Νέο Nintendo Switch: επίσημο, βελτιωμένο "στα σημεία"

Οι Ιάπωνες ανανεώνουν το υπάρχον μοντέλο, το κόστος του διαδόχου πάντως υψηλό

Η Nintendo κατόρθωσε να εκπλήξει τους πάντες πριν από λίγες ώρες ανακοινώνοντας - και μάλιστα με... video στο YouTube - ένα νέο μοντέλο Switch. Σχετική φημολογία "κυκλοφορεί" στο Web εδώ και 18 μήνες σχετικά με έναν "διάδοχο" του υβριδικού συστήματος ψυχαγωγίας των Ιαπώνων, εστιασμένη κυρίως σε ένα "Switch Pro" που υποτίθεται πως θα ήταν ισχυρότερο από τα υπάρχοντα Switch/Switch Lite. Αυτό που αποκαλύφθηκε τελικά είναι ένα βελτιωμένο μοντέλο Switch, με ορισμένες σημαντικές αναβαθμίσεις αλλά σε καμία περίπτωση πραγματικός "διάδοχος". Το νέο αυτό μοντέλο Switch θα γίνει εμπορικά διαθέσιμο στην αμερικανική αγορά σε δύο διαφορετικά χρώματα από τις 8 Οκτωβρίου προς $350. Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα γνωστή ημερομηνία και κόστος για την ελληνική αγορά.

Το σημαντικότερο στοιχείο του νέου αυτού μοντέλου Switch είναι η οθόνη του τεχνολογίας OLED: είναι κατά τι μεγαλύτερη από αυτή του παρόντος Switch (διαγώνιος 7 ιντσών αντί για 6.2) αλλά της ίδιας ανάλυσης, έτσι ώστε να είναι 100% συμβατή με τα υπάρχοντα games του. Αυτό σημαίνει πως είναι βέβαια λιγότερο ευκρινής, όμως η υψηλότερη ποιότητα απεικόνισης της οθόνης αυτής (και το μειωμένο της πλαίσιο) αποζημιώνουν και με το παραπάνω. Οι οθόνες OLED παραδοσιακά προσφέρουν άψογη απόδοση του μαύρου και κατά πολύ μεγαλύτερη αντίθεση από τις αντίστοιχες LCD, τα games του Switch λοιπόν θα δείχνουν πολύ όμορφα στο καινούργιο μοντέλο.

Υπάρχουν και άλλες ευπρόσδεκτες βελτιώσεις ή προσθήκες. Ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος του OLED Switch ανέρχεται τώρα στα 64 GB (από τα 32 GB του αρχικού μοντέλου), η ειδική βάση τώρα περιλαμβάνει και θύρα Ethernet για ενσύρματη Δικτυακή πρόσβαση (στο αρχικό μοντέλο έπρεπε να αγοραστεί ξεχωριστά ως περιφερειακό USB) ενώ το στήριγμα στο πίσω μέρος του είναι πλατύτερο και προσφέρει δύο διαφορετικές θέσεις χρήσης. Η Nintendo επίσης υποστηρίζει πως το OLED Switch αποδίδει "βελτιωμένο ήχο" (τα ηχεία είναι κάπως καλύτερα τοποθετημένα αλλά παραμένουν στερεοφωνικά), ενώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος αναφέρεται και η συμβατότητα με κάρτες μνήμης microSD για επέκταση του αποθηκευτικού του χώρου (το αρχικό αξιοποιεί μόνο κάρτες μνήμης microSDHC ή microSDXC για τον ίδιο σκοπό).

Το OLED Switch είναι κατά τι βαρύτερο αν και ενσωματώνει ακριβώς την ίδια μπαταρία με το αρχικό (η Nintendo αναφέρει πως η αυτονομία του είναι ακριβώς η ίδια), είναι συμβατό με όλα τα περιφερειακά και αξεσουάρ του αρχικού μοντέλου και φυσικά με όλα τα games των Switch. Δεν έχει αλλάξει τίποτε, επίσης, στα δύο χειριστήρια Joy-con αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν και κατά πόσο έχει διορθωθεί το γνωστό πρόβλημα των μοχλών τους μέχρις ότου να τα δοκιμάσουμε στην πράξη.

Με... αυτά και μ' εκείνα, πάντως, ένα "Switch Pro" δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό πλέον: οι σχετικές φήμες ήθελαν ένα τέτοιο μοντέλο με ισχυρότερα υποσυστήματα και την δυνατότητα να αποδίδει games σε ανάλυση 4Κ αξιοποιώντας την τεχνολογία DLSS της nVidia. Αυτά θα μπορούσε να τα προσφέρει ένα Switch 2, βέβαια, το οποίο όμως λογικά βρίσκεται πλέον τουλάχιστον δύο χρόνια μακριά αν το OLED Switch κυκλοφορεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2021. Για την ώρα οι καταναλωτές θα έχουν στην διάθεσή τους σύντομα το δεύτερο, το οποίο όμως στηρίζεται στα ίδια υποσυστήματα με το αρχικό Switch, κοινώς σε τεχνολογία εξαετίας πλέον. Για $350 κόστους, αυτό μπορεί να μην αρέσει και πολύ σε σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών σήμερα.

Αν και αυτό ισχύει, όλοι περιμένουμε πως το OLED Switch θα αποδειχθεί εμπορικά επιτυχημένο για την Nintendo μακροπρόθεσμα. Μπορεί να μην είναι ελκυστικό ως αναβάθμιση από το υπάρχον μοντέλο, μα οι παίκτες που σκέφτονταν ήδη να αποκτήσουν ένα Switch τώρα θα προτιμήσουν, και σωστά, το νεότερο. Υπάρχει, δε, ουκ ολίγος κόσμος που ενδιαφερόταν να αποκτήσει δεύτερο Switch για χρήση από την ίδια οικογένεια (αποτέλεσμα και αυτό του COVID-19...), οπότε και γι' αυτόν έχει νόημα η αγορά του νέου μοντέλου. Δεν είναι σαφές αν η Nintendo σκοπεύει να κρατήσει και τα τρία διαφορετικά μοντέλα Switch στην αγορά για καιρό, μα δεν θ' αποτελούσε έκπληξη η σταδιακή απόσυρση του αρχικού (τα OLED Switch και Switch Lite διαφοροποιούνται κατά πολύ ευκολότερα). Έρχεται μείωση τιμής για το αρχικό, λοιπόν; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ