Captain America: Civil War

Συναρπαστικό υπερθέαμα, κάποια παράπονα

Το Captain America: Civil War από πλευράς τεχνικής στα σινεμά ήταν υποδειγματικό: μία παραγωγή έξοχη, η οποία χρησιμοποιεί τα ειδικά εφέ το ίδιο συγκρατημένα κι αποτελεσματικά με τα προσεκτικά επιλεγμένα προφίλ και τις αποστάσεις των ηθοποιών στις προσωπικές σκηνές, προκειμένου να επιτύχει μία εικόνα καθαρή, περιγραφική, ομοιογενή που παρακολουθείται απολαυστικά σε όλη της την διάρκεια και όχι ανά... δεκαπεντάλεπτα δράσης μόνο. Η εικόνα αυτή κάνει την μετάβαση στην οικιακή έκδοση σε Blu-ray με τρόπο προσεγμένο και άκρως εντυπωσιακό: λεπτομερής και οξεία, ισορροπημένη σε αντίθεση και "βάθος", με πλούτο χρωμάτων αλλά ποτέ υπερβολική, είναι το στοιχείο του Civil War που "από μόνο του" πρακτικά υποχρεώνει τους θιασώτες των ταινιών της Marvel να το εντάξουν στη συλλογή τους. Αν αγοράσει κανείς ένα και μοναδικό "ηρωϊκό" Blu-ray φέτος, θα πρέπει να είναι αυτό.

Ο ήχος, από την άλλη πλευρά, είναι περισσότερο... χμ, περίπλοκο να αξιολογηθεί με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ίσως ο τομέας της εικόνας "ανεβάζει τον πήχυ" σε τέτοιο βαθμό που ο ακουστικός τομέας εκ των πραγμάτων δεν μπορεί ν' ακολουθήσει. Ίσως οι απαιτήσεις μας να μην είναι ρεαλιστικές. Ίσως το soundtrack της ταινίας στις αίθουσες, τεχνολογίας Dolby Atmos, "υποβαθμίστηκε" με τον περιορισμό του σε "απλό" DTS 7.1 στο οικιακό περιβάλλον. Ίσως, όμως, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω από τον πολύ καλό μα διεκπεραιωτικό ήχο του Civil War που αλλά σε κανένα σημείο δεν "συγκλονίζει" και "συνταράζει", ακόμη και στις σκηνές με την μεγαλύτερη ένταση και τις πλέον θεαματικές εκρήξεις. Είναι λεπτομερής αλλά υποτονικός, όπως μερικοί δίσκοι μουσικοί που "είναι γραμμένοι χαμηλά" και η αύξηση της έντασης μόνο τούς "πνίγει" από ένα σημείο και πέρα. Οι υπεύθυνοι μίξης του ήχου στο νέο Captain America είναι φανερό πως θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια από αυτήν αν θέλουν να κερδίσουν την εκτίμηση των θεατών με καλό εξοπλισμό home cinema (και ανάλογες απαιτήσεις) στο σπίτι.

Στο ίδιο μήκος κύματος - ικανοποιητικού επιπέδου μα όχι έξοχου - κινείται και ο τομέας των extras στο Blu-ray του Captain America: Civil War. Με την ταινία και αυτά να φιλοξενούνται μόνο σε ένα δισκάκι στην έκδοση της ελληνικής αγοράς, ο αριθμός τους είναι μετρημένος: σχολιασμός σκηνοθετών, δύο making of, μερικές σκηνές "κομμένες" και μερικές εκτεταμένες. Υπάρχουν επίσης τα δημοφιλή... bloopers (οι γκάφες στη διάρκεια των γυρισμάτων) και ένα μικρό αφιέρωμα στο Doctor Strange, που σχετίζεται "ελαφρώς" με το Civil War στα comics και παίζεται αυτές τις μέρες στις ελληνικές αίθουσες. Η ένστασή μας δεν βρίσκεται τόσο στον αριθμό των extras όσο στην τυπικότητά τους: είναι ακριβώς τα πράγματα που περιμένει να βρει κανείς πια σε οποιαδήποτε ταινία ΑΑΑ βεληνεκούς, αλλά όχι κάτι παραπάνω, όχι κάτι πρωτότυπο, όχι κάτι που θα ενδιαφερθεί να παρακολουθήσει σημαντικό ποσοστό των θεατών. Κι εδώ υπήρχε περιθώριο για κάτι καλύτερο, με δεδομένο το θεαματικό υλικό του φιλμ.

Τα θέματα των τυπικών extras και του όχι ακριβώς συγκλονιστικού ήχου δεν είναι ούτε μικρά, ούτε αμελητέα - βάσει όμως της ποιότητας της ταινίας και της ποιότητας της εικόνας του, το Captain America: Civil War συνεχίζει να είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές σε Blu-ray για τους φίλους της εκρηκτικής δράσης φέτος. Οι προαναφερθείσες αδυναμίες δεν αρκούν για να σπιλώσουν το υπερθέαμα της Marvel Studios, μεν, όμως ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να τις... συμπεριλάβουμε στην εξίσωση σε αντίστοιχες οικιακές μεταφορές των επόμενων ταινιών που φέρουν την υπογραφή της. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ