News Snacks 14-04-10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Άργησε ελαφρώς να τις... χτυπήσει η άνοιξη τις εταιρείες της πληροφορικής και του home entertainment, αλλά όταν τις χτύπησε, τις χτύπησε για τα καλά: από ανανεώσεις υπαρχόντων μοντέλων μέχρι νέων προσεγγίσεων συσκευές, όλα τα είχαμε αυτές τις μέρες. Το βραβείο... πρωτοτυπίας πηγαίνει σαφέστατα στη Microsoft, η οποία παρουσίασε την δική της προσέγγιση για το πώς θα έπρεπε να είναι τα κινητά που απευθύνονται σε μαθητές και εφήβους - γενικώς καταναλωτές μικρών ηλικιών. Τα Kin One και Kin Two είναι οι πρώτες (;) υλοποιήσεις του περίφημου Pink Phone που συζητάται στο Web εδώ και καιρό: κινητού βασισμένου σε λειτουργικό Windows Mobile μεν, αλλά με τελείως διαφορετικό γραφικό περιβάλλον, έμφαση στην ευχρηστία και τις Δικτυακές υπηρεσίες, καθώς και μη δυνατότητα εγκατάστασης άλλων εφαρμογών πέραν αυτών που βρίσκονται εξ αρχής σε αυτό.

Ως κινητά αυτά καθ' αυτά, τα Kin One και Kin Two δεν είναι... συναρπαστικών δυνατοτήτων, αλλά κρίνονται απολύτως επαρκή για αυτά που έχουν σχεδιαστεί να προσφέρουν (έστω κι αν το design τους ομολογουμένως δεν θάμπωσε κανέναν). Είναι τιμολογημένα σχετικά χαμηλά και αναμένονται στην αμερικανική αγορά από το φθινόπωρο. Θα τα δούμε στην Ευρώπη; Αμφιβάλλουμε. Έχει μεγάλη σημασία; Θα δείξει, αλλά έχουμε την υποψία πως - όπως και στην περίπτωση του Zune - στα μάτια της Microsoft το στοίχημα βρίσκεται στην αμερικανική αγορά. Αν επιτύχουν εκεί, έχουν πιθανότητες καλές και στη Γηραιά Ήπειρο. Αν όχι... εχμ... όχι.

Αν τα παρόντα μοντέλα MacBook Pro της Apple, από την άλλη, θεωρούνται επιτυχημένα - που θεωρούνται - τότε τα καινούργια, αρκούντως ανανεωμένα δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε ότι δεν θα τύχουν της ίδιας αποδοχής. Και τα τρία μοντέλα, με οθόνες 13, 15 και 17 ιντσών, χρησιμοποιούν chipset γραφικών της nVidia και προσφέρουν ποικίλλες επιλογές σε μνήμη και σκληρούς δίσκους. Ενώ το πρώτο μοντέλο παραμένει στους επεξεργαστές Core2Duo, όμως, τα άλλα δύο μεταβαίνουν στον i5 και τον i7, φέρνοντας την ισορροπία με τα PC laptops παρόμοιων προδιαγραφών που κυκλοφορούν από τις αρχές του έτους. Όπως πάντα, υπάρχει ο... δασμός Apple στην τιμολόγηση, αφού τα MacBook Pro παραμένουν ακριβότερα κατά 25%-30% σε σχέση με αντίστοιχων δυνατοτήτων PC laptops. Είναι όμως Apple, ε;

Ένα μόνο στοιχείο των νέων MacBook Pro εξέπληξε... διά της απουσίας του: η μη παροχή επιλογής για Blu-ray drive σε κανένα από τα μοντέλα. Είναι γνωστό βέβαια ότι η Apple προωθεί τις... ταινίες του iTunes ως "υψηλής ευκρίνειας" (ενώ κατά βάση απέχουν σημαντικά από αυτό), όμως με το φορμά του Blu-ray να συνεχίζει την άνοδό του, θα περίμενε κανείς τουλάχιστον να προσφέρεται ως extra. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο της τάξης του 68% (!) σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2009 - και ενώ η εκατοστιαία άνοδος σε σχέση με όλες τις ταινίες σε μορφή δίσκου δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή (12.3% από 7% πέρυσι), ήταν διακριτή, ειδικά αν λάβει κανείς στα υπόψιν του και το κλίμα οικονομικής δυστοκίας που επικρατεί. Αν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει μέσα στο 2010 (για τη δική μας ούτε λόγος...), ποιός ξέρει. Το Blu-ray μπορεί να κερδίσει έδαφος σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και ο Jobs να... υπαναχωρήσει και να δουν οι κάτοχοι Mac πραγματικό hi-def στις οθόνες τους!

Όση έκπληξη πάντως προκάλεσε το κόστος των νέων MacBook, προκάλεσε και η σημερινή... αποκάλυψη από τον CliffyB της Epic. Αναφερόμαστε φυσικά στο Gears of War 3, αποκλειστικό στο Xbox 360 πάντοτε, το οποίο όμως είχε μαθευτεί μέρες τώρα ότι θα ανακοινωθεί από τον προαναφερθέντα διευθυντή ανάπτυξής του σε γνωστή αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή. Υπονοούμενα στο Facebook και το Twitter τους περισσότερους μήνες - λες και τα χρειαζόμασταν! - είχαν ήδη αποκλείσει να έχουμε την μεγάλη έκπληξη και να... μη συμπληρωθεί η τριλογία. Καλοδεχούμενο, φυσικά, καθώς είμαστε βέβαιοι ότι θα αξίζει και θα "κλείσει το καρέ" των GoW με τρόπο επιτυχημένο. Ήταν όμως ιδιαίτερα σοφό να αποκαλυφθεί σήμερα και να αναγγελθεί για κυκλοφορία τον... Απρίλιο του 2011...;!;! Ένας ολόκληρος χρόνος δεν είναι διάστημα... προετοιμαστικής προβολής (ελληνιστί hype), είναι ταινία του Αντωνόπουλου ως εισαγωγή σε μονόλεπτη διαφήμιση, μαμά Microsoft! Λέμε τώρα.

Και για να ολοκληρώσουμε με εκείνου του είδους το hype που θα... θέλαμε να αποδειχθεί αληθινό: πηγές γύρω από τις εταιρείες με τις οποίες η Μicrosoft συνεργάζεται για την κατασκευή του Xbox 360 διέρρευσαν εντέχνως την πληροφορία ότι ο κολοσσός του Redmond έχει στα σχέδια την κυκλοφορία ενός άκρως ενδιαφέροντος "πακέτου" για την εορταστική περίοδο. Τί θα περιέχει αυτό; Ένα Xbox 360 Slim (ω ναι... αυτή η φήμη δεν λέει να σιγάσει), έναν σκληρό δίσκο των 250 GB και ένα περιφερειακό Natal στην τιμή των 299 δολαρίων/ευρώ. Ακούγεται και πιθανό, και θελκτικό, και λογικό. Για να δούμε, για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ