PSP, ύφεση και δεύτερες ευκαιρίες

Επιτέλους, "κάτι έχει αρχίσει να κινείται" με το PlayStation Portable της Sony. Από την κυκλοφορία του νέου μοντέλου PSP-3000 (η οποία αμαυρώθηκε από το γνωστό πρόβλημα της οθόνης του) και τις συζητήσεις ακόμη και για την ίδια την επιβίωση του φορμά (μετά από μία φτωχή σε ΑΑΑ τίτλους εορταστική περίοδο), το ισχυρότερο φορητό σύστημα ψυχαγωγίας αυτή τη στιγμή επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι λόγοι, μάλιστα, δεν εστιάζονται τόσο στην υπόσχεση της Sony για "μεγάλο comeback" του PSP to 2009, αλλά σε πράγματα πιο απτά. Και - ας είμαστε ελικρινείς - πράγματα απείρως πιο συναρπαστικά από απλές "δηλώσεις" που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν ρεαλιστική βάση.

Από τη μία πλευρά έχουμε επιβεβαιώσεις για την κυκλοφορία games επιπέδου ΑΑΑ, προγραμματισμένων για εμφάνιση στα καταστήματα εντός του 2009. Τις τελευταίες τρεις ημέρες μόνο, έχουμε ανακοινώσεις για εκδόσεις των LittleBigPlanet, MotorStorm, Assassin's Creed και Rockband (όλων με πωλήσεις άνω του 1 εκατομμυρίου αντιτύπων στο PS3) για το PSP. Υπάρχει, άλλωστε, και η επιβεβαίωση πως το... μυθικό πια Gran Turismo Mobile - που είχε ανακοινωθεί στην αποκάλυψη του PSP το 2003 - δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στα πλάνα ανάπτυξης της Polyphony Digital. Για τις επόμενες εβδομάδες, άλλωστε, έχει προγραμματιστεί και η κυκλοφορία των, αποκλειστικών για PSP, Locoroco 2, Patapon 2 και Resistance Retribution.

Από την άλλη πλευρά έχουμε εντονότατη φημολογία (που στα προηγούμενα PSP είχε αποδειχθεί πέρα ως πέρα αληθινή), τόσο για ένα PSP-4000, όσο και για το PSP2. Για το πρώτο, πολλαπλές πηγές επιβεβαιώνουν ένα μοντέλο στηριγμένο στην παρούσα τεχνολογία του PSP, αλλά με πολύ διαφορετικό σχεδιασμό ("συρόμενη" οθόνη) και εμπλουτισμένες δυνατότητες, που θα κυκλοφορήσει εντός του 2009. Για το δεύτερο, που όμως είναι άγνωστο το πότε θα γίνει διαθέσιμο στο καταναλωτικό κοινό, μέχρι στιγμής τρία σημαντικά στοιχεία είναι γνωστά: θα έχει επίσης διαφορετικό σχεδιασμό (κοντά σε αυτόν του concept render που παραθέτουμε), θα χρησιμοποιεί άλλης τεχνολογίας οθόνη και δεν θα χρησιμοποιεί δισκάκια UMD, αλλά ενσωματωμένη μνήμη και το PlayStation Network για τα games του. Το ερώτημα είναι: θα μπορέσει το PlayStation Portable να επανέλθει δυναμικά μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα της οικονομικής δυστοκίας που έχει καλλιεργηθεί; Ελπίζουμε πως ναι - όχι μόνο γιατί το Nintendo DS... χρειάζεται ανταγωνισμό, αλλά και επειδή, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, το PSP παραμένει το μόνο αληθινά ικανό σε όλους τους τομείς φορητό σύστημα ψυχαγωγίας. Για να δούμε, για να δούμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ