Nintendo: Τώρα... αρχίζουν τα δύσκολα

Μείωση κερδών κατά 50% σε σχέση με πέρυσι - και στο μέλλον;

Όσο κι αν η... στρατιά των αναλυτών του video gaming ήθελε πέρυσι να πείσει τους επενδυτές - ή τον εαυτό της - για το αντίθετο, είναι πλέον φανερό πως ούτε και η αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης έχει ανοσία στο κλίμα της οικονομικής δυστοκίας που επικρατεί για 12 και πλέον μήνες παγκοσμίως. Η Nintendo ομολογουμένως είχε δείξει (ίσως λόγω... φόρας από την εξαιρετική εμπορική πορεία του Wii το 2007 και 2008) σημάδια αντίστασης στην κρίση περισσότερο από άλλες εταιρείες, η ώρα της... πληρωμής ωστόσο έφτασε και γι' αυτήν, αφού σημείωσε πτώση της τάξης του 52% (!) στα κέρδη της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Satoru Iwata, παραδέχθηκε ανοιχτά ότι η πολύ μεγάλη πτώση κερδών της Nintendo - που αντιστοιχεί σε μείωση πωλήσεων στο μισό για το Wii αλλά μικρότερη μείωση για το DS/DSi - δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση. Τόσο το Wii όσο και το DS δεν επέδειξαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες αρκετούς ΑΑΑ τίτλους ώστε να διατηρηθεί αυτή η πρότερη "φόρα" στις πωλήσεις και των δύο συστημάτων. Ο Iwata το επεσήμανε, προσθέτοντας ότι αν ένα προϊόν χάσει αυτή τη "φόρα", αυτόν τον σταθερά αυξανόμενο ρυθμό πωλήσεων, δύσκολα και μετά από καιρό τον επανακτά. Με εγκατεστημένες βάσεις χρηστών άνω των 56 εκατομμυρίων για το Wii και των 110 για το DS, ίσως είναι ώρα για τη Nintendo να αρχίσει να σκέφτεται μήπως τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν αρχίσει να εξαντλούν τη δυναμική τους με την παρούσα τους μορφή. Τα... επόμενα 50 εκατομμύρια Wii ή 110 εκατομμύρια DS, αν έλθουν ποτέ, είναι σίγουρο πως δεν θα έλθουν το ίδιο εύκολα ή γρήγορα για τη Nintendo - η οποία πιθανώς το γνωρίζει ήδη.

Φυσικά, εδώ που τα λέμε, ουκ ολίγες εταιρείες στο χώρο του home entertainment μπορούμε να σκεφτούμε που θα ήταν απολύτως ευτυχείς με έσοδα... μόνο 766 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα εξάμηνο, κατά τη διάρκεια τόσο δυσμενών οικονομικά συνθηκών. Όμως με τον απόηχο της οικονομικής κρίσης να παραμένει σίγουρα για κάποιο καιρό μετά την έξοδο από αυτήν - όποτε αποφασιστεί ότι θα την έχουμε... επίσημα την περίφημη έξοδο - υποψιαζόμαστε ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο εξάμηνο απωλειών που καταγράφεται για τη Nintendo. Και με την εορταστική περίοδο επίσης να μην διαγράφεται εξαιρετικά υποσχόμενη για τη Nintendo - μόνο τα Wii Fit Plus, Super Mario Bros και Zelda Spirit Tracks αξίζουν αναφοράς από τα αποκλειστικά games για Wii και DS - ίσως οι απώλειες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τον Φεβρουάριο, θα ξέρουμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ