Κι άλλο μισό παιχνίδι, δώρο

Δωρεάν mega-expansion για το Unreal Tournament 3

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν να συμπεριφερθούν οι εταιρείες ανάπτυξης video games στο κοινό που έχει αγοράσει κάποιον από τους τίτλους τους είναι, αν μη τί άλλο, ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο "σκέφτονται" συνολικά. Είναι κάτι που, σε αδρές γραμμές, θα μπορούσε να παραλληλιστεί με το... after-sales support των κατασκευαστριών εταιρειών για τα αυτοκίνητά τους. Κάποιες έχουν σκοπό απλώς να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, επενδύουν στο marketing και - από τη στιγμή που θα γίνει η αγορά - παραχωρούν τα... εντελώς υποτυπώδη από πλευράς υποστήριξης προς τον πελάτη. Άλλες, ωστόσο, ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μια καλή σχέση μαζί του, με στόχο η επόμενη αγορά του πελάτη αυτού να είναι ξανά δικό τους αυτοκίνητο - κι αυτό μπορεί να κάνει "όλη τη διαφορά".

Τί σχέση έχουν όλα αυτά με τo home entertainment; Απόλυτη. Η αμερικανική εταιρεία είχε πάντοτε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην καλλιέργεια μιας αληθινά στενής σχέσης με την κοινότητα των διάσημων Unreal Tournament - κι η δεύτερη το είχε και έχει εκτιμήσει δεόντως, στηρίζοντας με αναρίθμητα mods και extra υλικό όλα τα UT μέσω των σχετικών editors. Είναι, δε, κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του κοινού που "τίμησε" τα άκρως εμπορικά Gears of War, το έπραξε λόγω της πρότερης επαφής του με τα Unreal Tournament και τη γενικότερη δουλειά της Epic. Και σε μερικές ημέρες, στις 5 Μαρτίου, η αμερικανική εταιρεία θα καλλιεργήσει ακόμη σταθερότερους δεσμούς με την κοινότητα αυτή, διαθέτοντας εντελώς δωρεάν το Titan Pack, ένα γενναιόδωρο expansion που θα προσθέσει εντυπωσιακό όγκο στο υπάρχον Unreal Tournament 3 των Η/Υ και του PS3.

To Titan Pack θα προσφέρει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα παρακάτω: δύο νέους χαρακτήρες, δύο νέα όπλα και νέα gadgets, 16 καινούργια maps (χωρισμένα στις κατηγορίες Deathmatch, Capture the Flag, Warfare και Vehicle Capture the Flag), δύο εντελώς νέα game modes (τα Greed και Betrayal), Trophies για το PS3 και Achievements για τα PC (μέσω Steam), λειτουργία εγγραφής video της δράσης, καθώς και τον νέο mutator Titan, απ' όπου παίρνει το όνομά του το Pack. Οι κάτοχοι της έκδοσης PS3 "έχουν να λαβαίνουν" και έναν browser για τα διάφορα mods (τα PC τον είχαν ήδη) και δυνατότητα multiplayer συμμετοχής στο ίδιο PS3 μέσω splitscreen. Και οι δύο εκδόσεις επίσης μέσα από το Titan Pack (που έχει και την ιδιότητα εκτενούς patch) βελτιώνονται στον τομέα της επικοινωνίας με τους διάφορους game servers και της διαχείρισής τους, στη δομή και την ταχύτητα των menu επιλογών, την υποστήριξη περισσότερων mods και σε άλλες πτυχές της λειτουργίας του τίτλου.

Μετά από τα παραπάνω, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μη δει κανείς με ιδιαίτερα κριτική ματιά άλλες αντίστοιχες πρόσφατες περιπτώσεις εταιρειών όπως η Capcom και η Namco. Η πρώτη θα χρεώσει "με το καλημέρα", δηλαδή από την πρώτη εβδομάδα διάθεσης του Street Fighter IV, έξτρα χρήματα για τις εναλλακτικές ενδυμασίες και των 17 χαρακτήρων που προσφέρονται. Η Namco, δε, χρέωσε στο Soul Calibur IV έξτρα για πράγματα που όχι μόνο βρίσκονταν ήδη στο DVD του τίτλου, αλλά μπορούσαν να "αποκαλυφθούν" και μέσα από gameplay! Η πλέον ισορροπημένη προσέγγιση ήταν αναμφίβολα αυτή της Criterion, η οποία χρεώνει μεν για κάποια από τα packs του Burnout Paradise, αλλά προσφέρει δωρεάν πολλά άλλα, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του τίτλου.

Σε κάθε περίπτωση, τα εύσημα σαφώς αξίζουν στην Epic για την προσφορά όλου αυτού του πλούσιου υλικού που θα προσφέρει σε μερικές μέρες δωρεάν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, πολλές θα ήταν οι εταιρείες που - ακόμη και εν μέσω της οικονομικής δυστοκίας που επικρατεί - χωρίς κανένα δισταγμό θα χρέωναν για το Titan Pack. To γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία δεν το έκανε, ακόμη και 14 μήνες μετά την κυκλοφορία του UT3, αξίζει συγχαρητηρίων και δικαιολογεί όχι μόνο το γεγονός ότι ο τίτλος αυτός έχει ξεπεράσει τα 2.5 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι στιγμής (τα νόμιμα, γιατί τα... προερχόμενα από torrents...!), αλλά και το γεγονός ότι συνεχίζει να έχει σταθερές πωλήσεις, παρά την εμφάνιση άλλων FPS σε όλα τα συστήματα. Είναι, μετά, να μην... παραμείνει κανείς "πελάτης" της Epic σε ό,τι αυτή δημιουργήσει στο μέλλον;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ