Spider-man

Πρόταση υπερηρωϊκή, περιπέτεια συναρπαστική, παραγωγή κορυφαία

Είδος: Action Adventure
Φορμά: Playstation4
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε δέκα, ούτε είκοσι. Τριανταέξι. Τριανταέξι διαφορετικά video games - ναι, είναι όντως τόσα, τα μετρήσαμε - έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορα συστήματα ψυχαγωγίας από το 1982 με θέμα τον πιθανώς δημοφιλέστερο σε παγκόσμιο επίπεδο υπερήρωα της Marvel, τον Spider-man. Από αυτά μόνο ένα είχε ξεχωρίσει μέχρι σήμερα για την ποιότητά του (το Spider-man 2 της Treyarch το 2002) και τα υπόλοιπα ήταν από απαράδεκτα έως "απλώς ΟΚ" στην καλύτερη περίπτωση. Είχαμε αρχίσει αληθινά να πιστεύουμε όχι μόνο πως ο... αραχνοκέφαλος, ο "φιλικός γείτονας" της Νέας Υόρκης δεν θα είχε ποτέ την παρουσία που τού αξίζει σε σύγχρονο video game, αλλά και πως για τις παραγωγές με πρωταγωνιστές υπερήρωες θα έπρεπε να μειώσουμε πάρα πολύ ττις απαιτήσεις μας γενικότερα. Ώσπου τον Ιούνιο του 2016 οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν με την αποκάλυψη του Spider-man για το PS4, διά χειρός της θρυλικής Insomniac μάλιστα.

Αυτός ο τίτλος θα είναι επιτέλους διαθέσιμος στο ευρύ κοινό αύριο, 7/9, αποκλειστικά για το σύστημα της Sony. Οι προσδοκίες οι δικές μας και αυτές του κοινού από την συγκεκριμένη παραγωγή είναι πάρα πολύ μεγάλες. Μπορεί ν' ανταποκριθεί το Spider-man σ' αυτές;

Ξεκινώντας να εξερευνά κανείς την παραγωγή της Insomniac διαπιστώνει από νωρίς πως η έμπειρη εταιρεία ανάπτυξης έχει κάνει τις σωστές επιλογές πολλούς σημαντικούς τομείς, αποφεύγοντας "παγίδες" και ατοπήματα που θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε απογοήτευση. To σενάριο του Spider-man δεν αφορά, για παράδειγμα, ούτε το ξεκίνημα του Peter Parker ως υπερήρωα (που το έχουμε παρακολουθήσει τόσες φορές πια ώστε να μην χρειάζεται άλλες), ούτε κάποιο συγκεκριμένο comic που πρέπει ν' ακολουθηθεί πιστά: η Sony έχει δημιουργήσει ένα υπόβαθρο που σκιαγραφεί τον Spider-man ως έμπειρο πια μαχητή ενάντια στο έγκλημα, αλλά και ως νέο άνθρωπο που έχει αναλάβει καθημερινές ευθύνες και ξεκινήσει μια καριέρα. Έτσι μπορούν να είναι παρόντες στο σενάριο τόσο οικείοι του άνθρωποι που γνωρίζουμε... εξ απ' ανέκαθεν, όπως η θεία May και η Mary Jane Watson, όσο και πάρα πολλοί από τους εμβληματικούς του αντιπάλους, όπως ο Kingpin ή ο Shocker.

Σωστές επιλογές έχουν γίνει, κατά τη γνώμη μας, και στην δομή του τίτλου. Αυτή συνδυάζει το κεντρικό σεναριακό νήμα που εκ των πραγμάτων θα ακολουθηθεί κάποια στιγμή ώστε να αποκαλυφθεί όλη η... παιδική χαρά που ακούει στο όνομα "Νέα Υόρκη" στο Spider-man (περισσότερα γι' αυτό σε λίγο), αλλά προσφέρει από νωρίς και παράπλευρες αποστολές ή/και διάφορες δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί κανείς, προσδίδοντας έναν τόνο ελευθερίας κινήσεων και σίγουρα ευελιξίας. Το κεντρικό σεναριακό τμήμα μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερες από 25 ώρες αν τ' ακολουθήσει κανείς χωρίς να κάνει τίποτε άλλο, όμως είμαστε πρακτικά βέβαιοι πως πολλοί gamers θα ασχοληθούν με την παραγωγή της Insomniac και τις... διπλάσιες ίσως - αφενός γιατί η ανταμοιβή σε bonus υλικό είναι πλούσια κι ενδιαφέρουσα, αφετέρου γιατί τα τρία διαφορετικά στυλ με τα οποία μπορεί να προσεγγίσει κανείς όλη την περιπέτεια όντως προσφέρουν αλλιώτικη ψυχαγωγική εμπειρία.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ