Xbox One X: πώς μπορεί να επιτύχει

Τί οφείλει να κάνει η Microsoft για να οδηγήσει το νέο της σύστημα σε θετική πορεία; Αυτά για αρχή!

Ποιοτική αναπαραγωγή των Ultra HD Blu-ray
Αν υπάρχει μία εταιρεία για την οποία μπορεί να είναι βέβαιος κανείς πως θα... "κάνει το καλό και θα το πετάξει στο γυαλό", αυτή είναι η Microsoft. Οι Αμερικανοί από την μία πλευρά φρόντισαν ώστε το Xbox One X να ενσωματώνει drive για δίσκους Ultra HD Blu-ray (το φορμά που εξασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα εικόνας και ήχου σε ταινίες ή σειρές υπερυψηλής ευκρίνειας) και από την άλλη προσφέρουν στο κοινό το ίδιο κακό, απογοητευτικό και προβληματικό app για την αναπαραγωγή των δίσκων αυτών που προσέφεραν και με το Xbox One S. Το app "κάνει τη δουλειά του" αλλά οριακά, με απολύτως βασικού επιπέδου απόδοση στην ποιότητα εικόνας, πανελάχιστες ρυθμίσιμες λειτουργίες και μηδενική εκμετάλλευση του επεξεργαστή γραφικών που ενσωματώνουν τα Xbox One. Στο X, δε, έχουν ήδη αναφερθεί κραυγαλέα προβλήματα απόδοσης εικόνας HDR σε πολλά δημοφιλή UHD BD, προβλήματα στην απόδοση του ήχου Dolby Atmos και γενική αστάθεια. Όλα αυτά η Microsoft οφείλει να τα διορθώσει με νέα, ριζικά ανασχεδιασμένη, φροντισμένη έκδοση του Blu-ray app της - ειδάλλως το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα που το Xbox One X (και S) έχει απέναντι στα PS4/4 Pro αποδυναμώνεται σημαντικά κι απομακρύνει όσους ενδιαφέρονταν γι' αυτήν την δυνατότητα.

Άρτιες λειτουργίες media player


Και μιλώντας για το κακής ποιότητας Blu-ray player app της Microsoft δεν μπορεί παρά να αναφέρει και το αντίστοιχο Media player app, το οποίο αναλαμβάνει την αναπαραγωγή αρχείων εικόνας και ήχου από τοπικά μέσα αποθήκευσης ή το τοπικό οικιακό δίκτυο. Πρόκειται για επίσης κακογραμμένο λογισμικό το οποίο αρνείται να αναγνώσει μέσα αποθήκευσης διαμορφωμένα με δημοφιλείς τρόπους, σταματά την λειτουργία του πολύ συχνά και χωρίς κανέναν προφανή λόγο, είναι ανεξήγητα επιλεκτικό στις μορφές αρχείων εικόνας και ήχου που υποστηρίζει και προσφέρει ρυθμίσεις και χειρισμό εξαιρετικά περιορισμένου επιπέδου. Σε μια εποχή η κυρίαρχη τάση είναι η χρήση Δικτυακών υπηρεσιών για ταινίες, σειρές και μουσική, πολλοί θα υποστηρίξουν πως... "μικρό το κακό" για ένα προβληματικό media player app σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Ούτε το PS4/PS4 Pro, άλλωστε, προσφέρει... υποδειγματικό ακριβώς αντίστοιχο app. Είμαστε ωστόσο της γνώμης πως αν οι κάτοχοι ενός Xbox One X/S είχαν στην διάθεσή τους ένα πολύ καλό app αναπαραγωγής multimedia θα αξιοποιούσαν περισσότερο αυτό από τα PC τους ή αυτόνομα φθηνά media player (όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων). Λέμε τώρα.

Εν κατακλείδι


Όταν όλα έχουν ειπωθεί είμαστε βέβαιοι πως η Microsoft δεν... αγνοεί το τί πρέπει να γίνει ώστε το Xbox One X να επανακτήσει μέρος έστω του εδάφους που έχασε με το Xbox One/One S έναντι των PS4/PS4 Pro. Προφανώς αξιολογεί διαφορετικά τις προτεραιότητές της, ίσως και οι επιλογές της εντάσσονται σε ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο πλάνο που δεν γνωρίζουμε. Όμως έχει αποδεδειγμένα κάνει πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις για την αγορά της ψηφιακής διασκέδασης την τελευταία εξαετία και θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι μόνο έχει αντιληφθεί πόσο πολύ μπορούν να κοστίσουν ορισμένα λάθη, αλλά και πως εν τέλει το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να ακούσει τί ζητούν από αυτήν οι gamers - όχι μόνο το περιορισμένο κοινό των παικτών που ακολουθούν τα Xbox μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες τίτλων, αλλά η πλειοψηφία των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για το gaming ως σύγχρονη μορφή διασκέδασης συνολικά. Δεν είναι τόσο δύσκολο, Redmond!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ