PSPgo: Και... τα παλιά UMD μου;

Το θέμα που πρόκυψε από... το πουθενά - και η γνώμη μας

Αυτό που πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα έγινε, είναι το εξής: η Sony υποσχέθηκε μεν τον Ιούνιο να βρει έναν τρόπο ώστε να ικανοποιήσει τους κατόχους υπαρχόντων PSP, και πιθανότατα είχε όλη την καλή διάθεση να το κάνει, αλλά... τής τελείωσε ο χρόνος. Tο αθηνόραμαdigital.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι συζητήθηκαν εντός της εταιρείας τουλάχιστον δύο τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να ικανοποιήσει τους καταναλωτές αυτούς: είτε επιτρέποντάς τους να ανταλλάξουν σε καταστήματα συνεργαζόμενα με τη Sony τα serial numbers των UMD τους με ψηφιακούς κωδικούς για απευθείας download (στην Αμερική είχαν προχωρήσει συζητήσεις με τις δύο μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής του χώρου), είτε αναπτύσσοντας κάποιου είδους βοηθητικό πρόγραμμα, το οποίο θα επέτρεπε στους κατόχους PSP να μεταφέρουν τα UMD τους σε PC, σε μορφή κωδικοποιημένων αρχείων, τα οποία θα μετέφεραν στην εσωτερική μνήμη του PSPgo.

Και οι δύο προσεγγίσεις είναι προβληματικές. Η πρώτη δεν μπορεί να καλύψει ενδεχόμενα όπως π.χ. την εκμετάλλευση αντιτύπων UMD από πρόσωπα άλλα από τους νόμιμους κατόχους τους ή την αποτυχία πιστοποίησης του νόμιμου ψηφιακού κωδικού online (π.χ. διακοπή της Δικτυακής σύνδεσης στη διάρκεια της ταυτοποίησης). Υπάρχουν απλώς πολλές πιθανές "τρύπες" στην όλη διαδικασία. Οι δυσκολίες άλλωστε που επικαλείται η Sony σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα τρίτων, έχουν ρεαλιστική βάση: το γεγονός ότι η ίδια έχει τη διάθεση να προσφέρει ψηφιακές εκδόσεις των τίτλων της δωρεάν, δεν σημαίνει ότι οι Electronic Arts, Activision, Sega κλπ. θα... είναι ΟΚ να κάνουν το ίδιο! Η προσέγγιση της δημιουργίας ψηφιακών αντιτύπων μέσω PC, τέλος, κρίθηκε ως επίφοβη λόγω μεγάλης πιθανότητας εκμετάλλευσης του μηχανισμού της από hackers - ένα πρόβλημα που η Sony έχει επί τούτου επιδιώξει να αντιμετωπίσει με το σχεδιασμό του PSPgo.

Για να κάνουμε, άλλωστε, το... συνήγορο του διαβόλου - και εν τέλει για να είμαστε ειλικρινείς - δεν καταλαβαίνουμε βάσει ποιας λογικής προέκυψε όλο αυτό το θέμα εξ αρχής. Έχουμε την αίσθηση ότι η Sony δεν έπρεπε καν να φέρει τον εαυτό της σε αυτή τη θέση - έστω κι αν είχε καλές προθέσεις. Ναι, όλοι σκεφτόμαστε πρωτίστως το συμφέρον του καταναλωτικού κοινού, είναι όμως παράλογο - θεωρούμε - να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ζητήσει... έτσι απλά τα games του από UMD σε ψηφιακή μορφή, δωρεάν. Τα games σε UMD όταν αγοράστηκαν, αγοράστηκαν για μία δεδομένη συσκευή και - καλώς εχόντων των πραγμάτων - προσέφεραν κάποιες ώρες ψυχαγωγίας για το αντίτιμο αυτό. Τα games σε ψηφιακή μορφή θα αγοραστούν για μία άλλη, σε άλλη χρονική στιγμή και με διαφορετικά δεδομένα.

Ναι, θα ήταν μεγαλοπρεπής χειρονομία εκ μέρους της Sony να επιτρέψει την "αναβάθμιση" για όλη της τη βιβλιοθήκη - ουσιαστικά επιτρέποντας στον ίδιο χρήστη να έχει τον ίδιο τίτλο και για τα δύο PSP σε δύο μορφές έχοντας αγοράσει ένα αντίτυπο - όμως είναι λάθος να θεωρεί οποιοσδήποτε πως η ιαπωνική εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να το κάνει. Αν ήταν τόσο απλό, τότε όσοι είχαμε αγοράσει το Unreal Tournament III σε DVD πριν δύο χρόνια θα έπρεπε να... ζητήσουμε από την Epic δωρεάν τη Δικτυακή έκδοση μέσω Steam, ενώ για τα Mass Effect, Kameo, Viva Piniata και ένα σωρό άλλα η Microsoft θα έπρεπε να μας... δωρίσει τις αντίστοιχες Δικτυακές εκδόσεις μέσω των Xbox Originals. Δεν είναι τόσο απλό.

Εμείς, πάντως, ξέρουμε τί θα κάνουμε όταν κυκλοφορήσει το PSPgo: θα εκμεταλλευτούμε την προσφορά της Sony για τους 4 τίτλους και, αρχικά, θα ασχολούμαστε με αυτούς. Όοοοοταν έχουμε κρίσεις νοσταλγίας, θα παίζουμε τα παλιότερα UMD μας στο παλιότερο PSP μας (στα περισσότερα από αυτά σπάνια επιστρέφαμε έτσι κι αλλιώς). Και αν η Sony βρει κάποια στιγμή στο μέλλον έναν τρόπο ασφαλή και εύκολο να "περνάμε" τα UMD στο PC κι από κει στο PSPgo, έχει καλώς. Ειδάλλως... πάλι καλώς έχει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ