Νέα Xbox στον ορίζοντα, σχέδια για επόμενης γενιάς το 2028

Διαρροή πληροφοριών από νομικά έγγραφα σκιαγραφεί τα σχέδια της Microsoft στο gaming

Στο πλαίσιο μιας εξέλιξης όχι ακριβώς... κολακευτικής και θετικής για την Microsoft, αλλά σημαντικής για το κοινό, αποκαλύφθηκαν τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού για την επόμενη χρονιά όσον αφορά στο Xbox, αλλά και το πώς σκέπτεται να προχωρήσει με την επόμενη γενιά Xbox (η οποία δεν ήταν μέχρι πρότινος καθόλου βέβαιο πως θα υπάρξει βάσει της θέσης της εταιρείας στην αγορά). Η σχετική διαρροή πληροφοριών είναι ασφαλής και αξιόπιστη καθώς προήλθε από έγγραφα που η ίδια η Microsoft κατέθεσε κατά λάθος "ανοιχτά" στην νομική της διαμάχη με την επιτροπή FTC για την εξαγορά της Activision/Blizzard. Τα στοιχεία αυτά είναι λοιπόν γνήσια και, ενώ παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να έχουν ήδη αλλάξει είτε να αλλάξουν στο μέλλον κάποια από τα πλάνα που περιγράφονται εκεί, για το 2024 τουλάχιστον όλα φαίνονται να έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Συνοπτικά, λοιπόν: η Microsoft θα κυκλοφορήσει ανανεωμένα μοντέλα Xbox Series S και Xbox Series X τον Αύγουστο και Νοέμβριο του 2024 αντιστοίχως. Αυτά δεν θα είναι ισχυρότερα από τα παρόντα, αλλά θα διαφέρουν σε κάποια πράγματα και θα είναι αναβαθμισμένα σε ορισμένους τομείς. Και τα δύο, για παράδειγμα, θα προσφέρουν ασύρματη διασύνδεση WiFi 6E και Bluetooth 6.2, θα συνοδεύονται από νέο και σημαντικά ικανότερο χειριστήριο (θα διατεθεί στο εμπόριο και αυτόνομα), θα φέρουν θύρα USB-C στην πρόσοψή τους, θα στηρίζονται σε μέθοδο κατασκευής στα 6nm (θα καταναλώνουν λοιπόν λιγότερο ρεύμα και σε λειτουργία και σε κατάσταση αναμονής) και θα προσφέρουν τον διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο απ' ότι σήμερα (1TB και 2ΤΒ αντίστοιχα), στο ίδιο κόστος ($299 και $499 αντίστοιχα).

Το ανανεωμένο Xbox Series S θα είναι πανομοιότυπο με το σημερινό εξωτερικά, όμως το Xbox Series X θα είναι ανασχεδιασμένο σε σχήμα κυλίνδρου (!) γιατί θα στερείται το ένα εκείνο στοιχείο που... ανάγκαζε το σημερινό μοντέλο να είναι παραλληλεπίπεδο: την μονάδα ανάγνωσης οπτικού δίσκου. Είναι μία επιλογή φυσιολογική κι ευθυγραμμισμένη με τα μακρυπρόθεσμα πλάνα της Microsoft για έμφαση στο Game Pass και τις Δικτυακές υπηρεσίες γενικότερα, θα προκαλέσει ωστόσο σίγουρα ορισμένες αντιδράσεις αν δεν παραμείνει και το προηγούμενο μοντέλο με την υποστήριξη οπτικού δίσκου διαθέσιμο στην αγορά. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εφικτό για κάποιο χρονικό διάστημα, η κυκλοφορία του συγκεκριμένου μοντέλου Xbox ωστόσο θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα και το "τέλος εποχής" για τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας της Microsoft που αξιοποιούσαν υλικό μέσο αποθήκευσης.

Άλλα νομικά έγγραφα που διέρρευσαν στο ίδιο πλαίσιο περιγράφουν σχέδια της Microsoft για διάθεση του Xbox επόμενης γενιάς στο τελευταίο τρίμηνο του 2028. Το σύστημα αυτό σκιαγραφείται ως "υβριδικό" με την έννοια ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την επεξεργαστική δύναμη των δικών του υποσυστημάτων αλλά και τις δυνατότητες της Δικτυακής υποδομής cloud της Microsoft, ταυτόχρονα σε ειδικά σχεδιασμένα games. Τα έγγραφα αυτά κάνουν λόγο για επιλογή ανάμεσα σε κεντρικό επεξεργαστή ARM ή AMD Zen6 (καθοριστική για την συμβατότητα με την υπάρχουσα βιβλιοθήκη τίτλων για Xbox), για χρήση υποσυστήματων γραφικών AMD Navi 6 και ειδικού συστήματος επιτάχυνσης υπολογισμών σχετικών με ΑΙ (NPU), καθώς και για νέα πλατφόρμα δημιουργίας games βασισμένων πλέον στην "υβριδική" φιλοσοφία μέσα στην επόμενη τριετία.

Η διάθεση πάντως το 2024 των δύο προαναφερθέντων, απλώς ανανεωμένων και όχι τεχνικά αναβαθμισμένων Xbox επιβεβαιώνει την πρόθεση της Microsoft που είχε εκφράσει νωρίτερα μέσα στην χρονιά ο επικεφαλής του τμήματος gaming της εταιρείας, ο Phil Spencer, να μην κυκλοφορήσει έκδοση Xbox ισχυρότερη του XSX ως "απάντηση" σε ένα ενδεχόμενο PlayStation5 Pro από την Sony. Είχαμε εδώ και καιρό εκφράσει την γνώμη πως ένα ακόμη ισχυρότερο Xbox δεν θα βοηθούσε ουσιαστικά την θέση του στην αγορά και η Microsoft δείχνει να συμφωνεί, αποδεχόμενη ουσιαστικά την ήττα και σε αυτήν την γενιά συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας - μετά από την προηγούμενη ήττα της γενιάς PS4/Xbox One - και προτιμώντας να επενδύσει περισσότερους πόρους στην προετοιμασία για την επόμενη γενιά.

Βάσει των πλάνων της εταιρείας - όπως διέρρευσαν και έχει νόημα να εφαρμοστούν - το 2024 οι καταναλωτές που συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για Xbox θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν βελτιωμένα μοντέλα στο ίδιο κόστος, ενώ για την Microsoft... "όλα θα παιχθούν" τελικά στο αν και κατά πόσο μπορεί να διευρύνει σημαντικά την πελατειακή βάση του Game Pass τα επόμενα χρόνια. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ