Netflix: Παίζει παντού!

Στις ΗΠΑ, δηλαδή, προσεχώς και στα τρία συστήματα ψυχαγωγίας

Το γεγονός ότι η Δικτυακή διανομή περιεχομένου είναι ουσιαστικά ο μόνος αντίπαλος που θα έχει να αντιμετωπίσει το Blu-ray στο χώρο της πώλησης ταινιών υψηλής ευκρίνειας, το γνωρίζαμε όλοι. Ότι οι πιθανότητες να χρησιμοποιούμε τέτοιες Δικτυακές υπηρεσίες για ενοικίαση ταινιών είναι μεγάλες, επίσης το γνωρίζαμε. Ότι η αγορά που θα στήριζε περισσότερο απ' όλες τη μετάβαση του κινηματογράφου στη νέα αυτή φάση, όμως, θα ήταν αυτή του... gaming, πριν από 5 χρόνια δεν το φανταζόταν κανείς. Καθώς φαίνεται, πάντως, αυτό ακριβώς θα συμβεί αφού τόσο το Playstation3 όσο και το Wii στις ΗΠΑ θα αποκτήσουν μέσα στους επόμενους μήνες τη δυνατότητα να προβάλλουν ταινίες μέσω της διάσημης υπηρεσίας Netflix, η οποία έχει σημειώσει ήδη επιτυχημένη πορεία στο Xbox 360 εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Συγκεκριμένο χρονικό σημείο όπου τοποθετείται η έναρξη της υπηρεσίας αυτής για τα συστήματα των Sony και Nintendo δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Ξέρουμε πάντως ότι (α) η δυνατότητα αυτή θα προστεθεί στα PS3 και Wii με τη χρήση ενός ειδικού δίσκου με το σχετικό λογισμικό, καθώς και ότι (β) η συνδρομητική χρέωση θα είναι η ίδια με αυτή που ισχύει στο Xbox 360, θα ξεκινά δηλαδή από τα 9 δολάρια το μήνα. Φυσικά οι ταινίες στο Wii θα είναι συμβατικής και όχι υψηλής ευκρίνειας όπως στα PS3/Xbox 360, ενώ η Nintendo θεώρησε σωστό να... χρεώσει κιόλας 10 δολάρια για το δίσκο με το ειδικό λογισμικό, ενώ η Sony θα τον προσφέρει δωρεάν.

Για το Wii, που δεν προσφέρει αυτή τη στιγμή (νόμιμο) τρόπο προβολής ταινιών, η είδηση είναι σαφώς θετική, έστω κι αν η συμβατική ευκρίνεια σίγουρα δεν μπορεί να ενθουσιάσει εν έτει 2010. Για το PS3, από την άλλη, η εξέλιξη αυτή είναι ελαφρώς... περίεργη: το σύστημα της Sony παραμένει η αιχμή του δόρατος για την εξάπλωση του φορμά του Blu-ray, ενώ η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη ανακοιινώσει πως θα εγκαινιάσει σύντομα τη δική της υπηρεσία ενοικίασης ταινιών υψηλής ευκρίνειας μέσα από το PlayStation Network ή/και αυτόνομα. Ίσως η Sony προχώρησε στη συνεργασία με τη Netflix θεωρώντας την μια λύση βραχυπρόθεσμη αλλά εύκολη, ίσως και για λόγους εξίσωσης λειτουργιών με αυτές του Xbox 360. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλες αυτές οι εξελίξεις βρίσκονται ακόμη μακριά από μας, παρά το γγεγονός ότι η ύπαρξη εκαντοντάδων χιλιάδων συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης στα ελληνικά σπίτια θα μπορούσε να επιταχύνει την υιοθέτηση μιας υπηρεσίας a la Netflix ταχύτερα από τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να πετύχουν το ίδιο οι Internet providers στη χώρα μας. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ