PS3 Slim: To FAQ

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε... καθ' οδόν για το κατάστημα!

Ναι, ναι. Ναι. OK. Το PlayStation3 κοστίζει πλέον 299 ευρώ και για πολύ κόσμο αυτός είναι ο μόνος λόγος που χρειάζεται, προκειμένου να το αποκτήσει. Αρκετός άλλος κόσμος, όμως, χρειάζεται να γνωρίζει περισσότερα, γι' αυτό και καταρτίσαμε αυτή τη σύντομη σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων. Όσοι και όσες λοιπόν θέλουν απλώς απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα που αφορούν στο PS3 Slim, αυτές ακριβώς ακολουθούν. Για περαιτέρω διευκρινίσεις ή παρατηρήσεις, φυσικά υπάρχει πάντοτε και... το e-mail. Πάμε, λοιπόν:

Μα, το λένε πραγματικά Slim;
Όχι! Εμείς οι δημοσιογράφοι το χαρακτηρίζουμε έτσι, ώστε να το διαχωρίσουμε από το προηγούμενο μοντέλο PS3 (το οποίο αποκαλούμε χαριτολογώνας... "phat"). Όταν τα αποθέματα του προηγούμενου μοντέλου PS3 εξαντληθούν, το Slim θα είναι το μόνο μοντέλο που θα διατίθεται στην αγορά, οπότε θα το λέμε απλώς "PlayStation3" όπως τον παλιό, καλό καιρό. Το ίδιο κάναμε, άλλωστε, και με το PSP Slim και τον προκάτοχό του. Είναι κάτι σαν... παράδοση!

Κοστίζει το ίδιο με το προηγούμενο PS3. Γιατί να το προτιμήσω;
Η εύκολη απάντηση: επειδή για τα ίδια 299 ευρώ, αγοράζετε περισσότερα πράγματα. Η αναλυτική απάντηση: επειδή έχει μεγαλύτερο σκληρό δίσκο, επειδή καταναλώνει τη μισή (!) ενέργεια από τον προκάτοχό του, επειδή είναι πρακτικά αθόρυβο όταν λειτουργεί, επειδή καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, επειδή είναι σε κάποια πράγματα ταχύτερο (π.χ. εγκατάσταση games στο σκληρό του δίσκο) και επειδή με της νεότερης έκδοσης θύρα HDMI μπορεί να στείλει στον ενισχυτή σας τον υψηλής ευκρίνειας ήχο των Blu-ray για επεξεργασία εκεί χωρίς αυτό να εμπλακεί στην όλη διαδικασία. Εμείς θα προσθέταμε και το ματ περίβλημα, που είναι περισσότερο διακριτικό και δεν συγκεντρώνει τόσες δαχτυλιές και σκόνη, αλλά αυτό παραμένει... θέμα γούστου.

Εγώ που έχω ήδη PS3... "Phat", έχει νόημα να αγοράσω το Slim;
Χμ. Καλή ερώτηση. Μονολεκτικά, όχι. Αν και το PS3 Slim υπερέχει σε όλα τα παραπάνω, δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να "επιβάλλουν" αναβάθμιση στους παρόντες κατόχους "Phat". Οι αναβαθμίσεις λειτουργικού - firmware updates - που διαθέτει η Sony δίνουν και στα δύο τις ίδιες ακριβώς λειτουργίες, οπότε δεν υπάρχει κάτι που θα στερηθείτε πραγματικά. Από την άλλη, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια και παράγοντας λιγότερη θερμότητα, το PS3 Slim είναι πιο αξιόπιστο κατασκευαστικά - στα μάτια κάποιων, αυτό μπορεί να είναι από μόνος του λόγος, αλλά όχι στα μάτια όλων. Εκτός αν βρείτε κανένα καλό θύμ... εεε... γνωστό, ώστε να του "πασάρετε" το "Phat". Σε φιλική τιμή, φυσικά!

Δεν έχει κανένα πλεονέκτημα το PS3... "Phat" σε σχέση με το Slim;
Έχει δύο, αλλά είναι πρακτικά ασήμαντα (στα μάτια μας τουλάχιστον). Το πρώτο έχει να κάνει με τη δυνατότητα του παλιότερου μοντέλου να φιλοξενεί κι άλλα λειτουργικά εκτός από το XMB της Sony. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά Linux, το οποίο όμως ποτέ δεν δούλεψε όπως περιμέναμε, δεν κατέστησε το PS3 ένα πάρα πολύ οικονομικό PC δηλαδή, επειδή όλες οι διανομές Linux για PS3 μπορούν να αξιοποιήσουν μόνο τα 256 ΜΒ μνήμης από τα 512 συνολικά (είχαμε κι εμείς πειραματιστεί όπως και πολλοί άλλοι τον πρώτο χρόνο διαδρομής του PS3 με αυτή τη λειτουργία... αλλά εν τέλει δεν αξίζει τον κόπο). Το δεύτερο έχει να κάνει με τη συμβατότητα του Slim με τίτλους του PlayStation2: συγκεκριμένα, εχμ... δεν μπορεί να εκτελέσει κανέναν. Το προηγούμενο μοντέλο μπορεί, έναν αριθμό από τα games αυτά, αλλά και πάλι, εν έτει 2009 - κι ενώ η υψηλή ευκρίνεια έχει τόσα να δώσει - με τίτλους του 2005 και πίσω θα ασχολούμαστε; Όποιος αγοράζει ένα PS3 σήμερα, το αγοράζει για το μέλλον και το πιθανότερο είναι να έχει ήδη ένα μοντέλο PS2 "κάπου να βρίσκεται"... οπότε...

Ο εσωτερικός σκληρός δίσκος παραμένει αναβαθμίσιμος;
Φυσικά - και είναι κάτι που θα αποδειχθεί σημαντικό σε βάθος χρόνου. Ο σκληρός δίσκος βρίσκεται πλέον σε διαφορετική θέση, αλλά ο χρήστης απλώς αφαιρεί μία βίδα κάτω από ένα μικρό "πορτάκι" στη βάση του PS3 και στη συνέχεια ανοίγει το "συρταράκι" που περιέχει το σκληρό και κάνει την αντικατάσταση το ίδιο εύκολα. Όπως και παλαιότερα, η αντικατάσταση αυτή δεν έχει επίπτωση στην εγγύηση της Sony για το PS3. Για τους... hardcore και super απαιτητικούς χρήστες ανάμεσά μας, μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το PS3 είναι συμβατό ακόμη και με συγκεκριμένους εσωτερικούς σκληρούς δίσκους των 500 GB και 7.200 στροφών ανά λεπτό. Εκεί να δεις χώρο και ταχύτητα!

Κάτι άλλο που αξίζει να ξέρω για το Slim;
Ναι, ίσως δυο-τρία πράγματα ακόμη. Ένα: η νέα θύρα HDMI επιτρέπει στο PS3 να "επικοινωνεί" με τις τηλεοράσεις της Sony έτσι ώστε π.χ. οι δεύτερες να τίθενται σε λειτουργία και να επιλέγουν το κατάλληλο "κανάλι" εισόδου HDMI όταν ο χρήστης ενεργοποιεί το PS3. Όχι τίποτε συνταρακτικό, απλώς χρήσιμο στους κατόχους Bravia. Δύο: τo Slim δεν μπορεί να τοποθετηθεί όρθιο. Δηλαδή γίνεται, αλλά είναι ασταθές και όποιος σκοπεύει να το τοποθετήσει έτσι, καλύτερο είναι να αγοράσει την ειδική βάση στήριξης της Sony γι' αυτό το σκοπό. Τέλος, το νέο μοντέλο PS3 δεν έχει στο πίσω μέρος του διακόπτη on/off. Οι οικολόγοι θα διαμαρτυρηθούν πως έτσι πάντοτε "τραβά ρεύμα" στην κατάσταση stand-by, έστω και ελάχιστο, αλλά από την άλλη... δεν γνωρίζουμε και πολλούς που κάθε φορά που ήθελαν να ενεργοποιήσουν το παλιότερο PS3 τους, "έβαζαν χέρι" πίσω από τη συσκευή για να τη θέσουν σε λειτουργία. Εσείς;

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αγοράσω κι εγώ PS3;
Επιτέλους, ναι. Ανεπιφύλακτα. Όσοι και όσες για οποιοδήποτε λόγο (περιορισμένη βιβλιοθήκη games, υψηλό κόστος, μικρή γκάμα διαθέσιμων ταινιών Blu-ray) δεν είχαν "κάνει την κίνηση" μέχρι σήμερα, δεν έχουν πια δικαιολογία. Δείτε το και έτσι: είναι η καλύτερη δικαιολογία για να αποκτήσετε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και, από την άλλη, είναι η συσκευή που θα σας δώσει ευκολότερα και φθηνότερα από κάθε άλλη την ευκαιρία να διαπιστώσετε τα ωφέλη του high definition. Ε, χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ