Νέα έκδοση, νέα... προβλήματα!

Πότε μία "ανανέωση" στο hardware ενός προϊόντος κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί, τελικά; Όταν, για να λύσει αδυναμίες και προβλήματα της παλαιότερης "έκδοσης", δημιουργεί νέα προβλήματα με την καινούργια! Ο λόγος για το PSP-3000 (την τρίτη διαφορετική "εκδοχή" του PlayStation Portable που κυκλοφορεί σε ισάριθμα περίπου χρόνια η Sony στην παγκόσμια αγορά) το οποίο κυκλοφορεί εδώ και κάποιες ημέρες στις ΗΠΑ και αναμένεται στα τέλη Οκτώβρη στην Ελλάδα. Όπως η στήλη είχε αναφέρει και στο διάστημα που η ιαπωνική εταιρεία είχε ανακοινώσει το καινούργιο PSP, το πιο σημαντικό "βήμα μπροστά" που η ίδια είχε υπογραμμίσει τότε εντοπιζόταν στην οθόνη του PSP-3000, η οποία χαρακτηρίζεται από αισθητά υψηλότερη αντίθεση και προβάλλει πιο "ζωντανά" χρώματα.

Όλα καλά και ωραία στη θεωρία, λοιπόν, μέχρι την ημέρα που το νέο PSP άρχισε να βρίσκει το δρόμο του στα χέρια των αμερικανικών καταναλωτών: κυριολεκτικά ώρες μετά τις πρώτες αγορές, κάτοχοι του συστήματος είχαν ήδη αρχίσει τις διαμαρτυρίες στο forum του επίσημου site του PlayStation - και αλλού - ισχυριζόμενοι ότι η οθόνη ναι μεν είναι ευκρινέστερη και με καλύτερα χρώματα, αλλά έχει... άλλα "θέματα"! Συγκεκριμένα, η τεχνολογία της είναι άλλη από αυτή των PSP-2000 και PSP-1000, η οποία όμως υποφέρει από "διαγραμμίσεις" σε όλο το μήκος της οθόνης και αλλοιώσεις στα όρια οποιουδήποτε κινούμενου αντικειμένου. Με άλλα λόγια, οι παίκτες βλέπουν γραφικά στα games και εικόνα στις ταινίες με ευδιάκριτες "γραμμές" όταν κινούνται τα πρώτα ή η δεύτερη. Δηλαδή... συνέχεια!

Το κωμικό είναι ότι η Sony χρησιμοποίησε την διαφορετικής τεχνολογίας οθόνη τόσο για να προσφέρει καλύτερα χρώματα, όσο και για να εξαλείψει το άλλο γνωστό "θέμα" των PSP-2000 και PSP-1000, τα "ίχνη" που αφήνουν γύρω τους τα γρήγορα κινούμενα αντικείμενα (ghosting). Και, επιλύοντας το ghosting, το νέο "θέμα" του interlacing την "περίμενε στη γωνία"! Το άσχημο είναι, δε, ότι πρόκειται για πρόβλημα hardware, οπότε δεν μπορεί να διορθωθεί με κάποιο firmware update. Ο ιαπωνικός κολοσσός βέβαια - σε τυπικό corporate στυλ - ισχυρίζεται ότι "το πρόβλημα... δεν είναι πραγματικά πρόβλημα, αλλά χαρακτηριστικό (!) της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η οθόνη, το οποίο γίνεται περισσότερο αντιληπτό λόγω της ποιότητας της εικόνας (!!)". Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, η στήλη ωστόσο θα επιφυλαχθεί κριτικής μέχρι να πάρει στα χέρια της το PSP-3000 και να διαπιστώσει πόσο ενοχλητικό είναι το πρόβλημα. Το PSP-3000 κάποιου άλλου, ωστόσο, γιατί τη δική της προπαραγγελία την ακύρωσε ήδη...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ