Netflix: ταινίες ή σειρές και χωρίς σύνδεση Internet

Για θέαση σε φορητές συσκευές - λεπτομέρειες και οι πρακτικές μας εντυπώσεις

Σχετικά... υπονοούμενα είχε αφήσει ο διευθύνοντας σύμβουλος της Netflix νωρίτερα στη χρονιά, όμως φοβόμασταν πως αναφερόταν στο σχετικό θέμα με αοριστία μεσοπρόθεσμου ορίζοντα - αλλά όχι: η μακράν δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία διανομής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών ενεργοποίησε πριν από λίγες ώρες την λειτουργία λήψης (download) υλικού της σε φορητές συσκευές για θέαση χωρίς σύνδεση με το Internet. Πρόκειται για κάτι που ζητούσαν επίμονα οι συνδρομητές της για πολύ καιρό, κάτι που προσέφερε ο ανταγωνισμός (η Amazon Instant Video για παράδειγμα) και κάτι που έχει σαφώς νόημα, από την στιγμή που πάρα πολύς κόσμος παρακολουθεί ταινίες και σειρές σε περισσότερες από μία συσκευές.

Η λειτουργία υπόκειται σε μία σειρά από περιορισμούς, οι οποίοι ωστόσο κρίνονται ως αποδεκτοί. Κατ' αρχήν αφορά μόνο σε φορητές συσκευές, smartphones και tablets δηλαδή, καθώς εκεί έχει περισσότερο νόημα - σε ορισμένα PC θα είχε επίσης, αλλά εκεί φυσικά ελοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας κλεψίτυπων αντιτύπων ταινιών ή σειρών από τα αρχεία λήψης, οπότε η Netflix δεν το τόλμησε (και δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα ποτέ... αλλά θα δείξει υποθέτουμε). Κατά δεύτερον προσφέρεται μέσω του app της Netflix για Android και iOS αλλά πουθενά αλλού (όχι πως είχε νόημα να προσφερθεί π.χ. στα Windows 10 Mobile αλλά... λέμε τώρα). Τρίτον: η λειτουργία αυτή δεν καλύπτει το σύνολο του καταλόγου της Netflix - κάτι που θα ήταν πρακτικά αδύνατο να συμβαίνει από την πρώτη μέρα καθώς το περιεχόμενο του καταλόγου αυτού αλλάζει συνεχώς - αλλά δεν παύει να προσφέρει πάρα, πάρα πολύ υλικό.

Αμέσως μόλις η Netflix ανακοίνωσε την λειτουργία λήψης ταινιών και σειρών αναβαθμίσαμε τα σχετικά apps της ώστε να αξιολογήσουμε τί προσφέρουν. Οι δοκιμές μας έγιναν με Sony Xperia Z3 Tablet για το λειτουργικό της Google και iPad Pro για το λειτουργικό της Apple. Το app της Netflix και στις δύο περιπτώσεις αμέσως μόλις εκτελείται στην νεότερη έκδοσή του εμφανίζει ενημερωτικό μήνυμα σχετικά με την καινούργια λειτουργία που προσφέρεται και παραπέμπει σε ειδική playlist στην οποία βρίσκονται συγκεντρωμένες πολλές από τις ταινίες και σειρές που υποστηρίζουν την δυνατότητα download από την πρώτη μέρα. Σε αυτές περιλαμβάνονται όλες σχεδόν οι παραγωγές της ίδιας της Netflix - με εξαίρεση τις συμπαραγωγές με την Disney και κάποιες ακόμη - και βέβαια πολλές άλλων τηλεοπτικών δικτύων και κινηματογραφικών studio.

Μεταβαίνοντας στην σελίδα οποιασδήποτε από αυτές τις παραγωγές παρατηρεί κανείς για πρώτη φορά και το γνωστό σύμβολο του download, με την επιλογή του οποίου ξεκινά η λήψη του σχετικού αρχείου ταινίας ή επεισοδίου. Η νέα λειτουργία της Netflix προσφέρει επιλογή ανάμεσα σε δύο επίπεδα ποιότητας, ένα "χαμηλό" και ένα "υψηλό". Δοκιμάζοντας αρχικά το "χαμηλό"... δεν θα το προτείναμε κατά βάση. Βλέπεται χωρίς μόνο σε κινητά τηλέφωνα με μικρή οθόνη. Ακόμη και το "υψηλό" επίπεδο ποιότητας, άλλωστε, έχει ως τελικό αποτέλεσμα ένα αρχείο μεγέθους 1.8GB για π.χ. το... πάντα Χριστουγεννιάτικο Love Actually, το οποίο μεταφέροντας σε Η/Υ διαπιστώσαμε πως έχει ανάλυση μόλις 720x482 pixel. Το αρχείο είναι κωδικοποιημένο κατά Η.264 σε καλή ποιότητα, απολύτως ΟΚ για θέαση σε φορητές συσκευές και, φυσικά, "κλειδωμένο" και μη θεάσιμο σε PC (για τους... περίεργους που θα ρωτούσαν).

Τις ταινίες ή επεισόδια σειρών που λαμβάνει κανείς στο κινητό ή το tablet του μέσω της νέας λειτουργίας της Netflix θα πρέπει να τις παρακολουθήσει μέσα σε 2 έως 7 ημέρες (διαφορετικοί παραγωγοί θέτουν διαφορετικό χρονικό περιθώριο στο υλικό τους). Κανένας από τους προαναφερθέντες περιορισμούς, πάντως, δεν εμποδίζει τους συνδρομητές της Netflix από το να αποθηκεύσουν κάτι που τούς ενδιαφέρει και να το παρακολουθήσουν π.χ. σε μία μεγάλη πτήση, στο δρόμο για τη δουλειά αν αυτή τυγχάνει μακριά ή οπουδήποτε αλλού "εκεί έξω". Είναι ουκ ολίγα τα σενάρια στα οποία αυτή η λειτουργία μπορεί να φανεί χρήσιμη και γι' αυτό ακριβώς άλλωστε η Netflix την προσέφερε (τελικά). Ας ελπίσουμε πως, σε λίγο καιρό από σήμερα, διαθέσιμο θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό του καταλόγου της για λήψη σε φορητές συσκευές... αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθούμε τακτικά για ν' αξιολογήσουμε εν τέλει. Επανερχόμαστε στο θέμα, λοιπόν, κάποια στιγμή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ