Suicide Squad

Αμφιλεγόμενο φιλμ, προσεγμένη εικόνα και ήχος

Είδος: Περιπέτειες
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €39,99

Εταιρία: Warner Bros
Διανομή: Tanweer

H Warner δεν είχε εύκολο έργο στην προσπάθειά της να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τον κόσμο των comics που η DC καλλιεργεί εδώ και πολλά χρόνια - ούτε μεμονωμένα, ούτε αναλογικά με τον τρόπο που η Marvel (μετά από ουκ ολίγες αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν και αυτή βέβαια) κατόρθωσε να το κάνει την τελευταία δεκαετία. Οι υπερήρωες της DC είναι λιγότεροι σε αριθμό, οι πιο πολλοί λιγότερο γνωστοί από τους Batman και Superman, ενώ έλειπε εξ αρχής και το έμπειρο χέρι ενός αντίστοιχου Stan Lee ώστε να δοθεί μία έστω γενική κατεύθυνση. Μετά το πολυσυζητημένο Batman vs Superman: Dawn of Justice, λοιπόν, καμία απορία που ακολούθησε ένα ακόμη αμφιλεγόμενο φιλμ, το Suicide Squad - το οποίο ναι μεν δεν ήταν τόσο σοβαροφανές και "βαρύ", είχε όμως τις δικές του αδυναμίες. Αυτή η παραγωγή κυκλοφορεί πλέον σε οικιακή έκδοση Blu-ray. Έχει να προσφέρει αρκετά πράγματα ώστε να διεκδικήσει μία θέση στην συλλογή όσων αγαπούν τα action flicks και δη τα... υπερηρωϊκά;

Για το κοινό του Αθηνόραμα Digital που δεν είχε παρακολουθήσει την ταινία το καλοκαίρι, γοργή υπενθύμιση: στο Suicide Squad έξι εγκληματίες με ειδικές ικανότητες υποχρεώνονται εκβιαστικά από τις Αρχές να συμμετάσχουν σε μία ομάδα με έναν συγκεκριμένο, μυστηριώδη τελικό στόχο. Στην ομάδα αυτή προστίθενται περισσότερα μέλη για λόγους ιεραρχίας και... ισορροπίας, γίνεται ωστόσο γρήγορα κατανοητό ότι αφενός οι εγκληματίες αυτοί δεν θα συνεργαστούν πειθήνια ακριβώς, αφετέρου πως μία μεγαλύτερη απειλή πλανιέται πάνω από την Νέα Υόρκη στο παρασκήνιο. Στα φιλμ με πολλούς χαρακτήρες ελοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος της επιφανειακής υπόθεσης και το Suicide Squad δεν τον αποφεύγει, χωρίς ωστόσο να κατορθώνει ούτε επαρκώς να περιγράψει τους πρωταγωνιστές και τα κίνητρά τους, ούτε να διατηρήσει ένα νήμα σεναριακό που οι θεατές μπορούν ν' ακολουθήσουν μ' ευκολία.

Το αποτέλεσμα είναι το εξής: ένα φιλμ του οποίου κάποια επιμέρους στοιχεία αξίζουν - η ερμηνεία της Margot Robbie ως Harley Quinn, τα ειδικά εφέ της Enchantress, ορισμένες στιχομυθίες, η σκηνοθεσία σε κάποιες σκηνές δράσης - όμως τα πιο πολλά δεν μπορούν να "συνεργαστούν" σε ένα ομοιογενές σύνολο. Η ροή έχει επίσης προβλήματα, όπως και η γενικότερη σκηνοθεσία του David Ayer που δεν κατορθώνει να φέρει στο προσκήνιο το ταλέντο που είχαμε θαυμάσει π.χ. στο Fury. Η οικιακή έκδοση της ταινίας που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιέχει τόσο την κινηματογραφική εκδοχή, όσο και την εκτεταμένη (extended) κατά 15 λεπτά περίπου, η οποία στο θέμα της ροής βοηθά σε έναν βαθμό, αλλά όχι φυσικά καταλυτικό. Αν προσθέσει κανείς στην όλη εξίσωση και τον τραγελαφικά απογοητευτικό Joker του Jared Letto, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με αυτόν των comics και παρελθόντων ταινιών του Batman, δεν είναι δύσκολο να διακρίνει για ποιούς λόγους το Suicide Squad ως ταινία αυτή καθ' αυτή δεν ικανοποίησε τελικά ούτε τους αφοσιωμένους fans της DC, ούτε το ευρύ κοινό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ