία. Εδώ έχουμε μία εξαιρετικά σύγχρονη οπτική και προσέγγιση στον τύπο της Ρετσίνας και ναι θα πούμε με νέο αέρα. Η ισορροπία που προκύπτει μεταξύ του σταφυλιού (100% Ροδίτης) και του πεύκου αλλά και τα αρώματα του λεμονιού, των βοτάνων και των ευχάριστών νύξεων της μαστίχας κάνουν το αποτέλεσμα λεπτό, δροσερό και άκρως ευγενές που πάει πραγματικά με τα πάντα. 

Kechris Winery
H νέα και επαναστική προσέγγιση του τύπου Ρετσίνας

"Δάκρυ του Πεύκου", Οινοποιείο Κεχρής, Θεσσαλονίκη  

Άλλη μία δυνατή προσέγγιση της Ρετσίνας, υπό νέα πλεύση, με την ποικιλία Ασύρτικο εδώ να αφηγείται μία διαφορετική προσέγγιση περασμένο από βαρέλι για πέντε μήνες και  συνδυασμένο με την διακριτική νότα που χαρίζει το ρετσίνι. Ένα ευχάριστο και απολαυστικό κρασί με τον Στέλιο Κεχρή να "προσφέρει" επαναστικά το φρέσκο προφίλ της Ρετσίνας με τα εσπεριδοειδή, τις νύξεις βανίλιας και μαστίχας να "συνομιλούν" με τα αρώματα του θυμαριού, του δεντρολίβανου και της πιπερόριζας

"Saveur" Rose, Κτήμα Νικολάου, Νεμέα

Πριν λίγο καιρό δοκιμάσαμε από το Κτήμα, το εκπληκτικό και νεο-κοσμίτικο "Saveur" Ερυθρό, ένα κρασί γαστρονομικό που η φρεσκάδα και η αρωματική του ένταση επέμενε για να το απολαμβάνεις ξανά και ξανά. Ήρθε η ώρα να "δούμε" και το new entry της οικογένειας "Sauveur" που δεν είναι άλλο από το Rose που μόλις πραγματοποίησε λανσάρισμα.

Το χαρμάνι του αποτελείται από τέσσερις ποικιλίες, Αγιωργίτικο, Μοσχάτο, Syrah και Grenache Rouge με την επιμονή των κόκκινων φρούτων, την δροσιστική οξύτητα, τον fresh χαρακτήρα αλλά και το διακριτικό νεύρο σίγουρα να δελεάζει. Με το καλό "Saveur Rose"!

Διαβάστε Επίσης

"Orina Armakia, Ρομπόλα", Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Κεφαλονιά

Ένα σταφύλι τόσο φίνο και άλλο τόσο δυναμικό. Μία ποικιλία που απολαμβάνεται άμεσα αλλά ταυτόχρονα με δυναμικό παλαίωσης και εξέλιξης τρομερό που αξίζει η αναμονή. Όσο για την Ρομπόλα του Πετρακόπουλου, η έκφραση της μοναδική με ορυκτότητα χαρακτηριστική που μαγνητίζει. Τα λευκά άνθη, το αγιόκλιμα, το λευκόσαρκο ροδάκινο και έπειτα τα αρώματα από περγαμόντο και αχλάδι τα οποία συναντούν πράσινο μήλο, λεμονανθούς και γκρέιπφουτ διατηρούν όλα μία πρωτοκαθεδρία, ισορροπία σε minerality προφίλ. 

Διαβάστε Επίσης

"Salto", Κτήμα Σκούρα, Αργολίδα

Εκφραστικό και πηγαίο από 100% Μαυροφίλερο, μία γηγενής ποικιλία της Πελοποννήσου που αξίζει να απολαύσεις, η οποία προέρχεται από τους πιο αρωματικούς κλώνους του Μοσχοφίλερου και έχει την δυναμική να κάνει το άλμα αυτό που της αξίζει. Θα απολαύσεις πλούσια αρώματα από τριαντάφυλλο, γιασεμί, γλυκολέμονο, lime, γκρέιπφρουτ αλλά και λουίζα με το στόμα φίνο αλλά και με νεύρο, με πολυπλοκότητα, φρεσκάδα και ισορροπημένη οξύτητα. 

Salto
Από 100% Μαυροφίλερο, γηγενής ποικιλία της Πελοποννήσου που έχει την δυναμική να κάνει το άλμα αυτό που της αξίζει

"Λιμνιώνα Ροζέ", Κτήμα Ζαφειράκη, Τύρναβος                                              Μία σπάνια έλληνική ποικιλία που εδώ και λίγα χρόνια κάνει το δικό της ντεμπούτο στον οινικό χώρο και φαίνεται να έχει αγαπηθεί. Ο Χρήστος Ζαφειράκης όμως κατάφερε να την οινοποιήσει με ελάχιστη παρέμβαση και με την χρήση γηγενών ζυμών, επιτρέποντας της να ξεδιπλώσει αυθεντικά κάθε πτυχή της προσωπικότητας της.

Από 100% Λημνιώνα το συγκεκριμένο ροζέ κρασί "προσελκύει" σε κάθε περίσταση με μύτη εντυπωσιακή από τα αρώματα της φράουλας, των κόκκινων κράνων που αποτελούν και το κύριο αρωματικό στοιχείο της ποικιλίας, τα βότανα αλλά και τις νύξεις της καραμέλας βουτύρου. Καθαρό, με ένταση φρούτου στο στόμα, μία μικρή υπόνοια "νόστιμης" πίκρας, ζωηρή οξύτητα και δροσιστικό τελείωμα κάνει στη κυριολεξία το θαύμα της. 

Διαβάστε Επίσης

"Κυδωνίτσα", Acra Winery, Νεμέα

Το "talk of the town" σταφύλι σίγουρα δεν θα έλειπε από τον οινικό οδηγό της περιόδου σε μία έκφραση που προσφέρει το Οινοποιείο Acra και ο Σπύρος Παπανδρέου. Η Νεμέα έχει εντρυφήσει για τα καλά στην καλλιέργεια της Κυδωνίτσας και τα πάει πρίμα. 

Η συγκεκριμένη ετικέτα χαρακτηρίζεται για την φινέτσα της αλλά για τις διακριτικές νότες ορυκτότητας που προσφέρει δίνοντας επιπλέον βάθος. Τα αρώματα από κυδώνι, αχλάδι και εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι σε συνδυασμό με το διακριτικό λιπαρό στόμα, την τραγανή οξύτητα και την απολαυστική γεύση χαρίζουν ένα ωραίο και εκφραστικό αποτέλεσμα. 

Tselepos Wines
Μοσχοφίλερο: Η ερυθρωπή ποικιλία που αγαπά ιδιαιτέρως τη ροζέ εκδοχή της

"Gris de Nuit" Rose, Κτήμα Τσέλεπος, Μαντινεία

Το νόστιμο ροζέ του Κτήματος από 100% Μοσχοφίλερο έχει όλα τα φόντα για να το απολαμβάνει κανείς κάθε στιγμή της μέρας. Γιάννης και Άρης Τσέλεπος για άλλη μια φορά έχουν βάλει όλη την τέχνη στην αγαπημένη τους ποικιλία προσφέροντας ένα κρασί  με τα αρώματα από τριαντάφυλλο, νεράτζι, ανθών λεμονιάς και νότες λουκουμιού να συναντούν αυτά του ροζ γκρέιπφρουτ και του μήλου. Ζουμερό, τραγανό και πολύπλοκο και με επίγευση που επιμένει και γοητεύει. 

"Βηλάνα", Moinoterra Winery, Κρήτη

Μία Βηλάνα μελένια που πραγματικά αναδεικνύει αυτό το ποιοτικό δυναμικό της ποικιλίας στο έπακρο με εξαιρετική υφή και επίμονα αρώματα. Με φρεσκάδα και κρεμώδη πτυχή αναδεικνύει τα αρώματα από αχλάδι και τις λεμονάτες νότες, με νύξεις καπνού αλλά και ορυκτότητας να το καθιστούν ακόμα πιο ενδιαφέρον. Η εξάμηνη άλλωστε παραμονή με τις οινολάσπες ενίσχυσε το γευστικό προφίλ της με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να το απολαύσει και για τα επόμενα 3 χρόνια με την εξέλιξη να είναι εντυπωσιακή

Οινοποιητική Σώκος Σαρακοστή
Η Σαρακοστή με πέντε νέες προτάσεις από την Οινοποιητική Σώκος

"Μαλαγουζιά", Οινοποιητική Σώκος, Αττική

Απευθείας από τους αμπελώνες των πλαγιών του Όρους Κιθαιρώνα στη Στερεά Ελλάδα, η συγκεκριμένη "Μαλαγουζιά" δίνει το δικό της στίγμα, κάνοντας την εμφάνιση της με ένα classic αλλά φίνο χρυσο-πράσινο χρώμα. Τι πρωταγωνιστεί σε μύτη και στόμα; Τα έντονα αρώματα από πυρηνόκαρπα φρούτα όπως το ροδάκινο αλλά και τα εσπεριδοειδή με κύριο εκείνο του πορτοκαλιού. Μία νόστιμη έκφραση της ποικιλίας με φρεσκάδα, υψηλή οξύτητα και διακριτική λιπαρότητα αλλά και με επίγευση μακρά και γεμάτη από τα φρούτα της άνοιξης. 

"Aσύρτικο" Athanasiou Winery, Νεμέα

 H εναλλακτική πρόταση του Ασύρτικου δίνεται από το Οινοποιείο Αθανασίου που συνδυάζτο οποίο καταφέρνει να συνδυάσει κάλλιστα το έντονο φρούτο, τις νύξεις ορυκτότητας και την κοφτερή οξύτητα. Βιολογικής καλλιέργειας "εκτοξεύει" τα αρώματα των εσπεριδοειδών όπως του λεμονιού, του πράσινου μήλου με νότες βοτανικότητας που προσδίδουν η λεβάντα και το πράσινο τσάι. 

Athanasiou Winery
H "εναλλακτική" προσέγγιση του Ασύρτικου από το Οινοποιείο Αθανασίου​

"Μαλαγουζιά Λατύπες", Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο

Μία ιδιαίτερη περίπτωση Μαλαγουζιάς η οποία ζυμώνεται και ωριμάζει με τις οινολάσπες για εννιά μήνες σε μεγάλα ξύλινα δοχεία foudre τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ένα συνδυασμό γαλλικής δρυός και ελληνικού ρόμπολου (λευκόδερμο πεύκο). Αυτή η διαδικασία προσδίδει επιπλέον λιπαρότητα και πολυπλοκότητα στο κρασί λόγω των στοιχείων του ξύλου και των ζυμών. Ανακαλύπτει λοιπόν κανείς αρώματα πυρηνόκαρπων και βοτάνων με έντονες νύξεις ζύμης, τονισμένη οξύτητα και έξτρα φρεσκάδα. 

ēkhô Ροζέ, Ekho Wines, Νάξος

Το ξεχωριστό και πολλά υποσχόμενο οινικό project του Λευτέρη Αναγνώστου αποτελεί άλλη μία "σελίδα" στο κρασί που αξίζει να ανακαλύψεις. Το "ēkhô" ή αλλιώς 'ἠχῶ" είναι μία μεταφορική σύνδεση με το παρελθόν όπου εκφράζεται μέσα από ιδιαίτερα εδάφη και αμπελοτεμάχια κάποια στα πιο ορεινά σημεία του Αιγαίου, γηγενείς και σπάνιες ποικιλίες αλλά και μοναδικών και διαφορετικών στοιχείων του ελληνικού terroir.

To "Rose" του λοιπόν είναι ένα χαρμάνι από την μαύρη ποικιλία Φωκιανό και την λευκή Βασταρδικό προερχόμενες από αμπέλια άνω των 50 ετών με το κρασί να ωριμάζει και να παλαιώνει με τις οινολάσπες για 10 μήνες σε βαρέλια ακακίας. Λουλουδένιο με τα αρώματα της φράουλας, του κερασιού και των ροδάκινων να πρωταγωνιστούν αλλά και τις νύξεις βελανιδιάς σε ενδιαφέρον φόντο. Με έντονο χαρακτήρα, οξύτητα που κεντρίζει το ενδιαφέρον και απόλυτα γαστρονομικό. 

Όσο για το ούζο και το τσίπουρο της ημέρας;

Δεν μπορεί να λείπει ούτε το ένα ούτε το άλλο και δικαίως. Στη "κατοχή" μας ωραίες επιλογές που σίγουρα θα σε συντροφεύσουν με τον καλύτερο τρόπο και άκρως μερακλίδικα. 

τσίπουρο Ηδωνικό
Τσίπουρο Ηδωνικό: Το food pairing της Σαρακοστής του πάει γάντι

Τσίπουρο Ηδωνικό: Estates Costa Lazaridi 

Για το τσίπουρο "Ηδωνικό" δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, μιας και από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του μέχρι και σήμερα έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό,κερδίζοντας τα μεγάλα παρεΐστικα τραπέζια.

Διαβάστε Επίσης

Από την μία το Ηδωνικό χωρίς γλυκάνισο (40% Vol.) εμφανίζεται κρυστάλλινο με τις ποικιλίες να ελευθερώνουν τα ντελικάτα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων αλλά και ανθών πορτοκαλιάς ενώ το το Ηδωνικό με γλυκάνισο (43% Vol.) κάνει αίσθηση με την ευγενή του προσωπικότητα προσφέροντας ένα spicy τελείωμα με τον φημισμένος μακεδονικό γλυκάνισο να χαρίζει φίνο άρωμα σε ένα φόντο απόλυτα φρουτώδες.

Ούζο Νέκταρ ή Oύζο Gold: Ποτοποιία Πιλαβάς

Για το Ούζο των ημερών και όχι μόνο φροντίζει η Ποτοποιία Πιλαβάς η οποία υπηρετεί το ποιοτικό απόσταγμα από το 1940. Το Ούζο Νέκταρ Πιλαβάς αποτελεί το εμβληματικό προϊόν της εταιρίας έως σήμερα, ένα προϊόν απόσταξης γλυκάνισου, αστεροειδή γλυκάνισου και μαστίχας Χίου.

ΠΙΛΑΒΑΣ
Τι θα επιλέξεις Ούζο Νέκταρ ή Ούζο Gold; 

Το Ούζο Gold Πιλαβάς, είναι το επόμενο προιόν όπου η πρόσμιξη πολλών καρπών στην απόσταξη όπως αστεροειδής γλυκάνισος, μάραθος, γλυκάνισος, κόλιανδρος, κάρδαμο, μαστίχα Χίου και άλλων 8 καρπών και βοτάνων, προσδίδουν την extra γλυκύτητα που χρειάζεται. Βεβαίως η  παραμονή του 4 μήνες στις δεξαμενές έχει ως αποτέλεσμα το αρμονικό δέσιμο των γεύσεων και των αρωμάτων. 

Διαβάστε Επίσης

Extra tips: Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το τσίπουρο της Ποτοποιίας με το μπουκέτο ποικιλιών από μοσχάτο Ρίου και ροδίτη Αλεπού να προσφέρουν έντονο αρωματικό χαρακτήρα όπως επίσης και την τεντούρα, το παραδοσιακό ηδύποτο από εκχυλίσματα γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου μέσα σε κρασί μαυροδάφνης.

Νίκο Μπίλλη τι σαρακοστιανά πιάτα ετοίμασες; 

Με τι συνδυάζουμε | Food Pairing

To σαρακοστιανό φαγοπότι δεν μπορεί να μην ξεκινήσει με την παραδοσιακή λαγάνα ή ακόμα και με λαγάνες που είναι αρωματισμένες με γλυκάνισο ή δεντρολίβανο ταιριάζοντας τες άψογα με τα τσίπουρα ή τα ούζα των ημερών. Επίσης στην ατζέντα οπωσδήποτε  προστίθενται τα μανιάτικα λαλάγγια, τα κρητικά παξιμάδια με χαρούπι ή τα κρίθυνα που εκτοξεύουν και δίνουν άλλη νότα στις πράσινες σαλάτες.

Το "τσιμπολόγημα" συνεχίζεται με παραδοσιακές αλοιφές ή και κάποιες επιλογές πιο "fine". Στα classic και αγαπημένα η ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα αλλά και η φάβα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι εντός. Για τους μερακλήδες με "φλέβα" πιο γαστρονομική και δημιουργική μία άλλη εκδοχή της ταραμοσαλάτας είναι με τριμμένο αυγοτάραχο ή flakes από αποξηραμένη παλαμίδα, τα οποία ανακαλύπτει και αγοράζει κανείς στα shops με ασιατικά προιόντα. Επίσης η φάβα με τριμμένη γύρη (μπορείς να την βρεις κυρίως στα καταστήματα ή deli με έμφαση στα μελισσοκομικά προιόντα) αποτελεί επίσης μία πρόταση που σε αφήσει με το "στόμα" ανοιχτό. 

Διαβάστε Επίσης

Κύριος μεζές επίσης για "προθέρμανση" είναι η λαγάνα με ελιές. Για το λόγο αυτό, ελιές Καραβρύτων, Καλαμών αλλά και οι Αλατσοελιές, μία μικρή ποικιλία της Κρήτης που "βγάζει" έντονη αλμυράδα αναδεικνύονται "must". Στα λαχταριστά ντιπάκια, μην ξεχάσεις να έχεις στο τραπέζι σου, χούμους με ταχίνι, ντιπ από ελιές Καλαμών αρωματισμένες με φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού και άλλο ένα με πελτέ τομάτας σαντορίνης, μανούρι και κάπαρη. 

Για σαλάτες τι επιλογές έχουμε; Τα άγρια χόρτα (σταμναγκάθι, ζοχοί, ραδίκια) είναι πρωταγωνιστές της περιόδου είτε σκέτα απλά είτε με τριμμένη μυζήθρα που απογειώνονται, το αχνιστό σπανάκι με γαλοτύρι, κρεμώδες τυρί με μοναδική υφή και νοστιμιά, οι αγκυνάρες στη σχάρα με χοντρό αλάτι και λεμόνι αλλά και τα μαυρομάτικα με σπανάκι. Για τους λάτρεις των ζυμαρικών, μία κρύα σαλάτα με κοφτό μακαρονάκι, άγρια μανιτάρια και εστραγκόν φαντάζει εκπληκτική. 

Και πάμε για ορεκτικά προς ολοταχώς! Μία συνταγή από την Ρόδο έχει γαστρονομικό "σουξέ" και αξίζει να την απολαύσει κανείς τέτοιες μέρες. Δεν είναι άλλη από τις ελιές στιφάφο που μαγειρεύονται στο φούρνο με τομάτα, κρεμμύδι και μπόλικα μπαχαρικά. Συνεχίζοντας δυνατά "εισβάλλει" το μπριάμ με τα λαχανικά εποχής, οι γεμιστές σουπιές με ρύζι και κόκκινη σάλτσα όπως επίσης και η πατατοσαλάτα με ψητές σουπιές και βινεγρέτ από ταχίνι το οποίο με τρία μόνο υλικά όπως ταχίνι, ελαιόλαδο και λεμόνι προσδίδει μία γεύση και νότα από ψημένο ξηρό καρπό. Όσο για τις παραδοσιακές πίτες, η αθερινόπιτα και η πεταλοδίπιτα με ρύζι, πεταλίδες και άγριο μάραθο έχουν την τιμητική τους. Ρεβυθοκεφτέδες και τοματοκεφτέδες επίσης στα άκρως απαραίτητα. 

Όσοι αγαπούν τους ξυδάτους μεζέδες, οι κολιοί, το παστό σκουρμπρί και οι παστές ατζούγιες μπαίνουν εύκολα στη λίστα. Τι θα έλεγες και για ένα λινγκουίνι με ζαβογαρίδα μαγειρεμένη στο ζωμό της ή ένα σπαγκέτι  με παστό μπακαλιάρο, ελιές και τομάτα; Στα ψαρικά της υπόθεσης σίγουρα "σημειώνεις" τηγανητό μπαρμπούνι και κουτσομούρες, ψαροκεφτέδες, σουτζουκάκια θαλασσινών αλλά και γουβαρλάκια ψαρικών με λεμονάτη σάλτσα και σαφώς ένα ψητό σκουμπρί ή σαρδέλες ψητές με  κρεμμύδι και τομάτα. 

Για το επιδόρπιο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ρίχνει την γλυκιά και νοσταλγική αυλαία που αρμόζει στη περίσταση. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πάνω από 200 δωρεάν ανοιξιάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα

Η Αθήνα γεμίζει από μουσική, τέχνη και πολιτισμό, προσφέροντας στους κατοίκους και επισκέπτες της την ευκαιρία να ζήσουν την πόλη με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από δωρεάν και ανοιχτές εκδηλώσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2025

Τελικά, πόσο ακριβό καφέ πίνουμε στην Αθήνα;

Εκεί πίνουν τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα - ποια η θέση της Ελλάδας στη λίστα;

Τη φετινή Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς δεν τη χάνεις

Το σημείο αναφοράς για την ελληνική ανθοκομία επέστρεψε.

Μαθαίνουμε για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των σεισμών και ηφαιστείων μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και πειράματα.

Πρωτομαγιά 2025: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι σιδηροδρομικοί και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Επόμενη στάση: Ταλαιπωρία | Τι συμβαίνει με τα ΜΜΜ στην Αθήνα

Οι αστικές συγκοινωνίες δείχνουν να βρίσκονται σε μόνιμη κρίση - λεωφορεία που καθυστερούν, στάσεις χωρίς ενημέρωση και επιβάτες που νιώθουν πως κανείς δεν τους υπολογίζει. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι φταίει και αν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή.