The Dark Pictures: Man of Medan

Διασκέδαση... τρομακτική, για μοναχικούς ή για παρέες

Είδος: Adventure
Φορμά: PC,Playstation4,Xbox One
Τιμή: €29,99

Εταιρία: Namco
Διανομή: Bandai Namco Entertainment Greece

Γνώμη Νο 1: αναλογικά με την αντίστοιχη προσφορά του Hollywood, το gaming δεν διαθέτει στο κοινό του αρκετούς τίτλους τρόμου. Γνώμη Νο 2: δεν χρειάζεται όλα τα σεναριακά games να είναι... έπη των 30, 50 ή 100 ωρών διάρκειας για να προσφέρουν ψυχαγωγία αντίστοιχη του κόστους τους. Όπως φαίνεται πρόκειται για δύο διαπιστώσεις που δεν έχουμε κάνει μόνο εμείς, καθώς η Bandai-Namco με την νέα της σειρά τίτλων τρόμου The Dark Pictures στοχεύει να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό στην αγορά προσφέροντας δύο φορές τον χρόνο αυτόνομα games με... θριλερική θεματολογία και διάρκεια ακριβώς όση χρειάζονται για να αποδώσουν μια καλογραμμένη ιστορία συναρπαστικά. Το Man of Medan είναι η πρώτη τέτοια ιστορία και κυκλοφορεί σήμερα για PlayStation4, Xbox One και PC. Πετυχαίνει τους στόχους της;

Για το Man of Medan η Bandai-Namco συνεργάστηκε με την ίσως ιδανική εταιρεία ανάπτυξης για την περίσταση, την Supermassive Games που είχε δημιουργήσει το δημοφιλέστατο Unti Dawn του PS4. Αποδείχθηκε πως η επιλογή ήταν σοφή: το Man of Medan ξεκινά σωστά, θέτοντας με... πειστικά τρομακτικό τρόπο το υπόβαθρο στο οποίο θα στηριχθεί η όλη περιπέτεια, και συνεχίζει να εκτυλίσσει το σενάριο με πολύ καλό ρυθμό, χωρίς καθυστερήσεις άσκοπες και... εμμονές σε στοιχεία που εν τέλει δεν αποδεικνύονται σημαντικά. Πρόκειται για μία παγίδα που η πλειοψηφία των games αυτού του στυλ δεν κατορθώνει να αποφύγει - και η Supermassive αξίζει τα εύσημα ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται την αξία της έντασης και την αξιοποιεί.


Εν τάχει, σκοπίμως: μία παρέα νέων ανθρώπων (ένα ζευγάρι και τα αδέλφια καθενός εκ των δύο) αποφασίζουν ν' αναζητήσουν το ναυάγιο ενός αεροπλάνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και γι' αυτόν τον σκοπό συνεργάζονται με έναν εμπειρότερο καπετάνιο για να τούς βοηθήσει. Επειδή φυσικά σε... σχεδόν καμία ταινία ή video game τρόμου τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως είχαν σχεδιαστεί, η όλη "αποστολή αναψυχής" καταλήγει σε ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο όπου η παρέα των πέντε θα προσπαθήσει να επιβιώσει αντιμέτωπη με πράγματα για τα οποία ούτε στο ελάχιστο δεν ήταν φυσικά προετοιμασμένη - με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δεδομένα ενός σύγχρονου θρίλερ.

Όπως και στο Until Dawn, σημαντικό ποσοστό του χρόνου παιχνιδιού καταλαμβάνει τόσο η εξερεύνηση, όσο και οι διάλογοι ανάμεσα στους 5 χαρακτήρες: ο στόχος είναι να εξοικειωθεί αρκετά ο παίκτης με τον καθένα από αυτούς ώστε να νοιαστεί για την τύχη τους και το Man of Medan αυτό το πετυχαίνει. Οι προκαθορισμένες σεκάνς δράσης κατά την διάρκεια των οποίων ο παίκτης πρέπει να πατήσει στην σωστή στιγμή συγκεκριμένα πλήκτρα για να έχει το σωστό αποτέλεσμα είναι επίσης παρούσες: μπορεί όσοι αντιπαθούν τον μηχανισμό αυτόν να μην τον... αγαπήσουν και σε αυτόν τον τίτλο, όμως η αλήθεια είναι πως ένα σενάριο με πολλαπλά (και πάρα πολλά) "μονοπάτια" χρειάζεται εν τέλει "κομβικά σημεία" αυτού του τύπου και στον τίτλο της Bandai-Namco αυτά είναι τουλάχιστον καλοσκηνοθετημένα και συχνά όχι τα... κλισέ αναμενόμενα του είδους.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ