Το Xbox 360 Elite στα 249 ευρώ

Ο πόλεμος τιμών αρχίζει από νωρίς - και καθόλου δεν μας πειράζει!

Όπως η αγορά λίγο έως πολύ περίμενε (τα σημάδια ήταν πολλά και από πολλές κατευθύνσεις), η Microsoft επιβεβαίωσε τις φήμες περί πρόθεσής της να μειώσει την τιμή του καλύτερου Xbox 360, του Elite, ώστε αυτή να είναι χαμηλότερη από τη νέα του PlayStation3. Από τις 28 Αυγούστου το μαύρο και ικανότερο μοντέλο του συστήματος της αμερικανικής εταιρείας θα κοστίζει 249 ευρώ, ενώ το μοντέλο Pro (λευκό και με σκληρό δίσκο των 60 GB) θα πωλείται στην τιμή των 219-229 ευρώ για όσο καιρό βρίσκεται σε στοκ. Μόλις εξαντληθεί θα σταματήσει να διατίθεται και η σειρά των Xbox 360 θα απαρτίζεται πλέον από δύο μέλη μόνο, το Elite στα 299 ευρώ και το Arcade στα 199 ευρώ - ναι, παραδόξως το εισαγωγικό Xbox 360 δέχθηκε... αύξηση τιμής, έστω κι αν οι έμποροι πιθανότατα θα το έχουν τα Χριστούγεννα σε προσφορά στην παλιά τιμή (179 ευρώ) ή στα 199 ευρώ μαζί με κάποιον τίτλο για το σύστημα της Microsoft.

Με τη μείωση της τιμής του Elite, πάντως, το όποιο "πλεονέκτημα" αποκτά εκ πρώτης όψεως η Microsoft απέναντι στη Sony θα κριθεί πολύ αυστηρότερα όσο πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο. Το "πλήρες" Xbox 360 και το νέο PlayStation3 έχουν και τα δύο σκληρό δίσκο των 120 GB, φέρουν και τα δύο θύρα HDMI και συνοδεύονται από ένα χειριστήριο, όμως το δεύτερο έχει διαθέτει και την αναπαραγωγή ταινιών υψηλής ευκρίνειας (το HD-DVD drive για το Xbox 360 είναι και τυπικά εξαφανισμένο πια), και την ασύρματη διασύνδεση εξ ορισμού στις δυνατότητές του (το Xbox 360 χρειάζεται το ειδικό περιφερειακό αξίας 80 ευρώ). Αν προσθέσει κανείς σε αυτά το κόστος συνδρομής του Xbox Live (50 ευρώ το χρόνο), έχει και πάλι μια διαφορά της τάξης των 80 ευρώ ανάμεσα στα δύο συστήματα, υπέρ του PS3, με το Blu-ray να παραμένει πλεονέκτημά του. Και, παρά το γεγονός ότι το Xbox Live είναι ωριμότερο από το PlayStation Network, θα είναι σίγουρα μεγάλο το ποσοστό του κοινού που θα προτιμήσει τη δωρεάν υπηρεσία από τη συνδρομητική.

Το θετικότερο σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις Microsoft και Sony (και η πίεση που ασκήθηκε στην "ψυχολογία" του κοινού λόγω "οικονομικής κρίσης") είχε ως αποτέλεσμα το εξής απλό: έχουμε πλέον στη διάθεσή μας δύο εξαιρετικά προϊόντα σε λογικότατη, για τις δυνατότητές τους, τιμή. Αν μη τι άλλο, το τεχνολογικά παρωχημένο Wii της Nintendo έχει δυσκολότερη αποστολή από ποτέ: καλό το Wiimote και το Motion Plus, καλοί και οι λιγοστοί τίτλοι που τα αξιοποιούν αληθινά, αλλά τα 249 ευρώ φαντάζουν πια μάλλον πολλά. Και μείωση τιμής από τη Nintendo μπορεί να μη δούμε, αφού το Wii συνεχίζει την επιτυχημένη του εμπορική πορεία ακάθεκτο, μπορεί να δούμε όμως (επιτέλους) μια στροφή του κοινού στην υψηλή ευκρίνεια τα φετινά Χριστούγεννα. Όπως πάντα... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ