Ντέρμπι αιωνίων, έκδοση 2010

FIFA vs Pro Evo και πάλι - ο νικητής;

Όσον αφορά στις επιλογές παιχνιδιού, έχουμε προσθήκες και στα δύο στρατόπεδα. Η λειτουργία Virtual Pro του FIFA επιτρέπει στους gamers να δημιουργήσουν ποδοσφαιριστές από την αρχή αλλά να τους χρησιμοποιήσουν σε όλα τα στυλ παιχνιδιού (όχι μόνο στο Be a Pro όπως πέρυσι). Το PES αντιπαραθέτει τη λειτουργία Become a Legend και την Δικτυακή της αντίστοιχη Legends, οι οποίες όμως λειτουργούν με τρόπο διαφορετικό και συγκριτικά περιορισμένο. Το FIFA διαθέτει γενικώς πιο πολλές επιλογές παιχνιδιού και εμφανίζεται πληρέστερο ως "πακέτο", το Pro Evo πάντως έχει φροντίσει να καλύψει αδυναμίες του παρελθόντος, όπως τις περιορισμένες λειτουργίες για τακτικές ανάπτυξης στον αγωνιστικό χώρο ή την αναποτελεσματική τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων αμυντικών. Pas mal.

Στον τεχνικό τομέα, παραδόξως, έχουμε περισσότερες αλλαγές ισορροπιών απ' ότι στο gameplay. Το φετινό Pro Evo είναι καλύτερο τόσο στα γραφικά, όσο και στην παρουσίαση, από κάθε άλλο προκάτοχό του - αυτό δεν αρκεί να το τοποθετήσει στο ασύγκριτο επίπεδο που έχει κατακτήσει το FIFA (και φέτος οριακά ώθησε ψηλότερα), είναι όμως θετικότατη εξέλιξη. Το FIFA παραμένει καλύτερο και στον ήχο: η Konami καταφανώς δεν... εννοεί να δώσει λεφτά για μουσικές, ιαχές και περιγραφές πειστικές. Καθώς βρισκόμαστε στην πόρτα του 2010 πλέον, σημασία έχει και η online πλευρά τους - αν μη τί άλλο για την αντοχή καθενός από τα δύο games ποδοσφαίρου στο χρόνο, αφού... 12 μήνες δεν είναι λίγοι. Κι εδώ επικράτηση του FIFA. Ο Δικτυακός κώδικας της Electronic Arts είναι καλύτερος από αυτόν της Konami (η οποία δυστυχώς "δεν το' χει" στον συγκεκριμένο τομέα) και τα ματς μέσω Internet είναι περισσότερο αξιόπιστα και εξελίσσονται ομαλότερα.

Φυσικά το αθηνόραμαdigital.gr κατανοεί πως... ό,τι κι αν πει ή γράψει οποιοσδήποτε για τη νέα έκδοση των δύο "αιωνίων", υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός από gamers που κάνει κάθε χρόνο την ίδια επιλογή ανάμεσα στα PES και FIFA. Λέγεται... fanboyσμός, δεν μας αρέσει και πολύ, μα εν τέλει δεκτός. Ούτε οι πλέον φανατικοί οπαδοί των PES, όμως, μπορούν να αρνηθούν ότι η σειρά με τη φετινή έκδοση έμεινε στάσιμη - στην καλύτερη των περιπτώσεων - ενώ τα FIFA με την καινούργια τους εκδοχή κατόρθωσαν να κάνουν ένα ακόμη βήμα μπροστά χωρίς να στερηθούν τίποτε από τα στοιχεία που τα καθιστούν απολαυστικά. Υπό αυτήν την έννοια, το FIFA 2010 δικαιούται τον τίτλο του καλύτερου video game ποδοσφαίρου φέτος... και το γάντι βρίσκεται στα πόδια της Konami για το αντίστοιχο ντέρμπι του 2011. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ