Game of Thrones παντού, ταυτόχρονα. HBO-torrents: 1-0

To παραδοσιακό αμερικανικό κανάλι κάνει την ανατροπή... χάρις στο Internet, φυσικά!

Το ξέραμε πως κάποιο από τα μεγάλα συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια θα έβρισκε τον τρόπο - ήταν, αν το καλοσκεφτεί κανείς, σχεδόν νομοτελειακό. Πάντοτε πιστεύαμε όμως πως θα ήταν η Netflix, με τους διαφορετικούς κανόνες λειτουργίας της, και όχι το HBO... αλλά κάναμε λάθος: εν τέλει ήταν ο "παραδοσιακός" παίκτης αυτός που "σκόραρε"! Ο λόγος για την επιλογή του HBO να προβάλλει τον πολυαναμενόμενο πέμπτο κύκλο της εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς Game of Thrones με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση ανάμεσα στις ώρες που προβάλλεται στις ΗΠΑ και οπουδήποτε αλλού. Το απλό, προφανές και ίσως προφητικό πραγμάτων που έρχονται: παγκόσμιο κοινό, παγκόσμια προβολή και... torrents; Ποιά torrents;

Πράγματι, όπως έχει ήδη γράψει ο καλός συνάδελφος του Αθηνόραμα TV, ο Νίκος Βουλαλάς, το αμερικανικό κανάλι θα προβάλλει όλα τα επεισόδια του κύκλου αυτού ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Όχι το ίδιο βράδυ, όχι το ίδιο εικοσιτετράωρο. Την ίδια στιγμή. Ξεκινώντας βέβαια με "κέντρο" τις 9.00 μ.μ. αμερικανική ώρα ανατολικής ακτής και "κινούμενος" κανείς "δεξιά" και "αριστερά" στις χρονικές ζώνες της υδρογείου, γρήγορα διαπιστώνει πως η ώρα αυτή "μεταφράζεται" σε... όχι το ίδιο "βολικές" ώρες προβολής σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, αντιστοιχεί στις 4.00 τα ξημερώματα - με άλλα λόγια μόνο οι έχοντες αϋπνίες και όσοι τηλεθεατές θα ξενυχτήσουν "επί τούτου", θα είναι αυτοί που θα παρακολουθήσουν κάθε επεισόδιο "σε πραγματικό χρόνο". Με μία πρώτη "ανάγνωση", η επιλογή του HBO φαντάζει το λιγότερο αμερικανοκεντρική, το περισσότερο άτοπη, σωστά;

Λάθος. Θεωρούμε πως δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο έξυπνη, για μία σειρά από λόγους. Μεταδίδοντας κάθε επεισόδιο του Game of Thrones σε παγκόσμιο επίπεδο ταυτόχρονα, το HBO ανάγει κάθε ένα από αυτά σε... event σχεδόν. Όλοι γνωρίζουμε πόσο πιστό κοινό έχει η σειρά - είτε έχει στην πλειοψηφία του διαβάσει τα βιβλία του Martin, είτε όχι - και όλοι γνωρίζουμε πόσο συνήθης έως... καθιερωμένος είναι πια ο μηχανισμός της παρακολούθησης τηλεοπτικών events και ταυτόχρονης συμμετοχής και σχολιασμού στα κοινωνικά δίκτυα. Απλώς δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθεί κανείς π.χ. το Twitter την ώρα που θα προβάλλεται κάθε επεισόδιο και να μη συναντήσει σχόλια για το τί συμβαίνει σε κάθε επεισόδιο του Game of Thrones. Η εξέλιξη του καθενός από αυτά θα είναι από τα θέματα συζήτησης την επόμενη μέρα στη δουλειά πολλών από μας. Τα... spoilers, τα "μαρτυριάρικα" σχόλια δηλαδή, θα είναι αναπόφευκτα. Το ίδιο και, για τους παθιασμένους φίλους της σειράς, η αίσθηση πως "κάτι έχασαν" μην συμμετέχοντας στη live προβολή.

Αν όλα αυτά φαντάζουν υπερβολικά για την ελληνική πραγματικότητα - ίσως είναι, μα όχι τόσο όσο ο πιο πολύς κόσμος πιστεύει - για την τηλεοπτική πραγματικότητα των μεγάλων χωρών εκτός ΗΠΑ δεν είναι καθόλου. Σε αρκετές από αυτές, δε, το πολύ υψηλό ποσοστό παράνομης διανομής των Game of Thrones μέσω Internet (το συνηθέστερο μέσω torrents) αποδιδόταν πάντοτε σε αυτή τη χρονική διαφορά των 24 ή 48 ωρών ανάμεσα στην προβολή κάθε επεισοδίου στις ΗΠΑ και του ίδιου επεισοδίου στις χώρες αυτές. Ποιός είχε την υπομονή να περιμένει τόσο; Τώρα δεν υπάρχει πια αυτή η δικαιολογία, καθώς το HBO - ακόμη και σε άβολες ώρες - προσφέρει τουλάχιστον την επιλογή της live θέασης σε όλους. Ναι, σαφώς ένα ευδιάκριτο ποσοστό του κοινού θα συνεχίσει να "κατεβάζει" το Game of Thrones, όπως και κάθε άλλη δημοφιλή σειρά. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που τηλεοπτικό κανάλι απευθύνεται στο κοινό του σε πραγματικό χρόνο, σε αληθινά παγκόσμια κλίμακα - και ναι μεν το HBO μόνο με μία σειρά της δημοτικότητας του Game of Thrones θα αποτολμούσε κάτι τέτοιο, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως, αν το "πείραμα" πετύχει, θα σταματήσει εκεί.

Στην Ελλάδα ο πέμπτος κύκλος του Game of Thrones θα προβάλλεται - ναι, δεν αστειευόμασταν - στις 4.00 τα ξημερώματα κάθε Κυριακής προς Δευτέρα - αποκλειστικά από τα κανάλια Novacinema 1 και Novacinema 1 HD της Nova, εννοείται υποτιτλισμένος στη γλώσσα μας. Προβλέπουμε, με άλλα λόγια, ουκ ολίγους... νυσταγμένους στις δουλειές τους κάθε Δευτέρα! Για τους υπόλοιπους από μας η Nova προσφέρει με συγκεκριμένες συσκευές της τη δυνατότητα προγραμματισμού εγγραφής κάθε επεισοδίου (λειτουργία PVR) και παρακολούθησής του σε άλλη χρονική στιγμή, όπως και με την υπηρεσία Nova On Demand. Για εκείνους που προτιμούν να... μη σηκωθούν από το κρεβάτι για να παρακολουθήσουν κάθε επεισόδιο, υπάρχει και η υπηρεσία Nova GO - για θέαση προγράμματος της Nova μέσω laptop, smartphone ή tablet - αν και, μεταξύ μας, την επιλογή της παρακολούθησης του ίδιου επεισοδίου την επόμενη ημέρα, Δευτέρα, στις 10:00 μ.μ. υποψιαζόμαστε ότι θα την αξιοποιήσουν περισσότεροι. Απλώς, ε, προσοχή όλη τη μέρα στα... spoilers!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ