PSPgo: Και... τα παλιά UMD μου;

Το θέμα που πρόκυψε από... το πουθενά - και η γνώμη μας

Όταν η Sony επιβεβαίωσε στην έκθεση Ε3 2009 του καλοκαιριού την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει μία καινούργια έκδοση του PSP που δεν θα χρησιμοποιεί τα γνωστά μέχρι σήμερα δισκάκια UMD για τα games του, το σημαντικότερο πράγμα της όλης ανακοίνωσης εντοπιζόταν βέβαια στο γεγονός ότι με την κυκλοφορία αυτής της συσκευής η ιαπωνική εταιρεία μεταβαίνει οριστικά στη διάθεση ψυχαγωγικού περιεχομένου (και) αποκλειστικά μέσω Internet. Δεν άργησαν, ωστόσο, αφού... "κατακάθησε η σκόνη" της αποκάλυψης του PSPgo, να εμφανίζονται στο Web τα πρώτα ερωτήματα σχετικά με την... "κληρονομιά" του, δηλαδή τα προηγούμενα μοντέλα PSP, τους κατόχους τους και τις συλλογές με games σε UMD που είχαν "χτίσει" με τα χρόνια. Και, πρακτικά από το πουθενά, προέκυψε ένα θέμα που - κατά τη γνώμη μας - είναι συζητήσιμο αν θα έπρεπε να είχε προκύψει εξ αρχής. Θέμα, σε κάθε περίπτωση, για το οποίο η Sony έχει πλέον επίσημη απάντηση και θέση, η οποία μάλλον θα συζητηθεί.

Το θέμα - που έφεραν στο προσκήνιο προφανώς κάτοχοι των υπαρχόντων μοντέλων PSP - αφορούσε στα games που είχαν ήδη αγοράσει σε μορφή UMD και με το PSPgo δεν θα μπορούσαν πια να χρησιμοποιηθούν. Για κάποιο λόγο οι χρήστες αυτοί θεώρησαν - ίσως στο πνεύμα της "προς τα πίσω συμβατότητας" που είχε προσφέρει η Sony ανάμεσα στα PlayStation και PlayStation2 - ότι η ιαπωνική εταιρεία θα έπρεπε να προσφέρει νέες, αμιγώς ψηφιακές εκδοχές όλων τους των games σε UMD, ώστε να τα παίζουν στο PSPgo. Όπως συνηθίζεται, ο... Δικτυακός σαματάς ήταν τόσος (μερικά post σε πολυσύχναστα Web sites και forums είναι αρκετά) ώστε η Sony, βάζοντας τον εαυτό της σε αμυντική θέση, μερικές μέρες μετά το πέρας της Ε3 δήλωσε ότι θα βρει έναν τρόπο για να βοηθήσει τους κατόχους των PSP-1000, 2000 και 3000 να αξιοποιήσουν τις συλλογές τους σε UMD games και στο PSPgo.

Μικρό fast forward στα τέλη Σεπτεμβρίου και, μερικές ημέρες πριν την κυκλοφορία του PSPgo στα καταστήματα Ευρώπης, Αμερικής και Ιαπωνίας, η Sony ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει για τα games κάποια οδό "αναβάθμισης" από τα UMD των παλαιότερων PSP στα ψηφιακά αρχεία του PSPgo. Στην Ευρώπη, πάντως, η Sony προσφέρει τη δυνατότητα στους καταλανωτές που θα αγοράσουν το PSPgo και είναι κάτοχοι ενός τουλάχιστον τίτλου σε UMD, να αποκτήσουν σε ψηφιακή μορφή τρία games από τη δική της βιβλιοθήκη εντελώς δωρεάν. Η προσφορά ισχύει μέχρι το Μάρτιο και, φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως πάρα πολλοί από τους κορυφαίους τίτλους για PSP (Patapon, Locoroco, Killzone Liberation, Wipeout Pure, Syphon Filter DM) ανήκουν στη Sony και περιλαμβάνονται σ' αυτόν τον κατάλογο. Έτσι, σε συνδυασμό με την προσφορά για το Gran Turismo, μέσα στις πρώτες 10 μέρες κατοχής ενός PSPgo, μπορεί να έχει κανείς ήδη ξεκινήσει τη συλλογή του με ΑΑΑ παραγωγές. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα.

Τί συνέβη πραγματικά με το θέμα της "αναβάθμισης" των games από PSP σε PSPgo, ωστόσο; Και... ποια είναι η γνώμη μας;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ