Νέα έκδοση...; Την επόμενη, καλύτερα!

Με την ανακοίνωση της Nintendo τη σχετική με τη νέα έκδοση του φορητού της συστήματος, του DSi, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που εντόπισαν - επιτέλους... - την τάση που η Apple ως πρώτη διδάξασα πρακτικά καθιέρωσε τα τελευταία χρόνια στην αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών με τους iPod. Ποιά τάση; Αυτή που ενθαρρύνει την βαθμιαία "ανανέωση" ενός προϊόντος σε σταθερούς χρονικούς κύκλους, προκειμένου το τελευταίο να μην απαξιωθεί. Η Apple τα τελευταία... τρία φθινόπωρα τουλάχιστον έχει εφαρμόσει με επιτυχία αυτήν την τακτική, προσθέτοντας μεν κάποια χαρακτηριστικά και δυνατότητες στους διάσημους media players, αλλά διατηρώντας εν τέλει το design και το σύστημα χειρισμού (τα δύο στοιχεία που "πωλούν iPod") απαράλλακτο.

Με την τακτική αυτή η αμερικανική εταιρεία κατορθώνει διάφορα πράγματα. Κατορθώνει να κρατά το brand name των iPod επίκαιρο, ενώ η πεμπτουσία τους αυτή καθ' αυτή δεν προοδεύει πραγματικά σε κάτι (εξαίρεση ο iPod Touch). Κατορθώνει, με την πρακτική "δικαιολογία" των "νέων χαρακτηριστικών" να κρατά το επίπεδο τιμών τους σταθερό, ενώ στην αγορά της τεχνολογίας ως γνωστόν 12 μήνες είναι αρκετοί για να μειώσουν την αξία ενός προϊόντος στο... μισό περίπου. Κατορθώνει, τέλος, να "αποσπά πωλήσεις" από έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ανθρώπων που "πρέπει" να έχουν τον πιο πρόσφατο iPod, επεκτείνοντας παράλληλα το κοινό της σε νέους χρήστες (ναι, ναι... αυτούς τους τυχερούς που είτε λαμβάνουν ως δώρο είτε αγοράζουν πολύ φθηνότερα τους... "παλιότερους" iPod από τους πρώτους!). Καθόλου άσχημα, με άλλα λόγια.

Μπορεί το ίδιο μοντέλο να αποδώσει για την Nintendo ή κάθε άλλο ενδιαφερόμενο στο χώρο του gaming; Ίσως, ίσως και όχι. Όλα εξαρτώνται από το πόσο μεγάλο είναι το βήμα από την μία "ανανέωση" στην άλλη, γιατί ναι μεν όλοι θα ήθελαν την πιο πρόσφατη έκδοση, αλλά λίγοι είναι αυτοί που έχουν την άνεση να δώσουν τα ίδια χρήματα δύο φορές για να κάνουν το ίδιο πράγμα, οριακά καλύτερα. Το DS Lite, για παράδειγμα, ήταν ευδιάκριτο "βήμα μπροστά" σε σχέση με το αρχικό DS, αναμφισβήτητα. Άξιζε λοιπόν εκ νέου αγορά. Το DSi; Ίσως όχι, αν το μόνο που σκοπεύει να κάνει κάποιος με αυτό είναι να παίζει games. Το PSP 2.0 της Sony, αντιστοίχως, το Slim & Lite, ήταν μεν καλύτερο αλλά όχι σημαντικά καλύτερο από το αρχικό. Το επερχόμενο 3.0 αντιστοίχως όχι σημαντικά καλύτερο από το 2.0. Σε σχέση με το 1.0, όμως...; Ω, ναι. Πάρα πολύ καλύτερο. Συμπέρασμα, λοιπόν; "Προσπερνάμε μια γενιά", τουλάχιστον, και... βλέπουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ