LEGO The Movie 2

Κινηματογραφική συνέχεια καλή, οικιακή μεταφορά εντυπωσιακή

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €26,99

Εταιρία: Warner Bros
Διανομή: Tanweer

Στην βιομηχανία του σινεμά υπάρχουν ορισμένα... καλά προβλήματα να έχει κανείς και ένα τέτοιο είχε πρόσφατα η Warner Brothers: πώς δημιουργείς διάδοχο για μία ταινία η οποία, γι' αυτό που είναι, έχει ήδη... αγγίξει το τέλειο; Γιατί το αρχικό LEGO The Movie του 2014 "τα είχε όλα": και πρωτότυπο σενάριο, και ενδιαφέρουσα πλοκή, και ξεκαρδιστικές ατάκες, και θεαματικές σεκάνς, και απίθανη μουσική, και... έκπληξη στο τέλος! Το LEGO The Movie 2 είχε εκ των πραγμάτων δύσκολη αποστολή, λοιπόν, μα βάσει της υποδοχής που τού επεφύλαξαν οι κριτικοί την έφερε εν πολλοίς σε πέρας (έστω κι αν αυτό δεν αντικαθρεπτίστηκε στο box office με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς). Αυτό το φιλμ είναι διαθέσιμο τώρα και στην ελληνική αγορά σε μορφή DVD/Blu-ray - είναι, ωστόσο, το είδος της οικιακής μεταφοράς must-buy που υπήρξε ο προκάτοχός του;

Το LEGO The Movie 2 ξεκινά πέντε ολόκληρα χρόνια μετά από το τέλος του αρχικού και είναι πολλά αυτά που έχουν στο μεσοδιάστημα αλλάξει τόσο στην (όχι πια) ονειρικά χρωματιστή πόλη του Bricksburg - τώρα λέγεται... Apocalypseburg - όσο και στους πρωταγωνιστές, τον Emmet και την Lucy, καθώς και την μεταξύ τους σχέση. Όταν ωστόσο η πόλη αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο από μία καινούργια, μεγάλη απειλή (οι... προσεκτικοί θεατές ενδέχεται να την παρατήρησαν στην τελευταία σκηνή του αρχικού LEGO The Movie), οι δύο χαρακτήρες με την βοήθεια παλιών και νέων φίλων θα χρειαστεί να ξανασυνεργαστούν για να την αντιμετωπίσουν.


Οι δημιουργοί του LEGO The Movie 2 ολοφάνερα είχαν αντιληφθεί ότι (α) ένα... copy/paste του αρχικού φιλμ δεν θα λειτουργούσε με τα δεδομένα του 2019, ότι (β) μία προσέγγιση τύπου "ό,τι πει το marketing" ("let's tick all the boxes" το λένε οι Σάξονες) δεν θα είχε αποτέλεσμα σωστό, αλλά και ότι (γ) κάτι εντελώς διαφορετικό δεν θα ήταν αυτό που περιμένει και ζητά το κοινό από μία ταινία "2". Έκαναν λοιπόν αυτοί οι δημιουργοί ό,τι μπορούσαν για να τηρήσουν δύσκολες ισορροπίες και εν πολλοίς τα κατάφεραν, όμως από το νέο φιλμ λείπει η τόλμη για το "κάτι παραπάνω" και ίσως η "ψυχή" που θα χρειαζόταν ώστε να ξεχωρίσει όπως είχε καταφέρει το αρχικό.

Συγκεκριμένα: στο LEGO The Movie 2 παρόντα είναι τα πιο πολλά από τα στοιχεία που αγαπήσαμε στο πρώτο. Παρούσες οι γοργές στιχομυθίες και ο καταιγισμός από αστεία υπονοούμενα, παρούσες οι πάμπολλες χιουμοριστικές αναφορές σε στοιχεία της pop κουλτούρας και της showbiz, παρόντα και τα χαρούμενα τραγούδια με την... "κολλητική" μελωδία. Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, ουσιαστικά συνιστούν... το "κυρίως πιάτο" του φιλμ, καθώς η έμφαση που έχει δοθεί σε αυτά είναι τόσο μεγάλη, ώστε το σενάριο, η πλοκή και η σκηνοθεσία να "περνούν σε δεύτερη μοίρα" και εν τέλει να μην παίζουν τον ρόλο που θα έπρεπε ως ακρογωνιαίοι λίθοι οποιασδήποτε ταινίας.


Το αποτέλεσμα είναι, λοιπόν, αναπόφευκτα αυτό: μία σπαρταριστά διασκεδαστική (ειδικά για τους θεατές μικρής ηλικίας), ενίοτε απολαυστική ταινία, η οποία όμως δεν διεκδικεί ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις άλλες παραγωγές του 2019 στην κατηγορία της. Ναι, το στυλ και τον χαρακτήρα της δεν τον συναντά κανείς σε άλλα φιλμ 3D animation, όπως και τον συνδυασμό φαντασμαγορικού και... μουσικοχορευτικού. Όμως όταν "πέσουν οι τίτλοι" δεν υπάρχει η διάθεση για άλλη μία θέαση - όπως στις ταινίες που ξέρει κανείς πως δεν αντιστοιχούν μόνο σε 2 ώρες διασκέδασης, αλλά σε προσπάθειες της έβδομης τέχνης να αποτυπώσει κάτι που θ' αντέξει στον χρόνο.

Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που, ενώ είχε όλα τα εχέγγυα για μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στο box office, τελικά αυτή δεν προέκυψε. Ας ελπίσουμε πως μία τρίτη LEGO The Movie θα είναι καλύτερα ισορροπημένη ως ταινία αυτή καθ' αυτή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ