Η Ποτοποιία Πιλαβάς υπηρετεί το ποιοτικό απόσταγμα από το 1940

Γνωριμία με την ιστορία και τα "διαμαντάκια" της ποτοποιίας Πιλαβάς, την οποία συναντάμε όλο και συχνότερα στα εστιατόρια της πόλης, εν όψει και της ό,τι-πρέπει-για-αποστάγματα Σαρακοστής.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΙΛΑΒΑΣ

Φυλλομετρώντας τον κατάλογο με τα αποστάγματα στο εστιατόριο, το ουζερί ή την ταβέρνα το μάτι πέφτει στα ούζα (και όχι μόνο) της ποτοποιίας Πιλαβά, η οποία δίνει όλο και συχνότερα το παρόν στις κάρτες της πόλης. Μπορεί να μην πρόκειται για ένα νέο brand, αλλά μία ποτοποιία με μακρά ιστορία και παράδοση στην απόσταξη, αλλά έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να παραμείνει "underground", ένα διαμάντι προς ανακάλυψη για τους γνώστες και τους εραστές των αποσταγμάτων.

Η ποτοποιία Πιλαβάς μετρά 85 χρόνια από την ίδρυσή της με εμπνευστή τον Νίκο Πιλαβά, που, ερχόμενος από την Χίο το 1940, ως εξαίρετος γνώστης της τέχνης της απόσταξης και των ανατολίτικων βοτάνων, αποφάσισε να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία του ιδρύοντας το πρώτο του αποστακτήριο στην Πάτρα, στην οδό Βουλγάρεως. Κάπως έτσι ξεκίνησαν να γράφονται οι πρώτες γραμμές της ιστορίας  που ανέλαβαν να συνεχίσουν οι επόμενες γενιές, με τους Παναγιώτη, Νίκο, Περικλή και τους νεότερους Παναγιώτη και Χριστόφορο Πιλαβά, την τέταρτη γενιά της οικογένειας, να χτίζουν βήμα-βήμα το επιχειρηματικό πλάνο που εξασφάλισε την παρουσία των αποσταγμάτων με την επωνυμία Ποτοποιία Πιλαβάς, και εκτός Ελλάδας, σε 18 χώρες.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΙΛΑΒΑΣ
 

Τέσσερις γενιές με αξίες και όραμα 

Το 1978, τα ηνία ανέλαβε να κρατήσει ο Παναγιώτης Πιλαβάς, η δεύτερη γενιά, ιδρύοντας ένα δεύτερο αποστακτήριο – ποτοποιείο καταφέρνοντας να διαδώσει την γκάμα των προϊόντων τους ανά την Ελλάδα, κυρίως στην Ήπειρο και την Κέρκυρα, δημιουργώντας εύφορο έδαφος για την τρίτη γενιά. Το 1990 λοιπόν, οι Νίκος και Περικλής, αφού έμαθαν την τέχνη της απόσταξης, μετέφεραν την επιχείρηση σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 3.500 τ.μ. στην Π.Ε.Ο Πατρών – Κορίνθου 31. Σε εκείνο το μεταβατικό στάδιο ενισχύεται και ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας με προϊόντα όπως η ναυαρχίδα τους, το ούζο νέκταρ, το ούζο Gold, το τσίπουρο, η μαστίχα και η τεντούρα να ταξιδεύουν σε Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Αμερική, Εσθονία, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία, Σερβία, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ισραήλ, Ιράκ, Αυστραλία. 

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΙΛΑΒΑΣ

'Άξιοι συνεχιστές πλέον είναι η τέταρτη γενιά, οι Παναγιώτης και Χριστόφορος Πιλαβάς, που φροντίζουν κάθε στάδιο παραγωγής να πληροί τις βασικές προϋποθέσεις της άριστης πρώτης ύλης, της συνέπειας και του σεβασμού στη διαδικασία της απόσταξη και όλων των σταδίων παραγωγής, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και παραδοσιακών τεχνικών. Οι πιστοποιήσεις ISO και HACCP και οι βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης σε Αμερική και Ευρώπη επιβεβαιώνουν την εντατική και προσεγμένη σε κάθε επίπεδο δουλειά. 

"Πάρε το χρόνο σου" και απόλαυσέ τα!

Τι βάζουμε λοιπόν στα ποτήρια μας σε ένα τραπέζι που μοσχοβολά ιώδιο για να συνοδεύσουμε ψάρια και θαλασσινά, μεζεκλίκια και πιάτα ζυμαρικών ή κρεατικών που αποζητούν αρωματική παρέα; Το Ούζο Νέκταρ Πιλαβάς, το εμβληματικό προϊόν της εταιρίας από το 1940 έως σήμερα, προϊόν απόσταξης γλυκάνισου, αστεροειδή γλυκάνισου και μαστίχας Χίου, είναι το ιδανικό ταίρι για ωμά όπως στρείδια, σεβίτσε και ταρτάρ με την κάθε αρωματική γουλιά να σκάει με τις αμοντάριστες γεύσεις της θάλασσα στο στόμα.

ούζο

'Ένα ακόμα εξαιρετικό απόσταγμα παλιάς οικογενειακής συνταγής, που ανακάλυψε η εταιρία και την έκανε χρυσή, είναι το Ούζο Gold Πιλαβάς, όπου η πρόσμιξη πολλών καρπών στην απόσταξη όπως αστεροειδής γλυκάνισος, μάραθος, γλυκάνισος, κόλιανδρος, κάρδαμο, μαστίχα Χίου και άλλων 8 καρπών και βοτάνων, προσδίδουν την γλυκύτητα που χρειάζεται στο τελικό προϊόν έτσι ώστε να μην απαιτείτε προσθήκη ζάχαρης η κάποιου άλλου γλυκαντικού στοιχείου. Για να έχει βέβαια το κατάλληλο σώμα, γεύση και ανάδειξη όλων των αρωμάτων απαιτείται αλκοολικός βαθμός 43,5 %. Και φυσικά η παραμονή του 4 μήνες στις δεξαμενές έχει ως αποτέλεσμα το αρμονικό δέσιμο των γεύσεων και των αρωμάτων. Απολαύστε το δροσερό με μια ωραία θαλασσινή μακαρονάδα ή ψάρια σχάρας λουσμένα με μπόλικο λαδολέμονο

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΙΛΑΒΑΣ

Από την γκάμα των προϊόντων της ποτοποιίας Πιλαβάς δεν λείπει και το τσίπουρο, που παράγουν εδώ και 15 χρόνια. Το rebranding στην συσκευασία και αλλαγές στο μπουκέτο με ποικιλίες μοσχάτου Ρίου και ροδίτη αλεπού Αχαΐας που χρησιμοποιείται στην απόσταξη, αναβάθμισαν το γευστικό προφίλ και περιτύλιγμά του οπότε φροντίστε να μην λείψει από τα τσουγκρίσματα της παρέας. Ταιριάζει με αέρινα τηγανισμένα μικρόψαρα, καλαμαράκια και χταπόδι ξιδάτο. 

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΙΛΑΒΑΣ

'Ένα εξαιρετικό παραδοσιακό ηδύποτο που παράγεται στην Πάτρα πάνω από έναν αιώνα είναι η τεντούρα, από εκχυλίσματα γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου μέσα σε κρασί μαυροδάφνης. Δεν θα μπορούσε να λείπει από το παλμαρέ της οικογένειας Πιλαβά και είναι εξαίρετη επιλογή για το φινάλε μιας γευστικής μάζωξης. Θα το απολαύσετε παγωμένο μετά από ένα γεύμα σκέτο ενώ αν φανείτε λίγο ευρηματικοί, θα φτιάξετε και πρωτότυπα κοκτέιλ.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΙΛΑΒΑΣ

Τα μεσαιωνικά χωριά στα νότια της νήσου Χίου, με τους στενούς δρόμους, τις καμάρες και τα σπίτια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, διακοσμημένα με "Ξυστά" είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Μοναδικό και το δάκρυ του μαστιχόδεντρου που ευδοκιμεί στο νησί αυτό αποκλειστικά. Το λικέρ Μαστίχα Πιλαβάς, που περιέχει απόσταγμα πραγματικού δακρύου μαστίχας είναι μια ακόμα πρόταση που σας προσκαλεί να "πάρετε το χρόνο σας" για να την απολαύσετε ως digestif, με γλυκάκι της επιλογής σας. Εμείς πάντως προτείνουμε ένα κλασικό υποβρύχιο

pilavas.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Έρχεται το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού στην Παραλία Θεσσαλονίκης

Το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού επιστρέφει πιο πλούσιο και πιο δημιουργικό: από μαγειρικές επιδείξεις με τη Ντίνα Νικολάου και βραβευμένους σεφ, μέχρι πιάτα–έκπληξη από εστιατόρια της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/09/2025

Απονομή του Βραβείου Ποίησης Κωνσταντίνος Γκράχαμ στο Παρίσι

Το βραβείο απονέμεται σε νέους στη μνήμη του Ελληνοαμερικανού ποιητή και ράπερ, γνωστού και ως Konstant, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών.

Zuccherino: Το νέο must-visit gelato spot στην καρδιά της Αθήνας

Η Αθήνα μόλις απέκτησε έναν νέο γευστικό προορισμό για τους λάτρεις του παγωτού.

Πού θα ταξιδέψουμε με την "Ατραπό" ως το τέλος του 2025;

Η ομάδα που διοργανώνει πεζοπορικές περιηγήσεις θα μας "πάει" από Σαλαμίνα και Μεσολόγγι μέχρι Δυτικό Όλυμπο, Γκιώνα, Αρκαδία κ.ά.

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Γαστρονομία, συναυλίες και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Τελικά, τι μας έμεινε απο τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές;

Πήγαμε σε δεκάδες διαφορετικά μέρη, επιμείναμε Κυκλάδες ή Κρήτη (πάντα με συνταγή!), ανεβήκαμε στα βουνά, μείναμε στο Παγκράτι, δοκιμάσαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες και καταλήξαμε στο τι κρατάμε και τί όχι από το φετινό ελληνικό θέρος.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Φεστιβάλ, Ημέρες Καριέρας και όσα δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες.