Nintendo DSi

Διάδοχος, αλλά μόνο "στα σημεία"

Μετά από σχετική... διαρροή πληροφοριών από γνωστή ιαπωνική εφημερίδα, η Nintendo επιβεβαίωσε εν τέλει τη φημολογία μηνών παρουσιάζοντας μία νέα έκδοση του άκρως επιτυχημένου Nintendo DS, του φορητού της συστήματος που έχει σημειώσει πωλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε όλες τις μεγάλες αγορές. To DS, παρά την "κατά κράτος" νίκη που έχει συνολικά σημειώσει απέναντι στο PSP της Sony, είχε σταματήσει να επιδεικνύει τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς πώλησης εδώ και αρκετό καιρό - γεγονός που επέτρεψε και την αισθητή άνοδο του δεύτερου. Παράλληλα, οι πρόσθετες δυνατότητες αναπαραγωγής μουσικής, λήψης φωτογραφιών κλπ. που τόσο το PSP όσο και τα δύο iPhone παρέχουν, δεν μπορούσαν να περάσουν πια απαρατήρητες από κανέναν, όπως και η έλλειψή τους από το DS. Εξ ου και η, εν πολλοίς "διστακτική" αλλά σαφώς ευπρόσδεκτη "αναβάθμιση" του DS Lite σε DSi.

Πιο συγκεκριμένα: ο σχεδιασμός του DSi είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιος (αν όχι ίδιος) με του DS Lite, αναδιπλούμενος, με δύο οθόνες, την ίδια διάταξη πλήκτρων και το ίδιο καταδεικτικό αφής (stylus). Έχει να επιδείξει όμως προσθήκες ενδιαφέρουσες και διαφορές συνολικά αξιόλογες. Για παράδειγμα, η θύρα υποδοχής των τίτλων του Gameboy Advance πλέον απουσιάζει (λογικό αφού το DS έχει εκτενέστατη πια βιβλιοθήκη τίτλων), γεγονός όμως που επέτρεψε στο DSi να είναι ευδιάκριτα λεπτότερο και κατά τι ελαφρύτερο σε σχέση με τον προκάτοχό του. Την θέση της έχει πάρει μία... άκρως ευπρόσδεκτη θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης τύπου SD, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Άλλες διαφορές: οι δύο οθόνες του DSi είναι διαγωνίου 3.25 και όχι 3 ιντσών (αν και διατηρούν την ίδια ακριβώς ανάλυση), ενώ η εξωτερική πλευρά της πρόσοψης της συσκευής φιλοξενεί κάμερα - 0.3 megapixel, μάλλον μικρή ανάλυση για τα σημερινά δεδομένα - η οποία θα συλλαμβάνει φωτογραφίες που θα μπορεί ο χρήστης στη συνέχεια να δει απευθείας στο Photo Channel του Wii (ή οπουδήποτε αλλού "διαβάζονται" κάρτες SD). Μία δεύτερη κάμερα βρίσκεται τοποθετημένη στο μέσα μέρος της συσκευής, στο συνδετικό πλαστικό ανάμεσα στις δύο οθόνες, και έχει σαφώς... περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί σε ειδικά σχεδιασμένους τίτλους.

Υπάρχει ωστόσο και ένα (μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο) ποσό ενσωματωμένης μνήμης ικανής να αποθηκεύσει δεδομένα του χρήστη - και εδώ, ουσιαστικά, βρίσκεται το... "όλο θέμα" στο Nintendo DSi. Η ιαπωνική εταιρεία "προίκισε" το ανανεωμένο της φορητό σύστημα με ενσωματωμένη αποθηκευτική μνήμη όχι μόνο για να μπορεί να συλλαμβάνει κανείς φωτογραφίες και να ακούει μουσική με τη συσκευή χωρίς να έχει απαραίτητα κάρτα SD, αλλά και για να αγοράζει πλήρη games απευθείας από το Internet. Η Nintendo εγκαινιάζει παράλληλα με την κυκλοφορία του DSi και την υπηρεσία DSi Shop, μέσα από την οποία - και έναν Web browser, επίσης ενσωματωμένο στο σύστημα - οι κάτοχοι του νέου DS θα είναι σε θέση να αγοράζουν και να αποκτούν "επιτόπου" games για να παίξουν. Η υπηρεσία ξεκινά τον Νοέμβριο στην Ιαπωνία και λειτουργεί (όπως το Xbox Live) με points, τα οποία θα αγοράζει κανείς και με προπληρωμένες κάρτες και με πιστωτικές.

Στο... "διά ταύτα", όμως; Με άλλα λόγια, το "πότε και το "πόσο"; Τα καλά νέα - και προς τιμή της Nintendo - εντοπίζονται στο γεγονός ότι το DSi δεν θα κοστίζει σημαντικά περισσότερο από το παρόν DS Lite (180 δολάρια στην ιαπωνική αγορά, που ελπίζουμε να "μεταφραστούν" σε 169.99 και όχι 199.99 στην ελληνική). Τα κακά νέα εντοπίζονται στο γεγονός ότι το DSi κυκλοφορεί μεν 1η Νοεμβρίου στην Ιαπωνία, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η Nintendo Europe δηλώνει πως "στοχεύει για την άνοιξη του 2009", όμως αν το DSi είναι τόσο επιτυχημένο όσο το Lite - και με την... προϊστορία της NOE περί χρονικών δεσμεύσεων - το Gamespin κρίνει ως μάλλον δύσκολη την ευρεία κυκλοφορία του πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, το DSi δεν παύει να είναι ένα σαφώς αξιόλογο "βήμα μπροστά" για την προϊοντική σειρά των φορητών συστημάτων της Nintendo, έστω κι αν ελπίζαμε σε κάτι περισσότερο "τολμηρό". Προφανώς, ο γίγαντας του Kyoto δεν ανησυχεί, όσο το PSP παραμένει επίσης "προσεκτικό"...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ