Χείρα βοηθείας... με όρους

H Sony χρηματοδοτεί games τρίτων; Κάτι παίζει...!

Σε καιρούς τεχνηέντως ή όχι δύσκολους, όπως αυτούς που διανύουμε, η υποστήριξη των μικρότερων, ανεξάρτητων δημιουργών video games μπορεί να αποδειχθεί μεγάλης σημασίας για την αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης. Τα εύσημα στη Sony, λοιπόν, η οποία ανακοίνωσε την καθιέρωση του λεγόμενου Pub Fund, ενός προγράμματος "χρηματοδότησης" για την ανάπτυξη νέων video games, από το οποίο οι μικρές ομάδες δημιουργών μπορούν να αντλούν κεφάλαια για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας τους και του συνολικού κόστους των τίτλων που θα κυκλοφορήσουν. Το πρόγραμμα έχει ήδη αποκτήσει τον πρώτο "πελάτη" του (τον τίτλο Burn Zombie Burn της DoubleSix που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες στο PlayStation Network) και η Sony είναι αισιόδοξη πως θα υιοθετηθεί κι από άλλα μέλη της κοινότητας του games development.

Φυσικά, επειδή κανείς δεν... δίνει χρήματα δωρεάν, η Sony ζητά κάτι για την διάθεση των κεφαλαίων αυτών: αποκλειστικότητα του όποιου τίτλου χρηματοδοτηθεί με τον τρόπο αυτό, στο PS3 και το PlayStation Network. Ο ίδιος τίτλος, δηλαδή, να μην κυκλοφορήσει για τα Xbox Live ή Steam, κάτι μάλλον λογικό ως απαίτηση (για τον λόγο αυτό άλλωστε δίνεται από τη Sony και το χρηματικό κίνητρο ούτως ή άλλως). Επειδή όμως... το θέμα του ρευστού "καίει" την ιαπωνική εταιρεία όσο και άλλες ή και περισσότερο, τα χρήματα αυτά δεν θα δίνονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ή πριν την κυκλοφορία του κάθε τίτλου, αλλά θα "επιστρέφονται" στους δημιουργούς μέσα από τα κέρδη (royalties) που έχει η Sony από την πώληση κάθε video game για το PS3. Με άλλα λόγια, ένας τίτλος θα πρέπει πρώτα να έχει σημειώσει τόσες πωλήσεις, ώστε τα χρήματα που αντιστοιχούν στα royalties της Sony να είναι αρκετά ώστε να καλύψουν το κόστος - και τότε το ποσό αυτό της ανάπτυξής του θα επιστρέφεται στους δημιουργούς.

Η προσέγγιση αυτή περιορίζει βέβαια πάρα πολύ το ενδεχόμενο να επωφεληθούν από το Pub Fund δημιουργίες που δεν είναι "εξασφαλισμένα" hits (αλλά "ρισκάρουν" περισσότερο με το design ή το gameplay τους) ή δεν θα τύχουν αρκετής προώθησης. Το μοντέλο πάντως δεν παύει να συμφέρει κάθε εμπλεκόμενο αφού (α) και το όποιο video game χρηματοδοτηθεί από αυτό παραμένει ως ιδιοκτησία στα χέρια των δημιουργών του, με τη Sony να παίζει ρόλο μόνο εκδότη χωρίς να κατέχει πνευματικά δικαιώματα, και (β) το PlayStation Network εμπλουτίζεται σταδιακά με αποκλειστικούς τίτλους που το καθιστούν πιο ελκυστικό. Υποθέτουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι όροι στα "ψιλά γράμματα" των σχετικών συμφωνητικών, οι οποίοι θα χρησιμεύουν ως ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην... κατακλειστεί το γραφείο αιτήσεων του Pub Fund με ανούσιες προτάσεις για συνεργασία και χρηματοδότηση. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει για το γεγονός ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα, εν δυνάμει ευεργετική κίνηση, της οποίας τα αποτελέσματα ευελπιστούμε να γίνουν ευδιάκριτα μέσα στους επόμενους 12 ή 18 μήνες. Για να δούμε, για να δούμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ