News Snacks 29-04-10

iPhone 4G, Activision, Infinity Ward και... Bungie!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Καινούργια επεισόδια στα... σήριαλ Apple/Gizmodo και Activision/Infinity Ward. Όσον αφορά στο πρώτο, οι αμερικανικές αρχές υποτίθεται πως έχουν ανακαλύψει τον άνθρωπο που πούλησε στο Gizmodo το πειραματικό iPhone 4G, ωστόσο δεν τον αποκαλύπτουν - επειδή φυσικά δεν είνα βέβαιο αν αυτός βρήκε το κινητό στην περίφημη μπυραρία ή αν το έκλεψε από τον προγραμματιστή της Apple ή από αυτόν που όντως βρήκε το κινητό. Το Gizmodo από την πλευρά του δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μηνύσει τις αστυνομικές αρχές επειδή εισέβαλλαν στο σπίτι του αρχισυντάκτη του και κατέσχεσαν υπολογιστές του, χωρίς να μπορούν να αποδείξουν (ακόμη) ότι υπήρξε από αυτόν παράνομη ενέργεια - την μόνη περίπτωση στην οποία δημοσιογράφος υποχρεούται να αποκαλύψει τις πηγές του. Ανάμεσα στα άλλα, έγινε γνωστό ότι ο πωλητής του iPhone 4G είχε προηγουμένως πλησιάσει το Wired.com και το Engadget ανεπιτυχώς, πριν καταλήξει στο Gizmodo. Κάτι με... DVD και τηλεοπτικά κανάλια μας θύμισε αυτό - ναι, εκείνο που όλοι είχαν δει αλλά κανείς δεν είχε δεχθεί να αγοράσει, αλοίμονο - αλλά πάμε παρακάτω!

Στο δεύτερο σήριαλ, των Activision/Infinity Ward τα πράγματα έχουν αρχίσει να παίρνουν όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα... χρονικού ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Εικοσιέξι είναι πλέον τα μέλη της δεύτερης που έχουν φύγει, τα περισσότερα έχουν καταλήξει στη νεοσυσταθείσα Respawn της Electronic Arts, ενώ πάνω από είκοσι μέλη που έχουν παραμείνει έχουν κάνει αγωγή στην Activision για χρήματα που αυτή θα έπρεπε να έχει καταβάλλει ως bonus από τις πωλήσεις του Call of Duty Μodern Warfare 2 και δεν κατέβαλλε. Η αγωγή έχει ως σκοπό να αποσπάσει 75-125 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα 35 εκατομμύρια για τα οποία έχουν μηνύσει οι πρώην δύο επικεφαλής της Infinity Ward, West και Zampella, την Activision. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εισέπραξε έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από το συγκεκριμένο τίτλο στην εορταστική περίοδο και συνεχίζει να εισπράττει.

Έχουμε την αίσθηση ότι ποτέ δεν θα μάθουμε τί επακριβώς συνέβη στο σήριαλ Activision/Infinity Ward, οι πιθανότητες όμως να "έκανε φάουλ" μόνο η Infinity Ward είναι απειροελάχιστες. Για την ακρίβεια, πολύ πιθανότερο θεωρούμε η δεδομένα άπληστη Activision να μην ήταν συνεπής στη συμφωνία της για την καταβολή των bonus - πολλοί εικάζουν ότι πίστευε πως έτσι θα πίεζε την Infinity Ward να ανανεώσει το συμβόλαιό της για το Μodern Warfare 3 - και να προκάλεσε την οργή του προσωπικού και την απόφαση των West και Zampella να αναζητήσουν άλλη εκδότρια εταιρεία. Αν οι τελευταίοι έκαναν τη συννενόηση με την Electronic Arts "παρασκηνιακά" σαφώς και δεν είναι προς τιμήν τους, όμως με το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά κάποιες κινήσεις κι επιλογές - ίσως - δικαιολογούνται σε ένα βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση, οι ημέρες της Infinity Ward με την μορφή που τη γνωρίζαμε είναι, μετά και την έκδοση του δεύτερου bonus pack για το Modern Warfare 2, μετρημένες δυστυχώς. Και να συνεχίσει να υφίσταται, έχουν ήδη αποχωρήσει τόσα και τόσο νευραλγικής σημασίας μέλη της, ώστε η συγκεκριμένη ομάδα ανάπτυξης να μην προσφέρει του ίδιου επιπέδου προϊόν σε καμία περίπτωση μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Πολλές είναι οι φήμες για πρόθεση της Activision να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της IW μετά από το δεύτερο bonus pack. Η Infinity Ward, πάντως, ακούστηκε περισσότερο γιατί ενδιαφέρει εκατομμύρια gamers - τα Call of Duty και ειδικά τα Modern Warfare έχουν απίθανα μεγάλο πιστό κοινό - αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη περίπτωση προγραμματιστικής ομάδας την οποία η συνεργαζόμενη εκδότρια εταιρεία επιχειρεί να χειραγωγήσει και να εκμεταλλευτεί αδίστακτα. Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία.

Η τελευταία, πάντως, δεν θα είναι στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας η μεγάλη εξαγορά που προέκυψε κυριολεκτικά "από το πουθενά" χθες το βράδυ: αυτή της Palm από την... Hewlett Packard! Γνωρίζαμε ότι η πρώτη ήταν "προς πώληση" εδώ και καιρό, καθώς το περισσότερα υποσχόμενο κινητό της, το Pre, απέτυχε να αναδειχθεί σε εμπορική επιτυχία - όμως η HP ομολογουμένως δεν ήταν από τους πιθανότερους "μνηστήρες" για μια τέτοια κίνηση. Έγινε, όμως, αντί 1.2 δις δολαρίων, τα οποία δεν καταβλήθηκαν κατά βάση για τα κινητά της Palm, αλλά για το λειτουργικό της, το webOS: αυτό όχι μόνο είναι πάρα πολύ καλό, αλλά κάνει πράγματα που ούτε το λειτουργικό των iPhone μπορεί να κάνει (ακόμη). Η Hewlett Packard δεδηλωμένα σκοπεύει να κυκλοφορήσει όχι μόνο smartphones, αλλά και tablets α λα iPad, και netbooks βασισμένα σε webOS. Θα το κάνει έγκαιρα ώστε να διεκδικήσει μερίδια αγοράς σημαντικά; Θα δείξει!

Και κάτι... επί του πιεστηρίου - όπως θα λέγαμε στην περίπτωση που το Aθηνόραμα Digital ήταν έντυπο: η Bungie των θρυλικών Halo είχε τηρήσει σιγή ιχθύος σχετικά με το τί σχεδιάζει να κάνει μετά την κυκλοφορία του Reach για το Xbox 360 το φθινόπωρο. Το διαζύγιό της με τη Microsoft είχε γίνει φιλικά και χωρίς επεισόδια, απλώς περιμέναμε την Ε3 2010 για να μάθουμε πώς έχει αποφασίσει να κινηθεί. Ε, μόλις μάθαμε το πρώτο σημαντικό στοιχείο: η Bungie υπέγραψε συμφωνία δεκαετούς (!!) ισχύος με την Activision για την έκδοση της επόμενης σειράς τίτλων της, η οποία θα λαμβάνει χώρα σε τελείως νέο κόσμο και σκηνικό από τα Halo και θα κυκλοφορήσει σε πολλαπλά φορμά και συσκευές. Τί να πούμε; Ελπίζουμε - διατηρώντας την ανεξαρτησία της - η Bungie να μην τύχει από την Activision της μεταχείρισης που έτυχε η Infinity Ward...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ