Βραβεία Emmy 2017: νικητές, νικήτριες, κάποιες αδικίες

Η Τηλεοπτική Ακαδημία εστιάζει στις γυναικείες ερμηνείες, σε λίγες σειρές πάντως τα βραβεία

Με την άνοδο της τηλεόρασης - και του Internet - ως μέσου ψυχαγωγίας με υψηλά budget και παγκόσμιο κοινό τόσο ευρύ όσο αυτό του σινεμά, δεν είναι να απορεί κανείς που τα βραβεία Emmy έχουν αποκτήσει βαρύτητα συγκρίσιμη με αυτή των βραβείων Oscar. Με αυξημένο λοιπόν ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε, όπως και εκατομμύρια άλλοι τηλεθεατές μέσω καναλιών και Web, την απονομή των Emmy 2017 για να διαπιστώσουμε αν η Τηλεοπτική Ακαδημία θα είχε και φέτος την διάθεση για εκπλήξεις - όπως πέρυσι - ή αν θα είχαμε στην 69η αυτή τελετή περισσότερο συμβατικές επιλογές και βραβεύσεις.

Αυτό που συνέβη ήταν τελικά... ένα remix: δόθηκαν πολλά βραβεία σε παραγωγές που το άξιζαν, περιφρονήθηκαν κάποιες παραγωγές που σίγουρα άξιζαν κάτι καλύτερο, πολλά βραβεία πήγαν σε γυνακεία χέρια - το ωραίο φύλο όντως είχε αδικηθεί σε σχέση με τους άντρες ηθοποιούς σε προηγούμενες τελετές - κάποια πήγαν σε χέρια έγχρωμων ηθοποιών ή/και συντελεστών (έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε όμως ότι αυτό γίνεται πια ως δήλωση και όχι απαραίτητα με καλλιτεχνικά κριτήρια) και για κάποια αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά, σε βαθμό... δικαίωσης σχεδόν. Δικαίωση, πάντως, θα πρέπει να αισθάνονται και οι τρεις μεγάλες Δικτυακές υπηρεσίες διανομής ψυχαγωγικού περιεχομένου αυτή τη στιγμή, δηλαδή οι Netflix, Amazon Instant Video και Hulu, καθώς συγκέντρωσαν όχι λιγότερες από 120 (!) υποψηφιότητες για παραγωγές τους. Ό,τι φοβόταν κάθε διευθυντής μεγάλου "παραδοσιακού" αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου πριν από λίγα χρόνια κοινώς.

Οι σειρές "The Handmaid's Tale" και "Big Little Lies" των Hulu και HBO αντίστοιχα κέρδισαν τα πιο πολλά βραβεία, από πέντε το καθένα, με τις Elisabeth Moss και Nicole Kidman αντίστοιχα να κερδίζουν επίσης τα Emmy πρωταγωνιστικού ρόλου για την κατηγορία τους. Αξιοσημείωτα, επίσης, βραβεία αυτά των Riz Ahmed και Julia Louis-Dreyfus (έκτη συνεχόμενη φορά... εχμ) για τις πρωταγωνιστικές τους ερμηνείες στα The Night Of και Veep αντιστοίχως, αυτό του John Lithgow για τον ρόλο του στο The Crown, αλλά και αυτό του John Oliver για την εκπομπή Last Week Tonight. Ιδιαίτερη χαρά σε όλους τους φίλους του θρυλικού Black Mirror, άλλωστε, έδωσε η βράβευση του Charlie Brooker με Emmy σεναρίου για το ίσως καλύτερο αυτοτελές επεισόδιο του τρίτου κύκλου, το "San Junipero".

Η Netflix, πάντως, μπορεί να χάρηκε για το εν λόγω βραβείο αλλά έφυγε σαφώς απογοητευμένη από το Μicrosoft Theatre χθες το βράδυ, καθώς είχε υποβάλλει 18 διαφορετικές υποψηφιότητες για το δημοφιλέστατο Stranger Things και εν τέλει δεν εισέπραξε κανένα βραβείο για την συγκεκριμένη σειρά - το ίδιο συνέβη, πάντως, και με το πολυσυζητημένο Westworld του HBO, το οποίο υπέβαλλε 22 (!) και επίσης έφυγε "με άδεια χέρια". Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που... απορούν επειδή δεν έχει αναφερθεί ακόμη καθόλου το όνομα του Game of Thrones, σημειώνουμε πως η διάσημη σειρά του HBO δεν μπορούσε λόγω κανονισμών και περιορισμών χρονικών να είναι φέτος υποψήφια σε κάποια κατηγορία. Δεν ανησυχούμε. Του χρόνου πιθανώς θα... κάνει ρελάνς.

Άλλα "βαριά όπλα" της βιομηχανίας των τηλεοπτικών σειρών, πάντως, όπως τα House of Cards, The Americans ή Homeland, αλλά και αγαπημένα cult classics όπως τα Better Call Saul ή Fargo, επίσης δεν απέσπασαν βραβείο φέτος. Ας ελπίσουμε πως στα Emmy 2018 θα υπάρξει αν όχι διάθεση για περισσότερες εκπλήξεις, τουλάχιστον διάθεση για περισσότερη... διασπορά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ