Ντέρμπι αιωνίων, έκδοση 2010

FIFA vs Pro Evo και πάλι - ο νικητής;

Υπάρχουν μερικά βέβαια πράγματα σε αυτή τη ζωή που όλοι αναγνωρίζουμε ως... αναπόφευκτα: ναι, ναι, ο θάνατος, η εφορία και άλλα κοινότυπα. Οι gamers, όμως, ξέρουν ότι υπάρχουν κι άλλα τέτοια "σιγουράκια", όπως οι νέες εκδόσεις των FIFA και Pro Evolution Soccer της ΕΑ και της Konami αντίστοιχα, που συνθέτουν το... ντέρμπι στα video games ποδοσφαίρου κάθε εορταστική περίοδο τα τελευταία χρόνια. Οι εκδόσεις 2010 και των δύο είναι ήδη διαθέσιμες, περάσαμε αρκετές ώρες μαζί τους (στο φορμά του PS3) και... "στο διά ταύτα": είναι η καναδική ή η ιαπωνική ομάδα αυτή που θα πάρει το τρόπαιο για την προθήκη της, τα φετινά Χριστούγεννα;

Στον τομέα του gameplay και της "αίσθησης" που δίνουν οι δύο τίτλοι όταν παίζει κανείς ματς με αντίπαλο το PS3 - και κυρίως ενάντια σε φίλους - στις προηγούμενες δύο εκδόσεις είχαμε ανατροπές: το FIFA είχε γεφυρώσει το χάσμα με το PES και πέρυσι ήταν κατά γενική ομολογία καλύτερο. Αυτό ισχύει και φέτος. Η Konami έκρινε σωστό να επιβραδύνει το ρυθμό του παιχνιδιού στο νέο Pro Evo, όμως αυτό εν τέλει δεν ωφελεί όσους "θέλουν να βάλουν τη μπάλα κάτω", επειδή κάθε πάσα και υποδοχή της μπάλας είναι... στοίχημα - με άλλα λόγια, ο μηχανισμός δεν είναι ακριβής. Το FIFA διατήρησε τον ταχύτερο ρυθμό του και τα ματς μπορούν να είναι γρήγορα και συναρπαστικά, χωρίς όμως να στερούν στους "μάστορες" την επιλογή να κάνουν κάτι σοφιστικέ και εξεζητημένο στον αγωνιστικό χώρο.

Τόσο η ΕΑ όσο και η Konami έχουν "κάνει θέμα" φέτος τη νέα δυνατότητα των ποδοσφαιριστών να ελέγχουν τη μπάλα πειστικότερα στις ντρίμπλες, να την κρατούν δηλαδή ρεαλιστικά στους ελιγμούς προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να "αδειάζουν άμυνες" με προσωπικές ενέργειες. Η αλήθεια είναι ότι στο PES... έπρεπε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι αυτό το νέο στοιχείο υπάρχει, ενώ στο FIFA μετά από λίγη ώρα η διαφορά ήταν εμφανής. Ο χειρισμός του νέου Pro Evo γενικότερα δεν έχει αλλάξει σε ευδιάκριτο βαθμό, κάτι που οι ακόλουθοι της σειράς μπορεί να προτιμούν αλλά και κάτι που δεν βοηθά στην εξέλιξή της καθόλου. Το FIFA, αντιθέτως, χωρίς και φέτος να σημειώσει μεγάλα άλματα σε αυτόν τον τομέα, κάθε χρόνο εμφανίζεται όλο και πιο ισορροπημένο, προσεγμένο και απαλλαγμένο από προβλήματα. Είναι τώρα, χωρίς αμφιβολία, το ποδοσφαιράκι που μπορούν να απολαύσουν όλοι ανεξαιρέτως οι gamers... σε αντίθεση με το Pro Evo, που συνεχίζει να απαιτεί χρόνο για να εκτιμηθεί.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ