The Dark Pictures: Man of Medan

Διασκέδαση... τρομακτική, για μοναχικούς ή για παρέες

Αυτό που οφείλει να αναγνωρίσει κανείς στο Man of Medan, άλλωστε - σε αντίθεση με άλλα games πολλαπλών σεναριακών νημάτων - είναι πως στην πλειοψηφία των επιλογών που μπορεί να κάνει ο παίκτης οι συνέπειες είναι αν όχι πάντα καθοριστικές, τότε σίγουρα πολύ σημαντικές. Ο τίτλος... "δεν χαρίζει κάστανα": ο θάνατος μπορεί να έλθει οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και μέσα από επιλογές που δείχνουν τυχαίες ενίοτε. Όταν, δε, έρχεται η τραγική κατάληξη για κάποιον από τους χαρακτήρες, είναι ανεπιστρεπτί: ο παίκτης θα πρέπει κατά βάση είτε να παίξει μέχρι το τέλος χωρίς αυτόν (με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξέλιξη του τίτλου αφού και οι πέντε χρησιμοποιούνται εναλλάξ), είτε να ξεκινήσει από την αρχή ακολουθώντας πιθανώς άλλο "μονοπάτι".

Η τολμηρή αυτή επιλογή κατορθώνει τρία πράγματα: αυξάνει σημαντικά την ένταση και την αγωνία στις σεκάνς δράσης, καθώς υπάρχει "κόστος" απτό στον απρόσεκτο χειρισμό, υποχρεώνει τον παίκτη να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις "συμβουλές" (hints) που βρίσκονται διάσπαρτες στο περιβάλλον του τίτλου, αλλά αυξάνει και την αντοχή του στον χρόνο: η διάρκεια του Man of Medan αν το ξεκινούσε κανείς γνωρίζοντας ακριβώς τί να κάνει μέχρι το τέλος δεν είναι μεγαλύτερη π.χ. των 5-6 ωρών περίπου. Όμως σχεδόν όλοι οι gamers θα το παίξουν το λιγότερο δύο ή τρεις φορές: η πρώτη είναι η... "εξερευνητική", η δεύτερη η "κανονική" και η τρίτη της "περιέργειας", καθώς είναι πολλά τα σημεία που "προκαλούν" τον παίκτη να κάνει τελείως διαφορετικές επιλογές ώστε να δει πώς διαμορφώνεται στην συνέχεια το σενάριο με αυτές.

Ακόμη και όταν ολοκληρώσει κανείς το Man of Medan μόνος του, δε, συνεχίζει να έχει λόγους να ασχοληθεί περαιτέρω με αυτό: έξυπνα η Supermassive Games συμπεριέλαβε πρόσθετες επιλογές παιχνιδιού που "εμπλέκουν" πιο πολλούς από έναν παίκτες. Στην μία από αυτές δύο παίκτες μέσω Internet μπορούν να παίξουν μαζί την ιστορία του τίτλου, συμμετέχοντας σε ξεχωριστές σκηνές ο καθένας αλλά και σε πολλές μαζί (μάλιστα στην πρώτη περίπτωση φανερώνονται και στοιχεία που δεν είναι ορατά αν παίζει μόνο ένας παίκτης). Στην άλλη επιλογή, αυτήν... "του σαλονιού", έως και 5 παίκτες (όσοι και οι διαθέσιμοι χαρακτήρες) μπορούν με το ίδιο χειριστήριο να συμμετάσχουν ο καθένας με την σειρά του στην ιστορία του τίτλου - οπότε μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τον... σχολιασμό της παρέας και την σχετική διασκέδαση!

Γνώμη μας είναι πως και μόνο γι' αυτήν την ψυχαγωγική εμπειρία... θρίλερ-πάρτι το Man of Medan αξίζει με άνεση τα €29.99 που ζητά (τα μισά απ' όσα ένας τυπικός νέος τίτλος για PS4/Xbox One). Αλλά και για τους μοναχικούς παίκτες η ψυχαγωγία που προσφέρει η παραγωγή της Supermassive Games είναι πολύ περισσότερη από ό,τι υπονοούν οι έξι ώρες σεναριακής διάρκειάς της. Υπήρχε σαφές περιθώριο βελτίωσης σε ορισμένα στοιχεία της (ειδικά στα τεχνικά), όμως είναι χωρίς αμφιβολία μία καλή αρχή για την σειρά The Dark Pictures της Bandai-Namco: ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πώς μπορούν να διασκεδάσουν το κοινό τέτοια αυτοτελή αλληλεπιδραστικά θρίλερ όταν έχουν δημιουργηθεί με συγκεκριμένες παραμέτρους εξ αρχής. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το επόμενο!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ