Steam Deck: ένα gaming PC σε μορφή... Switch

H Valve επαναφέρει την ιδέα του SteamPC με περισσότερο στυλ από ποτέ, ξεκίνημα τον Δεκέμβριο

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν και άνθρωποι που δεν πιστεύουν στις συμπτώσεις, αλλά... εντάξει τώρα! Ελάχιστες ημέρες μετά από την αποκάλυψη του εν μέρει απογοητευτικού OLED Switch της Nintendo, το οποίο είναι μεν καλό αλλά δεν φέρνει κάτι νέο στην αγορά του gaming, η Valve αποκαλύπτει ένα φορητό σύστημα ψυχαγωγίας που κάνει ακριβώς αυτό: το φημολογούμενο "Steam Pal" είναι εν τέλει αληθινό, λέγεται Steam Deck κι είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο PC που η Valve υλοποίησε σε συνεργασία με την AMD. Στηρίζεται σε τετραπύρηνο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Zen2 και οκταπύρηνο επεξεργαστή γραφικών αρχιτεκτονικής RDNA2, προσφέρει 16GB μνήμης λειτουργίας και αποθηκευτικό χώρο τεχνολογίας eMMC ή NVME SSD, σε περίβλημα ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό ενός Switch. Είναι, ολοφάνερα, το ισχυρότερο σύστημα ψυχαγωγίας που εμφανίζεται μέχρι σήμερα σε φορητή μορφή.

Το Steam Deck δεν είναι ένα απλό PC που προωθείται ως παιχνιδομηχανή όμως. Έχει σχεδιαστεί εξ αρχής και συγκεκριμένα για gaming, με οθόνη 7 ιντσών τεχνολογίας LCD, ανάλυσης 1280x800 pixel και σάρωσης στα 60Hz - ό,τι πρέπει για διασκέδαση οπουδήποτε. Προσφέρει, δε, πρακτικά... όλους τους δυνατούς τρόπους ελέγχου, από παραδοσιακά κουμπιά και μοχλούς, μέχρι επιφάνειες αφής και 8 διαφορετικά (!) πλήκτρα "σκανδάλες". Ενσωματώνει ακόμη και γυροσκοπικό έλεγχο σε 6 άξονες με αισθητήρα κίνησης, ενώ η οθόνη LCD είναι και η ίδια αφής.

Το σύστημα της Valve ενσωματώνει υποδοχή υποδοχή γρήγορων καρτών μνήμης microSD για επέκταση του αποθηκευτικού του χώρου (τα games μπορούν να εκτελούνται απευθείας από εκεί), ασύρματη διασύνδεση Wi-Fi 802.11ac, καθώς και συμβατότητα με το πρότυπο Bluetooth 5.0 για χειριστήρια, αξεσουάρ και ήχο. Ενσωματώνει επίσης υποδοχή ακουστικών, διπλό μικρόφωνο και θύρα USB-C η οποία υποστηρίζει όλες τις πιθανές λειτουργίες του τύπου της: φόρτιση, έξοδο εικόνας/ήχου (σε ανάλυση έως 4K/120 ή και 8K/60!) και μεταφορά δεδομένων. Η Valve θα ξεκινήσει να πωλεί κάποια στιγμή και μία ειδική βάση (dock) η οποία θα προσφέρει ακόμη περισσότερες θύρες επέκτασης και επιλογές για εξόδους εικόνας.

Ως σύστημα της Valve, το Steam Deck προφανώς θα αξιοποιεί τα PC games που οι καταναλωτές έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια ή μπορούν να αποκτήσουν μέσα από την υπηρεσία Steam. Αν υπάρχει ένας... "αστερίσκος" όσον αφορά στο συγκεκριμένο προϊόν, είναι αυτός: δεν βασίζεται σε Windows αλλά σε έκδοση Linux που η Valve ανέπτυξε για αυτήν την συσκευή ειδικά (το SteamOS 3.0 - θυμάται κανείς τα SteamPC;). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Steam Dock θα παίζει είτε τις αμιγείς εκδόσεις PC games σε Linux που βρίσκονται στην Steam είτε τις εκδόσεις Windows μέσα από το υποσύστημα εξομείωσης Proton. Η Valve υποστηρίζει πως αυτό έχει εξελιχθεί πάρα πολύ πλέον και λειτουργεί χωρίς "θέματα", καθώς και ότι οι δημιουργοί PC games δεν θα χρειαστεί να κάνουν απολύτως τίποτε για να εξασφαλίσουν συμβατότητα των τίτλων τους με το Steam Deck. Στα σχετικά demos με πολλά δημοφιλή, απαιτητικότατα games αυτό αποδεικνύεται μέχρι στιγμής και, σε κάθε περίπτωση, το hardware του Steam Deck είναι και αρκετά ισχυρό (και με το παραπάνω) για να κάνει την σχετική εξομείωση αποδοτικά.

Υπάρχουν δύο ακόμη στοιχεία που ενδέχεται να ενδιαφέρουν πολλούς καταναλωτές. Ένα: το Steam Deck δεν είναι "κλειδωμένο": οι παίκτες μπορούν να εγκαταστήσουν σε αυτό άλλα λειτουργικά συστήματα (όπως τα Windows) και άλλα Δικτυακά καταστήματα (όπως π.χ. το Epic Games Store) αν το επιθυμούν. Η Valve χρησιμοποίησε το Linux για να μεγιστοποιήσει την απόδοση του Steam Deck και να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία. Αυτή, με την ενσωματωμένη μπαταρία των 40 W/hr, θα κυμαίνεται ανάμεσα στις 2 (!) και τις 8 ώρες, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε τίτλου. Δύο: η συσκευή της Valve αξιοποιείται - ειδικά σε συνδυασμό με το προαναφερθέν dock αλλά όχι μόνο με αυτό απαραίτητα - και ως κανονικός, κανονικότατος προσωπικός υπολογιστής: το SteamOS στηρίζεται στο γραφικό περιβάλλον KDE και οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν οποιαδήποτε συμβατή εφαρμογή.

To Steam Deck θα γίνει διαθέσιμο τον Δεκέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αγγλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (θεωρούμε και στην Ελλάδα), με τις "κρατήσεις" (και όχι προπωλήσεις) να ξεκινούν από τις 16/7. Τα τρία διαφορετικά μοντέλα του έχουν τα εξής κόστη: €419 για το "εισαγωγικό" με τα 64GB αποθηκευτικού χώρου eMMC, €549 για αυτό με τον NVME SSD χωρητικότητας 256GB και μία θήκη μεταφοράς, αλλά και €679 για το καλύτερο με NVME SSD χωρητικότητας 512GB, ειδικό γυαλί οθόνης που περιορίζει τις αντανακλάσεις και θήκη μεταφοράς. Τα κόστη είναι λογικά έως ελκυστικά γι' αυτό που είναι το Steam Deck και το μόνο που θα πρέπει να περιμένουν να διαπιστώσουν οι PC gamers στην ουσία είναι το πώς διαμορφώνεται η αυτονομία του σε ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης και αν τους καλύπτει. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ