PS3 vs 360 vs Wii 2009

Επιτέλους, ας μιλήσουν τα games

Με τη μείωση τιμής του Wii να θεωρείται πλέον κάτι περισσότερο από βέβαιη - έχει διαρρεύσει από πολλές πηγές και αναμένεται να επισημοποιηθεί στο Tokyo Game Show μέσα στις επόμενες ημέρες - ο ανταγωνισμός των τριών οικιακών φορμά για video games δείχνει να αναζωπυρώνεται, εντονότερα από ποτέ μάλιστα. PlayStation3 στα 299 ευρώ. Xbox 360 Elite στα 249 ευρώ και Arcade στα 199 ευρώ. Wii στα 199 ευρώ. Οι καταναλωτές δεν είχαν ποτέ πιο πολλές προσιτές επιλογές, με τα τρία συστήματα μάλιστα να είναι στην ωριμότερη φάση της πορείας τους ως προς τις extra δυνατότητες και Δικτυακές λειτουργίες, πέραν του gaming. Εννοείται πως κάποια υπερέχουν σε συγκεκριμένους τομείς από άλλα (το PS3 στο λόγο κόστους/αξίας, το Xbox 360 στις online υπηρεσίες), όμως είναι γεγονός ότι τα 199-299 ευρώ είναι πλέον λογικότατη γκάμα κόστους για ένα σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας, για μεγάλο τμήμα του κοινού πια.

Το γεγονός αυτό μεταθέτει, τελικά, όλο το... κέντρο βάρους της επερχόμενης εορταστικής περιόδου εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό: στο software. Στα games αυτά καθ' αυτά και στο τί έχουν να προσφέρουν για να διασκεδάσουν, χαρακτηρίζοντας σε ένα βαθμό - κακά τα ψέματα - τα συστήματα που τα φιλοξενούν. Και αφού, όπως κάθε χρόνο, οι τίτλοι που θα κυκλοφορήσουν σε πολλαπλά φορμά εν τέλει δεν διαφέρουν αρκετά ή ιδιαίτερα, όλα "παίζονται" και πάλι στους αποκλειστικούς τίτλους, αυτούς δηλαδή που δεν θα είναι διαθέσιμοι στα άλλα δύο φορμά, αλλά μόνο σε ένα. Και εκεί, απ' ότι φαίνεται, έχουμε... ισορροπία φέτος: το Xbox 360 έχει τρεις βασικούς τίτλους (Halo ODST, Forza 3, Left 4 Dead 2), το PS3 επίσης (Uncharted 2, EyePet, Buzz Quiz World), το Wii επίσης (Metroid Prime Trilogy, Super Mario Bros, Wii Fit Plus). Παραδόξως οι... αναλογίες ανάμεσα στο hardcore και το casual κοινό που στοχεύει κάθε εταιρεία με τα "αποκλειστικά" της διαφέρουν φέτος απ' ότι άλλοτε, αλλά δεν αλλάζουν την ισορροπία που παρατηρείται γενικώς.

Ένας είναι, φυσικά, ο τίτλος που θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία αυτή και να "χαρίσει τα Χριστούγεννα" σε ένα φορμά: το Gran Turismo 5, το οποίο - σε συνδυασμό με τη μείωση τιμής του - θα ωθούσε τις πωλήσεις του PlayStation3 σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα απ' ότι τα αναμενόμενα. Το "ειδικό βάρος" του GT είναι πολύ μεγάλο και, το κυριότερο, όχι μόνο για το κοινό των hardcore gamers. Το μόνο ερώτημα είναι: θα καταφέρει να "δώσει το παρόν" και στις Δυτικές αγορές πριν τα μέσα Νοεμβρίου ή θα μετατεθεί για τον καινούργιο χρόνο; Σε λιγότερο από 60 ημέρες, θα ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ